wtorek, 18 września 2012

Sezon na figi/Season for figs


Figi najlepiej mi smakują prosto z figowego drzewa, najchętniej z posmakiem słonej wody osiadającej na owocach znad Morza Egejskiego:) No ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma! Na wrześniowy wyjazd do Grecji w tym roku nie mam co liczyć, więc pozostaje się delektować smakiem fig z okolicznego warzywniaka. Dziś polecam wariację na temat fig wg przepisu Agaty Wojdy z „Moje gotowanie”. Jest to drugi przepis autorstwa p. Agaty, który wypróbowałam, poprzedni na tartę z kurkami, morelami i z salami jakoś nie bardzo przypadł mi do gustu. Za to zapiekane figi były strzałem w dziesiątkę i gościły na naszych talerzach już drugi raz na niedzielne śniadanie. Chciałabym napisać, że niespieszne, ale w moim przypadku nie ma chyba miejsca na niespieszne życie;-)

Składniki na 2 osoby: 

4 figi 
4 łyżeczki mascarpone 
8 ziaren czerwonego pieprzu 
Gałązki świeżego rozmarynu 
Boczek (można pominąć)
Sok cytryny 
Miód 

Składniki na sos: 

Ocet balsamiczny 
Maliny 

Do podania:

Ruccola

Jak to zrobić? 
  1. Figi naciąć od góry, żeby powstała „czapeczka”. 
  2. Włożyć w każdą po łyżeczce mascarpone, skropić sokiem z cytryny, dodać odrobinę miodu, włożyć po 2 ziarenka pieprzu. 
  3. Można otoczyć boczkiem i spiąć wykałaczkami, można też boczek zapiec oddzielnie. 
  4. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. 
  5. W tym czasie ocet balsamiczny przesmażyć z malinami. 
  6. Podawać polane sosem na gorąco.  


For me figs are best straight from the fig tree, preferably with the salty flavor of Aegean Sea:) But if you don’t have something you like what you have! For September holidays in Greece I cannot count this year so I may only delight the figs from the local grocery. Today I would like to recommend a recipe of a famous Polish woman-chief Agata Wojda from “My cooking”. I have repeated it already twice for Sunday breakfast. I would like to write that it was a slow, lazy breakfast but as far as I am considered I do nothing which would could be considered as slow:)

Ingredients for 2 people: 

4 figs 
4 teaspoons of mascarpone 
8 seeds of red pepper 
Fresh rosemary 
Bacon (you can avoid it)
Lemon juice 
Honey 

Ingredients for sauce: 

Balsamic vinegar 
Raspberries 

Ruccola to serve it on 

How to make it? 

  1. Cut the figs in a manner that you create a ‘hat’. 
  2. Put in each a spoon of mascarpone, some lemon juice, a bit of honey, 2 seeds of pepper. 
  3. You can surround the figs with bacon and fasten together with toothpicks or you can bake the bacon separately. 
  4. Bake app. 20 minutes in 180 degrees. 
  5. Fry the balsamic vinegar with raspberries. 
  6. Serve with the hot sauce straight from the oven on the ruccola leaves.



16 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam, ale wyglądają przepysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jej boczek,miód,pieprz chyba się nie odważe:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi to połączenie bardzo smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu, bardzo oryginalny przepis, naprawdę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Objadałam się figami prosto z drzewa na wyspach Jońskich.
    Nie mają sobie równych.
    Teraz też kupuję w naszych sklepach i już trochę inne są...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jakoś do fig nie mogę się przekonać. W sumie to zbyt często nie gościły u mnie, więc może moje zdanie jest mało "wyrobione", ale chyba muszę zrobić coś, co pozwoli mi na poczucie ich prawdziwego smaku. Ciekawa jestem tego połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow amazing!
    Thank you so much for visiting my blog and for your lovely comment!
    Maybe we follow each other !?
    Just let me know :)
    www.gvozdishe.com

    OdpowiedzUsuń
  8. wyśminite połączenie smaków
    ta figa paczy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zapowiada się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wglądają..:)oj kusisz,kusisz..fakt-najlepiej smakują te z drzewka:)ale te suszone też lubię..

    OdpowiedzUsuń
  11. That looks so delicious. I have never eaten figs before, can't get fresh ones here.

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdzie nie spojrzę to figi, prześladują mnie! Muszę w końcu sobie też coś figowego przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ola , you make me drool with your delicious treat ! I haven't eaten figs for a long long time ! lol Figs are a little expensive here and I've seen some gorgeous fat figs this morning at the market , I didn't ask for the price though ! :P :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Yes this is the time of year when figs reign here in Greece! The recipe looks absolutely delightful Ola!

    OdpowiedzUsuń