Jeśli lubicie serniki na zimno i jeśli, jak ja, kochacie maliny, to ciasto jest perfekcyjnym antidotum na nadchodzącą jesień. Właśnie sobie uświadomiłam, że nie mam zamrożonych malin, a byłoby przyjemnie taki sernik zjeść w ponury lutowy dzień! No ale nie wszystko wejdzie do mojej zamrażalki. Pierwszeństwo mają owoce z działki, a maliny z działki mamy w śladowych ilościach, więc zamrożenia na pewno by się nie doczekały. Prezentuję zatem niżej malinowo – śmietankowe cudo:) Malin kupcie więcej, bo z pewnością większość zniknie w trakcie przygotowań!
Składniki na warstwę malinową:
50 dag zmielonego twarogu
20 dag malin
15 dag cukru
5 łyżeczek żelatyny
Warstwa śmietankowa:
400 ml śmietany
Cukier puder do smaku
Ok. 1-2 łyżeczek żelatyny (jeśli chcemy, by się ścięła i lepiej trzymała)
Warstwa galaretowa:
1 galaretka malinowa
Maliny do ozdoby
Spód:
Biszkopty 100 gram
12 dag masła
Jak to zrobić?
- Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. W ostatniej fazie wsadzić do lodówki, pilnując by się za bardzo nie skrzepła.
- Stopić masło.
- Pokruszyć biszkopty, dodać masło.
- Wyłożyć biszkoptami z masłem tortownicę (najlepiej zabezpieczoną uprzednio folią spożywczą).
- Maliny zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać twaróg, miksować dalej.
- Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody, nie przestając miksować dodajemy do masy serowo – malinowej.
- Masę umieszczamy w tortownicy. Chłodzimy w lodowce. Na wierzchu możemy położyć kilka malin.
- Ubić śmietankę na sztywno z cukrem pudrem. Można dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny. Wylewamy na stężonej warstwie malinowej. Dalej chłodzimy.
- Na koniec ozdabiamy malinami i zalewamy galaretką.
If you like cold cheesecakes as much as I and you love raspberries, this cake is a perfect antidote for autumn. I have just realized that I do not have frozen raspberries and it would be nice to eat such a cheesecake on a cold February day! Well, I cannot put everything in my fridge. Hereby you can find the raspberries & cram miracle:) Buy some more raspberries because you may discover that you have too little during preparations as they may disappear somewhere!
Ingredients for raspberries layer:
500 grams of creamy cheese proper for cheesecakes
200 grams of raspberries
150 grams of sugar
5 teaspoons of gelatin
Cream layer:
400 ml of cream
Icing sugar
1-2 teaspoons of gelatin (if you wish that this layer would be set)
Jelly layer:
1 package of raspberries jelly powder
Raspberries
Bottom layer:
100 grams of sponge fingers
120 grams of butter
How to make it?
- Melt the jelly powder in water according to the instruction, just use a bit less water. Let in cool, mixing from time to time. In last part of preparation do it in a refrigerator, taking care that it would not set.
- Melt the butter.
- Crush the sponge fingers, and the butter.
- Transfer the sponge fingers layer to a baking pan.
- Mix the raspberries with sugar, add the cheese. Continue mixing.
- Dissolve the gelatin in ½ cup of hot water. Continue mixing the cheese and raspberries while adding the gelatin.
- Transfer this layer into the baking pan. Refrigerate the layer. You may decorate it with raspberries.
- Whip the cream with sugar (as much sweet you like it). You may also add some dissolved gelatin. Transfer it onto the cheese layer. Continue cooling.
- Decorate with raspberries and setting jelly.
Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńmalinowo pysznie!
OdpowiedzUsuńMmmmm. Na pewno jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńJa poproszę kawałeczek na wynos:)
OdpowiedzUsuńOlu, sernik przepiękny!Malinowa kwintesencja. Tak żałuję, że to już końcówka tych wdzięcznych i pysznych owoców...Jaką śmietanę dodajesz (chodzi mi o %)? Skoro żelatyna dochodzi, to chyba nie najwyższa...:)
OdpowiedzUsuńdziękuję Dziewczyny za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuńRenula-różnie,te śmietany przemysłowe są okropne, jedna gorsza od drugiej, generalnie 30, zdarza mi się i z 22 i nawet 18 robić, zależy co mi w ręce wpadnie:)
Ola , I won't say no to this deliciousness ! lol And yeah ! I'm so jealous of your pretty raspberries ! *sigh*
OdpowiedzUsuńI can imagine that sweet and sour taste of this cheesecake :) really heavenly!
OdpowiedzUsuńOla, this is truly divine!
OdpowiedzUsuńthis looks amazing! so goo and it is visually beautiful.
OdpowiedzUsuńVery pretty colour - I love raspberries!
OdpowiedzUsuńoj tak, boski w każdym calu!
OdpowiedzUsuńVery refreshing cheesecake Ola! The color is stunning!
OdpowiedzUsuńahah also my raspberries always disappear way too soon. love the look of this cake and I am sure it tastes just divine!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą- jest boski
OdpowiedzUsuń