środa, 6 czerwca 2012

Deser truskawkowy/Strawberries dessert

Poddałam się szaleństwu truskawkowemu, mimo, że ceny nie są w tym sezonie najniższe. W Śródmieściu najtaniej widziałam 7 złotych za kg. Nie mogę jednak czekać na szczyt sezonu, gdyż z powodu szykującego się wyjazdu w ogóle bym pozbawiła się tego symbolu nadchodzącego lata. Od razu za to wpadłabym w pełnię sezonu cukiniowo-bakłażanowegoJ Niech więc pory roku się dopełnią – pora na truskawki! Truskawki najlepiej lubię w formie przetworzonej – w ciastach, deserach lub chociażby z bitą śmietaną. Dziś polecam prosty i szybki deser truskawkowy a’ la tiramisu.

Składniki:

75 dag truskawek
Sok z cytryny
2 łyżki cukru pudru
50 dag mascarpone
400 ml mleka skondensowanego schłodzonego
Biszkopty
Filiżanka mocnej kawy
Kakao
Dodatkowo: likier jajeczny, ew. odrobina koniaku

Jak to zrobić?

  1. Truskawki kroimy, mieszamy z sokiem cytrynowym i cukrem, odstawiamy na 30 minut.
  2. Mascarpone miksujemy z porcjami mleka skondensowanego. Dodajemy mleko powoli, smakujemy, czy masa nie zrobiła się już za słodka.
  3. Biszkopty moczymy chwilę w zaparzonej kawie z likierem.
  4. Na dół szklanego naczynia, w którym będziemy podawać tiramisu, układamy biszkopty, następnie warstwę truskwek, krem i znów biszkopty. Na górze powinna być warstwa kremu.
  5. Sypiemy kakao.

Nasza ocena:

Przepis pochodzi ze wzmiankowanego już wcześniej numeru specjalnego „Moje gotowanie” –„Truskawki, maliny, jagody”. Podałam oryginalną proporcję, wg mnie można jednak zmniejszyć ilość mleka skondensowanego, gdyż mogłoby być mniej słodkie. 


I subjected myself to the strawberries madness despite the fact that the prices are high. I can’t wait for the peak of the season because I am going for holidays and I would deprive myself of this symbol of the beginning of the summer season. Soon I would be straight in the middle of zucchini and eggplantJ Let the year season come one after another – time for strawberries! I like strawberries used in cakes, desserts or at least with whipped cream. Today I would like to recommend a simple and quick strawberries dessert a la tiramisu.  

Ingredients:

750 grams of strawberries
Lemon juice
Icing sugar
500 grams of mascarpone
400 grams of sweet condensed milk
Sponge fingers
A cup of strong coffee
Cacao
Optionally some egg liquor, cognac

How to make it?
  1. Cut strawberries, pour some lemon juice on them and sugar, leave for 30 minutes.
  2. Mix the mascarpone with condensed milk, add the milk slowly, taste it otherwise it may be too sweet.
  3. Soak the sponge fingers in the coffee with liquor.
  4. On the bottom of a glass dish put the sponge fingers layer, on this strawberries, cream and again sponge fingers. There should be a cream layer on the top.
  5. Strew the dessert with cacao.


Our opinion:

The recipe comes from the special edition of „My Cooking” – „Strawberries,raspberries, berries”. I gave the original recipe but according to me you can use less condensed milk because it could be a bit less sweet.




13 komentarzy:

  1. Pięknie!
    Letni deser z truskawkami zawsze nastraja mnie bardzo optymistycznie.
    Właśnie wypiłam truskawkowy koktajl.

    OdpowiedzUsuń
  2. Another refreshing dessert ! It looks very yummy ! Ha ! Our strawberry season here is during winter :P :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Another refreshing dessert ! It looks very yummy ! Ha ! Our strawberry season here is during winter :P :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny deser! Z chęcią spróbuję ;) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hi ola, thank you for dropping by my blog earlier. That's a wonderful looking strawberry dessert, must hv tasted so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  6. biorę łyżeczkę i porywam jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy to takie tiramisu z truskawkami? ;D


    P.S. No właśnie, też znam dwie szkoły makaronowe. Przelewa się podobno w celu nie sklejania się makaronu? Dobrze myślę?

    OdpowiedzUsuń
  8. Beautiful desert!!
    Have a nice weekend!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi leci ślinka na te truskawki. Chyba bym je spałaszowała, niestety to tylko monitor.

    OdpowiedzUsuń