sobota, 11 sierpnia 2012

Cannelloni z farszem cukinowo - krewetkowym/Cannelloni with shrimps and zucchini stuffing


Kolejny przepis, który wypróbowałam z książki „Śródziemnomorskie lato”, nad którą zachwycałam się wcześniej (kliknij tutaj) to te canelloni. Pamiętacie? Wspomnienia kucharza pracującego na luksusowym prywatnym jachcie.

Powiem szczerze, ten smakował mi jeszcze bardziej. Ostatnio nie wiem aż co robić z obfitością cukinii z działki, przerobiłam już zupę krem, ciasto jagodowe z cukinią, rozmaite odmiany gulaszu, smażoną z patelni w stylu greckiej tawerny, faszerowaną wątróbką i jajkami. Bardzo ucieszyłam się zatem z możliwości wypróbowania canelloni z cukinią. Za oknami zrobiło się nieco chłodniej, warto więc jeszcze raz poczuć smak „Śródziemnomorskiego lata” i przedłużyć sobie wakacje, przynajmniej przy stole. Poniżej zmodyfikowany przeze mnie przepis.

Składniki:

1 duża cukinia lub 2 małe
Pół kg krewetek
1 marchewka
2 ząbki czosnku
Białe wino
Papryczka peperoncino, może być też suszona
Duży pęczek bazylii
Ok. szklanki okruchów białego pieczywa
Ugotowane żółtko
Sól & pieprz
Makaron cannelloni*
Sos pomidorowy
Oliwa

* bardzo duże rurki, wg mnie conchiglie, czyli duże muszle, też by się sprawdziły

Jak to zrobić?


  1. Cukinię i marchewkę zetrzeć. Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać.
  2. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać ząbek czosnku, smażyć kilka minut do zbrązowienia.
  3. Wyjąć czosnek.
  4. Do patelni włożyć starte warzywa, posolić, smażyć na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  5. Wyjąć warzywa, odłożyć.
  6. Dodać trochę oliwy, znów powtórzyć procedurę, tym razem z drugim ząbkiem czosnku.
  7. Dodać krewetki, smażyć ok. 3 minut.
  8. Krewetki wyjąć, posiekać na drobno, można to zrobić za pomocą blendera. Dodać do warzyw.
  9. 2 łyżki białego wina wlać na rozgrzaną patelnie, łopatką „oskrobać” dno, trochę odparować. Zawartość przelać do masy warzywno – krewetkowej wraz z okruchami chleba i posiekaną bazylią oraz zółtkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryczką.
  10. Ugotować canelloni na półtwardo. Napełnić je masą.
  11. Rozgrzać piekarnik do ok. 175 stopni
  12. W nasmarowanym naczyniu do pieczenia ułożyć napełnione farszem canelloni.
  13. Zalać ulubionym sosem pomidorowym, najlepiej własnej robotyJ
  14. Zapiekać pod srebrną folia ok. 20 minut, potem dopiec ok. drugie tyle bez przykrycia.

Nasza ocena:

Przepis jest dość czasochłonny, ale wart grzechu. Nadzienie smakuje owocami morza, warzywa go nie zdominowały, a dla mnie to duża zaleta, że nie czuję głównie cukiniiJ Wyobrażam sobie zadowolone miny właścicieli jachtu, o którym pisze Shalleck, gdy danie trafiło na ich talerzeJ



Another recipe which I tried from the book „Mediterranean summer”, about which I wrote some time ago (click here). Do you remember? Memories of a cook working on a private luxury yacht.

I will be sincere, this dish tasted even better. Lately I am lacking ideas what to do with abundance of zucchini from our summer garden, I already prepared zucchini cream, several kinds of goulash, fried zucchini a la Greek tavern, stuffed with chopped liver and eggs. I was therefore pleased to find a wholly new recipe for cannelloni stuffed with zucchini. It’s colder outside so it is worth to feel the taste of „Mediterranean summer” once more and prolong the holidays, at least by the table. Underneath a recipe modified by me.




Ingredients:

1 big zucchini or 2 small ones
Half a kilo of shrimps
1 carrot
2 garlic cloves
White wine
1 peperoncino, can be dried as well
Big bunch of basil
App. a glass of crumbs of white bread
Boiled yolk
Salt & pepper
Cannelloni pasta*
Tomato sauce
Olive oil

* big pipes, can be conchiglie (big shells as well)

How to make it?


  1. Grate the zucchini and carrot. If the zucchini is small, you do not have to peel it.
  2. Warm up the oil in the frying pan, add a clove of garlic, fry several minutes.
  3. Take the garlic out of the pan.
  4. Add the grated vegetables, salt them, fry them slowly for app. 20 minutes.
  5. Take out the vegetables. Save them.
  6. Again add some olive oil, fry the second clove of the garlic, throw it away.
  7. Add shrimps, fry app. 3 minutes.
  8. Take them out, chopped finely, you can do it with a blender. Add to the vegetables.
  9. Add to the frying pan 2 spoons of wine, “scrape” the pan with a plastic or wooden spatula, let it reduce a bit.
  10. Add the wine to the vegetables and shrimps together with the bread crumbs, yolk and chopped basil. Spice it.
  11. Cook the cannelloni half a time that is necessary according to the instruction. Fill them with the stuffing.
  12. Preheat the oven to 175 Celsius degrees.
  13. Spread the banking pan and add the cannelloni.
  14. Pour over the dish your favourite tomato sauce, preferably home-madeJ
  15. Bake for 20 minutes under a cover, than without it twice as much.

Our opinion:

The recipe is quite time – consuming but worth trying. The stuffing tastes with frutti di mare, the vegetables did not dominate the dish and for me it is a big advantage that you do not feel mainly the zucchiniJ I can only imagine happy faces of the owner of the yacht about which Shalleck writes, when the dish appeared on their platesJ








20 komentarzy:

  1. Pyszny przepis!
    Nadzienie bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. zwykle krewetki jem w bardziej azjatyckim wydaniu, poza pastą z owocami morza jeszcze nic nie gotowałam. Wspaniały pomysł, książka musi być smerfastyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, kobieto, łaskoczesz moje podniebienie takimi potrawami...;)))Uwielbiam krewetki w niecodziennej oprawie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny spróbujcie koniecznie-mój mąż, który jest mało pro warzywny i protestuje już na samo słowo cukinia, był dziś zachwycony:)
    równie dobrze krewetki można zamienić na rybę albo mielone mięso, ale z krewetkami jest warte grzechu:)
    Śliwka-książkę bardzo polecam, jeśli lubisz takie śródziemnomorsko-kuchenne opowieści

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite, oj smakowałoby mi i to bardzo...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. looks superbb yaar..feel to have it right now..
    Tasty Appetite

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na farsz!
    hehe ja też 'cierpię' na urodzaj cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola, I would love to have some for lunch :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaś, to świetny pomysł na utylizację:)
    Phong Hong-I am sending you a virtual portion:)

    OdpowiedzUsuń
  10. I love cannelloni. They are so yummy.

    OdpowiedzUsuń
  11. So, creative, and delicious! Love the photos, and the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  12. So, creative, and delicious! Love the photos, and the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności. Uwielbiam takie wyraźne i kolorowe zdjęcia potraw. Będę tu stale zaglądac :)

    OdpowiedzUsuń
  14. kolejny fajny przepis, chyba zainteresuję się tą książką :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  15. naprawdę fajna, polecam!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Yum !!! That dish looks delicious !

    OdpowiedzUsuń
  17. I love zucchinis and I too have plenty from my garden! This recipe looks so good. I also stuff them with ground meat and make an avgolemono sauce. I will try this one as well! Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń