Sałatkę tą wypróbowałam w zeszłym tygodniu w warszawskiej Aromie. Jest to sieciówka izraelska, generalnie można powiedzieć, że nieco więcej niż kawiarnia, gdyż podaje też bogate śniadania (przez cały dzieńJ) plus zapewnia własny wypiek. Jej istnienie odkryłam dzięki Ajce. Ajka podała też przepis na swoją wersję tej sałatki, a ja oczywiście natychmiast musiałam ją wypróbować w warunkach domowychJ Moja jest „na bogato”, z chyba wszystkim składnikami z oryginalnej kawiarnianej wersji, poza cebulą.
Składniki na śniadaniową porcję dla 2 osób:
1/3 puszki cieciorki (można samemu ugotować, ale ja akurat nie miałam)
2 jajka ugotowane na twardo
Natka pietruszki
Pomidor
Ogórek
Pasta tahini
Sól
Sok z cytryny
Białe pieczywo
Oliwa
Jak to zrobić?
- Pomidora wypestkować, pokroić w małą kostkę.
- Ogórka i jajko pokroić również w małą kostkę.
- Przygotować tost na oliwie, pokroić w kostkę.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki i cieciorkę.
- Wszystko wymieszać, dodać odrobinę pasty tahini oraz soli i soku z cytryny do smaku. Można doprawić też oliwą.
I tried this salad last week in a Warsaw café called „Aroma”. This is a chain Israeli restaurant, briefly speaking more than a café and less than a restaurant as it serves quite reach breakfasts (all day long;-) plus they prepare their own bread and cakes. I discovered this place thanks to Ajka. Ajka also showed her recipe for this salad and I immediately had to try it out at homeJ Mine is ‘reach’ as it contains all the original ingredients as the café version except of an onion.
Ingredients for a breakfast portion for 2 people:
1/3 of a canned chickpea
2 hard boiled eggs
Parsley
Tomato
Cucumber
Tahini paste
Salt
Lemon juice
White bread
Olive oil
How to make it?
- Seed the tomato, cut into small squares.
- Cut also the cucumber and eggs into small squares.
- Prepare a toast on the olive oil, dice it.
- Add chopped parsley and chickpea.
- Mix it add some tahini paste and salt and lemon juice as much as you like.
Pyszna!
OdpowiedzUsuńDla mnie i na śniadanie i na obiad.
Lecę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńdrawingfashiondreams.blogspot.com
oh my Ola, this looks so yummy. I love hard boiled eggs, so you got me sold just with that ingredient.
OdpowiedzUsuńVery delicious salad!!
OdpowiedzUsuńOngoing Events of EP Series @ Spicy Aroma
Reminds me a little of caprese -- looks delicious. :)
OdpowiedzUsuńVery refreshing and delicious salad , Ola ! Love the ingredients you've used in that lovely salad !
OdpowiedzUsuńthak you girls:)
OdpowiedzUsuńAmber-a nawet na kolację:)
Sałatka faktycznie "na bogato"! Bardzo ciesząca oko i z pewnościa podniebienie.;)Widzę,że gustujesz we wschodnich smakach ;) Czy pasta tahini jest pikantna?
OdpowiedzUsuńNie, wręcz przeciwnie, składa się z roztartego sezamu:)
OdpowiedzUsuńThis salad sounds delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smakołyki. Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bliskowschodnie smaki:)
Perfectly made salad, ideal for this season!
OdpowiedzUsuńpatrząc po składnikach zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńI could eat this for any meal...it looks delicious as well as beautiful!
OdpowiedzUsuńusuwasz pestki z pomidora? :) wow
OdpowiedzUsuńnie pasowały mi tu:)
OdpowiedzUsuńZamarzyło mi się , by ktos przygotował mi taka pyszną sałatkę :)
OdpowiedzUsuńo cos fajnego i szybko się robi, zrobię i ja ..Pozdrawiam Olę :)
OdpowiedzUsuńThis looks like a very tasty meal. I'm going to make it today!
OdpowiedzUsuńI am sure you are going to be satisfied:)
OdpowiedzUsuńReminds me of the Italian Panzanella, the bread salad, which I make in the summer. Love this yummy salad!
OdpowiedzUsuńxo