Cypryjski ser halloumi oryginalnie produkowany z mleka owczego jest dostępny w formie przystawki (grillowany lub smażony), podawanej z cytryną, chyba w każdej greckiej tawernie. Ten prosty a wyborny przysmak pozwala Cypryjczykom zapomnieć, że czasy raju podatkowego powoli są na ukończeniu…ale co tam o polityce! Lepiej znów o kuchni. Jak się doczytałam, oprócz rdzennych odbiorców, na drugim miejscu jest Wielka Brytania, gdyż ser ten zdobył sobie tam olbrzymią popularność na początku XXI wieku, najpewniej wraz z rozwojem (a potem zapaścią, żeby znów o polityce było…) greckiej turystyki. Dziś u mnie z figami i z dynią, co by był jesienny akcent. A nie mówiłam, że będzie sałatkowo?:)
Składniki:
400 gram dynii pokrojonej w kostkę, obranej ze skórki
3 figi
Liście sałaty do dekoracji
Ser halloumi (100 gram)
Ew. oregano do posypania
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Sól & pieprz
Jak to zrobić?
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, piec w nim dynię pokrojoną w kostkę przez ok. 50 minut (najlepiej na folii do pieczenia).
- Na pięć minut przed zakończeniem pieczenia dodać pokrojone na pół lub w ćwiartki figi oraz ser.
- Wszystkie składniki wyjąć z piekarnika, ser pokroić w kostkę lub w paski.
- Sporządzić sos z podanych składników, polać nim sałatkę.
Halloumi is
a famous Cyprious sheep milk cheese. I read that the second country in
statistic where halloumi is popular is Great Britian and it became one of the favourite
flavours in 21st century probably due to the tourists travelling the
Greece where you can have it fried or grilled and served with lemon in almost
every tavern. Well, I added figs and pumpkin to create autumn atmosphere in
this salad.
Ingredients
400 grams pumpkin
peeled and seeded, cut into cubes
3 figs
100 grams halloumi cheese
Several lettuce
leafs
oregano
2 spoons
olive oil
1 teaspoon
liquid honey
1 spoon
lemon juice
Salt &
pepper
Method:
- Preheat oven to 200 Celsius degrees, bake the pumpkin for 50 minutes.
- After 45 minutes of baking add figs cut into quarters or halves and halloumi.
- Take everything from the oven. Place lettuce, figs and pumpkin on a big plate, add halloumi cut into cubes or stripes.
- Prepare sauce from the above – mentioned ingredients. Sprinkle the salad before serving.
Cheese and figs..this salad sounds irresistible!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się jesienny klimat tej sałatki:)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka i taka kolorowa
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDo mnie najbardziej przemawia ten ser z owczego mleka:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka, tego sera nie próbowałam, choć już kilka razy koło niego przechodziłam w sklepie.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuńKolorowo, zdrowo i smacznie na Twoim półmisku :) Tak lubię :)
OdpowiedzUsuńo rany! jaka pyszna i zdrowa!
OdpowiedzUsuńCheese and figs sounds decadently delicious ! You know that figs are expensive here ? Yesterday , I saw these huge and luscious figs but when I checked the price *sigh* More than US $3 for one ! Really tempted to buy one though :D
OdpowiedzUsuńthey cost app. 3 PLM here each which is less than 1 EURO
Usuńoh what another lovely salad! Yummy!!!
OdpowiedzUsuńwish you a fantastic weekend, dear!
Bardzo ciekawe połączenie i wykorzystanie dyni w sałatce
OdpowiedzUsuńJakie fajna sałatka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
łał jaka kolorowa i apetyczna
OdpowiedzUsuńHi Ola, Cheese and figs I love , but not pumpkin. My eldest grandson cannot get enough of halloumi but he likes it fried. Figs are quite expensive here too , great idea though, take care.
OdpowiedzUsuńHi Ola, thank you for your kind comment. Looks like you also posted a delicious salad, and not just ordinary, but exceptional and so perfect for any season!
OdpowiedzUsuńHave a wonderful week!
fantastyczna sałatka! zjadłabym cały talerz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki, a Ty tutaj coraz to lepsze kąski serwujesz :)
OdpowiedzUsuńI love, love halloumi especially baked or fried. This is a delicious salad Ola!
OdpowiedzUsuńJako, że jeszcze nigdy w życiu nie próbowałam dyni, to myślę, że się skuszę na zrobienie, tylko takiego serka też niestety jeszcze w sklepach nie spotkałam... A jakiś bardziej popularny, którym można go zastąpić?
OdpowiedzUsuńw tej formule dynia jest bardzo dobra-aż słodka po upieczeniu, choć wiele zależy od gatunku
Usuńser halloumi jest świetny do obróbki termicznej-pozostaje jędrny i się nie topi, no może jakiś oscypek by go zastąpił, choć doradzam poszukać oryginału - jest już w bardzo wielu sieciach handlowych, nawet jako wyrób własny:)
idealna jesienna sałatka :)
OdpowiedzUsuńMarzę o takiej sałatce teraz ;)
OdpowiedzUsuńOlu,choćby ze względu na ten ser chętnie spróbowałbym Twojej sałatki :)
OdpowiedzUsuńSą tu same moje ulubione składniki, zostałam kupiona <3 !
OdpowiedzUsuńOla, that salad is power packed with lots of minerals, fiber and protein!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, smakuje pewnie jeszcze lepiej, na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń