wtorek, 4 listopada 2014

Zielona fasolka inaczej/Green bean in a different way


Walczę ze swoimi złymi nawykami żywieniowymi. Mało warzyw, mało surowego, choć może nie jest to śmieciowe jedzenie, bo w domu robione, to jednak wydaje mi się, że moja kuchnia powinna wyglądać inaczej. W nawale pracy zdążam ugotować kartofle, przygotować mięso, itp. A surówkę zawsze mówię, że zrobię na ostatnią chwilę, a potem mi tej ostatniej chwili zabraknie. Dziś walki o zdrowe żywienie ciąg dalszy, sposób na zieloną fasolkę w wersji unowocześnionej. 

Składniki na 1 porcję:

garść zielonej fasolki
3 pomidorki koktajlowe
1 kulka mozzarelli
kilka posiekanych liści bazylii 
1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę

Sos:

6 łyżek oliwy
2 łyżki octu z białego wina
kilka drobno posiekanych kaparów
jeden filecik anchois drobno posiekany
ew. sól & pieprz do smaku

Jak to zrobić?
  1. Fasolkę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
  2. Pomidory przekroić na pół.
  3. Mozzarellę pokroić kostkę.
  4. Przygotować sos z podanych składników, wstrząsając w zamkniętym słoiku.
  5. Składniki sałatki ułożyć na talerzu, polać sosem.
Przepis inspirowany Jennifer Joyce "Wspaniałe sałatki"


I keep trying to eat healthier. I eat too little vegetables, too little raw food. Well I do not eat trash food, I cook home but still I believe my diet should look in a different way. I find time to cook potatoes, prepare some meat but for the salad to each dinner... no time left. Well, I promise myself to prepare vegetables on the last minute but always something is interrupting me! Today continuation of my struggle to cook healthier - green bean served in a modern way. 

Ingredients for 1 portion:

some green bean (just think how much one person could eat)
3 cherry tomatoes
1 mozzarella ball
some chopped basil leafs
1/2 small red onion

Sauce:

6 tablespoons olive oil
2 tablespoons white vinegar
some finely chopped capers
1 anchovy fillet finely chopped
salt & pepper

Method:

  1. Cook the bean until soft in salted boiling water.
  2. Cut the tomatoes into halves.
  3. Cut mozzarella into cubes.
  4. Prepare sauce from the above mentioned ingredients by shaking them in a closed jar.
  5. Arrange the ingredients of the salad on a plate and pour with the sauce.

25 komentarzy:

  1. O, bardzo do mnie przemawia taka fasolka:) A tak jeszcze nie robiłam, choć już bardzo różnie robiłam:) Dorzucam do kolekcji przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola, another salad. Very nice!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sounds nice and healthy! I am also trying to eat more vegetables :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Very healthy choice Ola! I love the plate decoration!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię fasolkę w każdym wydaniu:) Twoja wersja wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty masz złe nawyki?, same pyszne i zdrowe sałatki u Ciebie widzę, aż mam wyrzuty sumienia jak na to patrzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz na tydzień, 2 razy na tydzień, w zwykłe dni niestety mało zdrowo jest:)

      Usuń
  7. Podoba mi się pomysł i kolory jakie!

    OdpowiedzUsuń
  8. I have the same problem. A couple of dinners I eat very healthy and then it's back again to carbs! Good reminder!

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie trzeba się zdrowo odżywiać i jeść właśnie podobne sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę, że lubujesz się w sałatkach...I chwali Ci się to ;) PS Olu, emisja odcinka "EWa gotuje" z moim udzialem przesunięta na termin późniejszy. Dam znać ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zielona fasolka mniam! Bardzo lubię ją zimą, dobrze przechowuje się w mrożonkach więc zawsze jest pod ręką :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Beautiful, creative, colorful, and healthy salad...I love it!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fasolka w tej wersji podoba nam się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. u mnie też ostatnio warzyw ze świecą szukać... niech ktoś mi zrobić fasolkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał jak to pysznie podane, ja zabieram razem z talerzykiem i się nie podzielę.

    OdpowiedzUsuń
  16. trzymam zatem kciuki za wygranie walki :)
    Dobe, bardzo dobre połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny, kolorowy i na pewno zdrowy zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ♥•(¯`♥´¯)DZIEŃ
    (¯`•´¯)♥•´DOBRY
    •♥.,.•´WITAM
    ڿڰۣ¸♥ CIEPLUTKO

    Dzień jest szary
    i ponury.
    Zamiast słońca
    Smutne chmury.
    Mimo wszystko życzę
    ------------- udanego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uhmmmm I love to eat junk food but I love my veggies , too lol That simple green bean salad certainly looks wonderful , simple yet very appetizing and healthy as well !

    OdpowiedzUsuń