piątek, 7 września 2012

Boski sernik z malinami/Divine raspberries cheesecake


Jeśli lubicie serniki na zimno i jeśli, jak ja, kochacie maliny, to ciasto jest perfekcyjnym antidotum na nadchodzącą jesień. Właśnie sobie uświadomiłam, że nie mam zamrożonych malin, a byłoby przyjemnie taki sernik zjeść w ponury lutowy dzień! No ale nie wszystko wejdzie do mojej zamrażalki. Pierwszeństwo mają owoce z działki, a maliny z działki mamy w śladowych ilościach, więc zamrożenia na pewno by się nie doczekały. Prezentuję zatem niżej malinowo – śmietankowe cudo:) Malin kupcie więcej, bo z pewnością większość zniknie w trakcie przygotowań! 

Składniki na warstwę malinową: 

50 dag zmielonego twarogu 
20 dag malin 
15 dag cukru 
5 łyżeczek żelatyny 

Warstwa śmietankowa: 

400 ml śmietany 
Cukier puder do smaku 
Ok. 1-2 łyżeczek żelatyny (jeśli chcemy, by się ścięła i lepiej trzymała) 

Warstwa galaretowa: 

1 galaretka malinowa 
Maliny do ozdoby 

Spód: 

Biszkopty 100 gram 
12 dag masła 

Jak to zrobić? 
  1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. W ostatniej fazie wsadzić do lodówki, pilnując by się za bardzo nie skrzepła. 
  2. Stopić masło. 
  3. Pokruszyć biszkopty, dodać masło. 
  4. Wyłożyć biszkoptami z masłem tortownicę (najlepiej zabezpieczoną uprzednio folią spożywczą). 
  5. Maliny zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać twaróg, miksować dalej. 
  6. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody, nie przestając miksować dodajemy do masy serowo – malinowej. 
  7. Masę umieszczamy w tortownicy. Chłodzimy w lodowce. Na wierzchu możemy położyć kilka malin. 
  8. Ubić śmietankę na sztywno z cukrem pudrem. Można dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny. Wylewamy na stężonej warstwie malinowej. Dalej chłodzimy.
  9. Na koniec ozdabiamy malinami i zalewamy galaretką.



If you like cold cheesecakes as much as I and you love raspberries, this cake is a perfect antidote for autumn. I have just realized that I do not have frozen raspberries and it would be nice to eat such a cheesecake on a cold February day! Well, I cannot put everything in my fridge. Hereby you can find the raspberries & cram miracle:) Buy some more raspberries because you may discover that you have too little during preparations as they may disappear somewhere!

Ingredients for raspberries layer:

500 grams of creamy cheese proper for cheesecakes
200 grams of raspberries
150 grams of sugar
5 teaspoons of gelatin

Cream layer:

400 ml of cream
Icing sugar
1-2 teaspoons of gelatin (if you wish that this layer would be set)

Jelly layer:

1 package of raspberries jelly powder
Raspberries

Bottom layer:

100 grams of sponge fingers
120 grams of butter

How to make it?

  1. Melt the jelly powder in water according to the instruction, just use a bit less water. Let in cool, mixing from time to time. In last part of preparation do it in a refrigerator, taking care that it would not set.
  2. Melt the butter.
  3. Crush the sponge fingers, and the butter.
  4. Transfer the sponge fingers layer to a baking pan.
  5. Mix the raspberries with sugar, add the cheese. Continue mixing.
  6. Dissolve the gelatin in ½ cup of hot water. Continue mixing the cheese and raspberries while adding the gelatin. 
  7. Transfer this layer into the baking pan. Refrigerate the layer. You may decorate it with raspberries.
  8. Whip the cream with sugar (as much sweet you like it). You may also add some dissolved gelatin. Transfer it onto the cheese layer. Continue cooling.
  9. Decorate with raspberries and setting jelly.

15 komentarzy:

  1. Mmmmm. Na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę kawałeczek na wynos:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu, sernik przepiękny!Malinowa kwintesencja. Tak żałuję, że to już końcówka tych wdzięcznych i pysznych owoców...Jaką śmietanę dodajesz (chodzi mi o %)? Skoro żelatyna dochodzi, to chyba nie najwyższa...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję Dziewczyny za miłe słowa:)
    Renula-różnie,te śmietany przemysłowe są okropne, jedna gorsza od drugiej, generalnie 30, zdarza mi się i z 22 i nawet 18 robić, zależy co mi w ręce wpadnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ola , I won't say no to this deliciousness ! lol And yeah ! I'm so jealous of your pretty raspberries ! *sigh*

    OdpowiedzUsuń
  6. I can imagine that sweet and sour taste of this cheesecake :) really heavenly!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ola, this is truly divine!

    OdpowiedzUsuń
  8. this looks amazing! so goo and it is visually beautiful.

    OdpowiedzUsuń
  9. Very pretty colour - I love raspberries!

    OdpowiedzUsuń
  10. oj tak, boski w każdym calu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Very refreshing cheesecake Ola! The color is stunning!

    OdpowiedzUsuń
  12. ahah also my raspberries always disappear way too soon. love the look of this cake and I am sure it tastes just divine!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zgadzam się z Tobą- jest boski

    OdpowiedzUsuń