Smaczny, a zarazem banalnie prosty, sposób na świeżego pstrąga. Można wyczarować smak wakacji na, wciąż jeszcze, desczowym przedwiośniuJ Poza tym tak pięknie wygląda, że żal go jeśćJ
Niedawno wreszcie otworzył się w mojej okolicy sklep rybny. Jest to raczej małe okienko w przejściu podziemnym, ale pojawił się promyk nadziei na częstsze goszczenie niemrożonych ryb na naszym stole, gdyż dotychczas nie było w zasadzie gdzie ich kupić poza stoiskami w markecie. A że w markecie rzadko bywam, smakowanie świeżych ryb sprowadzało się nam do sporadycznych okazji…
Składniki na jedną porcję:
1 pstrąg w całości, wypatroszony
Masło pietruszkowe
Sól & pieprz
Duża gałązka pietruszki/melisy/szałwii
Składniki na masło pietruszkowe:
Czubata łyżka masła
Drobno posiekana natka pietruszki
Sól & pieprz
Kilka kropel sosu worcester
Plasterki obranej ze skóry cytryny
Jak to zrobić?
- Piecyk nagrzewamy do 220 stopni.
- Pstrąga dokładnie wymyć, ewentualnie oskrobać, jeśli nadal ma łuski, natrzeć lekko solą i pieprzem.
- Z podanych składników przygotowujemy masło pietruszkowe.
- Pstrąga kładziemy na folii do pieczenia posmarowanej masłem pietruszkowym.
- Do wnętrza pstrąga też dajemy trochę masła, gałązkę ziół.
- Okładamy z wierzchu plasterkami cytryny.
- Folię dokładnie zawijamy by w czasie pieczenia masło nie wypływało.
- Pstrąga zapiekamy 25-30 minut, podajemy ciepłego.
Nasza ocena:
Ostatnio zaliczam dobrą serię, jeśli chodzi o przepisy z książki „Kuchnia polska” Ewy Aszkiewicz. Pozycja ta jest dostępna, przynamniej mam takie wrażenie, w każdym hipermarkecie, co i raz w innym wydaniuJ Nie byłam jej wielką miłośniczką, ale ostatnio zaczynam zmieniać zdanie – dobre przepisy na bułeczki maślane, rozliczne wariacje na temat śledzi… cóż, chyba trzeba będzie ją w końcu uważniej przejrzećJ Pstrągi według tego przepisu powtórzyliśmy 2 razy w ciągu 2 tygodni.
Delicious but at the same time very easy method to prepare a trout. You can create a holiday flavour in early spring. Additionally it looks so picturesque that it is almost a pity to eat itJ Lately in my surroundings a fish shop was finally opened. Now therefore I can buy fresh fish more often because I rarely visit supermarkets.
Ingredients for one portion:
1 whole trout disemboweled
Parsley butter
Salt and pepper
Branch of parsley/salvia/melissa
Ingredients for parsley butter:
1 spoon of butter
Finely chopped parsley
Salt & pepper
Several drops of Worcester sauce
How to make it?
- Preheat the oven to 220 Celsius degrees.
- Wash the trout, scrape it, salt and pepper lightly.
- Prepare parsley butter from the above-mentioned ingredients.
- Put the trout on the parsley butter on the aluminum baking foil.
- Place also some parsley butter into the fish together with the herbs.
- Put some slices of peeled lemon on the fish.
- Wrap up the fish with the foil carefully, otherwise the butter may leak to the oven.
- Bake the fish 25-30 minutes and serve hot.
Our opinion:
This is a recipe from „Polish cooking” by Ewa Aszkieiwcz. It is available here in almost all hypermarkets. I used to dislike this book but now I am beginning to appreciate it – good recipes for butter rolls, many recipes for herrings… well, I must have a more careful look at this bookJ We made the trout twice based on this recipe in 2 weeks.
I've been checking out our local wet market looking for a trout , it's either they're not selling it or I just can't recognized it ! hee hee Your dish looks yummy ! Love how fresh those trouts are !
OdpowiedzUsuńthey live in the mounains here but of course they are aslo from farms
OdpowiedzUsuńI'm envious of your nearby fish monger! Nothing better than fresh trout...yum!
OdpowiedzUsuńSimple and beautiful! Fresh fish doesn't require too many things, it is great as it is and yours Ola looks delicious!
OdpowiedzUsuńMy husband would love this! :)
OdpowiedzUsuńthanks Girls!
OdpowiedzUsuńHi Ola, I cooked a similar dish here. Next time I'll try with butter! http://extravirginchef.blogspot.sg/2012/05/whole-fish-baked-meditteranean-style.html
OdpowiedzUsuńPstrąg - jedna z moich ulubionych ryb. Dzisiaj u mnie na kolacyjkę. Podobnie, w najprostszej postaci - z ziołami, cytryną i masełkiem. Pyszne :)
OdpowiedzUsuń