Poddałam się szaleństwu truskawkowemu, mimo, że ceny nie są w tym sezonie najniższe. W Śródmieściu najtaniej widziałam 7 złotych za kg. Nie mogę jednak czekać na szczyt sezonu, gdyż z powodu szykującego się wyjazdu w ogóle bym pozbawiła się tego symbolu nadchodzącego lata. Od razu za to wpadłabym w pełnię sezonu cukiniowo-bakłażanowegoJ Niech więc pory roku się dopełnią – pora na truskawki! Truskawki najlepiej lubię w formie przetworzonej – w ciastach, deserach lub chociażby z bitą śmietaną. Dziś polecam prosty i szybki deser truskawkowy a’ la tiramisu.
Składniki:
75 dag truskawek
Sok z cytryny
2 łyżki cukru pudru
50 dag mascarpone
400 ml mleka skondensowanego schłodzonego
Biszkopty
Filiżanka mocnej kawy
Kakao
Dodatkowo: likier jajeczny, ew. odrobina koniaku
Jak to zrobić?
- Truskawki kroimy, mieszamy z sokiem cytrynowym i cukrem, odstawiamy na 30 minut.
- Mascarpone miksujemy z porcjami mleka skondensowanego. Dodajemy mleko powoli, smakujemy, czy masa nie zrobiła się już za słodka.
- Biszkopty moczymy chwilę w zaparzonej kawie z likierem.
- Na dół szklanego naczynia, w którym będziemy podawać tiramisu, układamy biszkopty, następnie warstwę truskwek, krem i znów biszkopty. Na górze powinna być warstwa kremu.
- Sypiemy kakao.
Nasza ocena:
Przepis pochodzi ze wzmiankowanego już wcześniej numeru specjalnego „Moje gotowanie” –„Truskawki, maliny, jagody”. Podałam oryginalną proporcję, wg mnie można jednak zmniejszyć ilość mleka skondensowanego, gdyż mogłoby być mniej słodkie.
I subjected myself to the strawberries madness despite the fact that the prices are high. I can’t wait for the peak of the season because I am going for holidays and I would deprive myself of this symbol of the beginning of the summer season. Soon I would be straight in the middle of zucchini and eggplantJ Let the year season come one after another – time for strawberries! I like strawberries used in cakes, desserts or at least with whipped cream. Today I would like to recommend a simple and quick strawberries dessert a la tiramisu.
Ingredients:
750 grams of strawberries
Lemon juice
Icing sugar
500 grams of mascarpone
400 grams of sweet condensed milk
Sponge fingers
A cup of strong coffee
Cacao
Optionally some egg liquor, cognac
How to make it?
- Cut strawberries, pour some lemon juice on them and sugar, leave for 30 minutes.
- Mix the mascarpone with condensed milk, add the milk slowly, taste it otherwise it may be too sweet.
- Soak the sponge fingers in the coffee with liquor.
- On the bottom of a glass dish put the sponge fingers layer, on this strawberries, cream and again sponge fingers. There should be a cream layer on the top.
- Strew the dessert with cacao.
Our opinion:
The recipe comes from the special edition of „My Cooking” – „Strawberries,raspberries, berries”. I gave the original recipe but according to me you can use less condensed milk because it could be a bit less sweet.
Pięknie!
OdpowiedzUsuńLetni deser z truskawkami zawsze nastraja mnie bardzo optymistycznie.
Właśnie wypiłam truskawkowy koktajl.
Yummy yummy!!
OdpowiedzUsuńOngoing Events at(Erivum Puliyum)-
1. The Kerala Kitchen(June'12)
2.EP Series-Basil OR Cardamom
Another refreshing dessert ! It looks very yummy ! Ha ! Our strawberry season here is during winter :P :D
OdpowiedzUsuńAnother refreshing dessert ! It looks very yummy ! Ha ! Our strawberry season here is during winter :P :D
OdpowiedzUsuńFantastyczny deser! Z chęcią spróbuję ;) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńhi ola, thank you for dropping by my blog earlier. That's a wonderful looking strawberry dessert, must hv tasted so delicious!
OdpowiedzUsuńbiorę łyżeczkę i porywam jedną porcję :)
OdpowiedzUsuńCzy to takie tiramisu z truskawkami? ;D
OdpowiedzUsuńP.S. No właśnie, też znam dwie szkoły makaronowe. Przelewa się podobno w celu nie sklejania się makaronu? Dobrze myślę?
dokładnie tak:)
OdpowiedzUsuńvery flavorful n interesting dessert
OdpowiedzUsuńTasty Appetite
Beautiful desert!!
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend!
Aż mi leci ślinka na te truskawki. Chyba bym je spałaszowała, niestety to tylko monitor.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery
OdpowiedzUsuń