wtorek, 24 lipca 2012

Pyszna tarta z kurkami/Delicious tart with chanterelle mushrooms



Kurek samodzielnie w tym roku jeszcze nie zbierałam, ale od czego ma się rodzinęJ Nie chciałam z tych pierwszych w roku robić zupy grzybowej, na to przyjdzie jeszcze czas. Myślałam o czymś bardziej oryginalnym, czego do tej pory jeszcze nie próbowaliśmy. Ta tarta okazała się strzałem w dziesiątkę – pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Nie minął tydzień od zrobienia pierwszej, a już druga zapiekała się w piekarniku, to chyba najlepsza rekomendacja.

Składniki:


Kurki
Gotowe ciasto francuskie
Oliwa
Kilka plastrów boczku obsmażonych na patelni na rumiano i pociętych na paski
Kubeczek śmietany
3 jajka
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Gałka muszkatołowa

Jak to zrobić?
  1. Rozgrzać piec do 200 stopni. Wysmarować formę oliwą i wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec do zarumienienia, ok. 10 minut.
  2. W tym czasie przesmażyć oczyszczone kurki na odrobinie oliwy ok. 10 minut, dodać pietruszkę posiekaną oraz boczek.
  3. Śmietanę zmieszać z jajkami, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  4. Na podpieczonej tarcie ułożyć kurki z boczkiem i pietruszką, zalać masą śmietanową.
  5. Piec jeszcze ok. 25-30 minut w 180 stopniach.

  


I have not picked chanterelle mushrooms this year but what for is the familyJ I did not want to prepare mushrooms soup, it’s still time to do that. I was thinking about something more original, what we have not tried yet. The tart appeared to be perfect – it looks nice and tastes even better. A week has not passed and the next tart was already in the oven and it seems to be the best recommendation.

Ingredients:


Chantarelle mushrooms 
Ready French dough
Olive oil
Few slices of bacon roasted on the frying pan and cut into stripes
A cup of cream
3 eggs
Parsley
Salt & pepper
Nutmeg

How to make it?

  1. Preheat the oven to 200 Celsius degrees. Apply the olive oil into the form, lay down the dough, puncture with the fork. Bake until it becomes slightly brown app. 10 minutes.
  2. In the meantime fry the cleaned mushrooms on olive oil, add the chopped parsley and bacon.
  3. Mix the cream with eggs, salt & pepper and a bit of nutmeg.
  4. Put the mushrooms with bacon and parsley on the tart and cover with the cream stuffing.
  5. Bake another 25-30 minutes in 180 degrees. 



31 komentarzy:

  1. What a rich, delicious tart! I love the combination of ham and mushrooms...yummy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychota! Musze zmienic pore odwiedzin blogow kulinarnych, bo jak tak dalej pojdzie moja klawiatura odplynie w sina dal:)))
    Piekna ta Twoja tarta Olenko!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank you Lizzy
    dziękuję Kachna, zapewniam, że palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie taka tarta z mną chodzi od kilkudziesięciu dni! Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarty kocham wszystkie , i szybko się je robi..robię też pizzę z kurkami :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Obawiałam się, że będę miała problem ze znalezieniem kurek w Berlinie, ale okazało się, że jest ich ile wlezie. Najpierw jajka na kurkach, potem tarta :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  7. That is one delicious tart , Ola ! You can never go wrong with bacon and mushroom combo !

    OdpowiedzUsuń
  8. Anne, thanks!
    Marta-spróbuj koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mona, o pizzy nie pomyślałam, może też być niezła

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurki! moje ulubione kurki! Pięknie wygląda i zapewne smakuje nieziemsko pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna jak nie wiem co!
    Kurki to kurki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zastanawiałam się, co dziś u Ciebie znajdę smacznego!;) Ale to, co zobaczyłam, przeszło moje najśmielsze oczekiwania! ;) Tarta jak z najlepszej restauracji! Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  13. ach, zazdroszczę rodziny, która zbiera kurki.
    mnie pozostają zakupy od "baby ze wsi."
    super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. dzięki Dziewczyny, taka rodzina to skarb:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Już wiem co zrobię z kolejnej porcji kurek:)
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  16. Delicious sounding and looking tart, I wonder if any type of mushrooms would work maybe not as well but possibly worth a try.

    OdpowiedzUsuń
  17. I guess it can be with all types but maybe the method of preparation would differ a bit

    OdpowiedzUsuń
  18. z kurkami? już ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dalla fotografia sembra buonissima!! brava! buona serata e felice fine settimana...ciao

    OdpowiedzUsuń
  20. Olu, zrobiłam dziś tartę z Twojego przepisu! RE-WE-LA-CJA! Troszke dodałam, pomodifikowałam po swojemu i...już jej nie ma! ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Renula-bardzo miło mi to słyszeć:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Taka tarta to marzenie, z moimi ukochanymi kurkami-pycha!

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie uwierzysz;)dziś robiłam drugą porcję wczorajszej, wyśmienitej tarty! Jeszcze raz dziękuję za przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. ;)
    Renula, a jakie modyfikacje wprowadziłaś, zapytam z ciekawości?

    OdpowiedzUsuń
  25. Jako że mój mąż nie trawi natki pietruszki, nie mogłam jej dodać;), za to świeży tymianek sprawdził się rewelacyjnie! Co dalej, do jajka ze śmietanką dodałam tartego parmezanu, a oprócz boczku wkroiłam też salami i zapiekłam z pomidorami. Super przez duże S! Za tydzień zrobię 2 porcje tarty na moją imprezkę urodzinową!;)Na pewno gościom posmakuje!;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Chanterelle mushrooms have a very unique and aromatic taste. I am sure this tart was bursting of flavors Ola!

    OdpowiedzUsuń
  27. to na bogato:) tymianek myślę, że świetnie pasuje

    OdpowiedzUsuń
  28. kuuuurki co za delicje! rozmarzylam się...:)))

    OdpowiedzUsuń
  29. Moje smaki! Coś absolutnie wspaniałego!!! :)

    OdpowiedzUsuń