Ostatnio najlepiej wychodzą mi sałatki;-) Tym razem znów ze śliwkami, przepis, który siedział mi w głowie już od czasu poprzedniej sałatki w stylu orientalnym (kliknij tutaj). Dziś bardziej po europejsku, z Polski (nasze dobre, poczciwe węgierki) jedziemy w stronę Francji, dzięki obecności niebieskiego sera pleśniowego i orzeszków piniowych.
Składniki:
ok. 10 węgierek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
szynka typu parmeńskiego - 5-6 plasterków
kawałek niebieskiego sera pleśniowego
mała garść orzeszków piniowych
2 garści rukoli
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka płynnego miodu
Sól & pieprz do smaku
1-2 łyżeczki soku z cytryny
ew. łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)
Jak to zrobić?
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- W każdą połówkę śliwki włóż po małym kawałku sera.
- Piecz śliwki ok 5-8 minut.
- Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni, ostrożnie, żeby się nie przypaliły.
- Ułóż składniki sałatki na talerzu.
- Zmiksuj składniki sosu (najlepiej potrząsając w zamkniętym słoiku).
- Polej sałatkę tuż przed podaniem, podawaj póki śliwki są ciepłe.
Lately I do a lot of salads. This time with plums again, a recipe which I had on my mind since the last oriental style salad with plums (click here). This time a more European style, we are coming from Poland (our small plums) to France, thanks to the presence of blue cheese and pine nuts.
Ingredients:
app. 10 small plums, cut into halves, seeded
5-6 slices of ham (type Parma ham)
a piece of blue cheese
a small handful of pine nuts
2 handfuls of rocket
Sauce:
3 tablespoons olive oil
1 teaspoon liquid honey
salt & pepper
1-2 teaspoons lemon juice
1 teaspoon French mustard (the one with seeds)
Method:
- Preheat oven to 200 Celsius degrees.
- Put a small piece of cheese on each plum.
- Bake the plums app. 5-8 minutes.
- Decorate the plate with the ingredients of the salad.
- Mix all the sauce ingredients (preferably by shaking in a closed jar).
- Pour the salad with the sauce just before serving, serve when the plums are still warm.
Jak Ty to robisz, że tak pięknie Ci te dania wychodzą? To rzadka umiejętność:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńSuper polski akcent z tymi śliwkami.
OdpowiedzUsuńThis ham looks so nice on top this salad :) looks really delicious!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny romans!
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taki.
Dzisiaj kupiłam serrano i mogę sobie zrobić romans hiszpański!
Fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńŚliwka i ser pleśniowy...moje kubki smakowe juz szaleją:)
OdpowiedzUsuńOj, na pierwszy rzut oka nie rozpoznałam śliwek! ;) Fajne połączenie, szczególnie z tymi orzeszkami!
OdpowiedzUsuńPięknie się nazywa, świetnie przygotowałaś i pięknie podałaś. Naprawdę pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie sałatki mogłabym jadać codziennie!
OdpowiedzUsuńOla, that's a very pretty plate of salad!
OdpowiedzUsuńZnam to połączenie i bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńTaka sałatka zachwyci nawet najbardziej wymagające osoby:)
OdpowiedzUsuńOla, such a beautiful and romantic salad...I love the roses formed out of ham. Delicious salad!
OdpowiedzUsuńz węgierkami? biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Bez tych śliwek, dla mnie było by super :P.
OdpowiedzUsuńno to Ci nie dogodziłam, bo w tej sałatce chodzi głównie o śliwki:)a bez nich nie za wiele zostaje...
OdpowiedzUsuńDla mnie: wygląda bardzo wykwintna :)
OdpowiedzUsuń