piątek, 24 lutego 2012

Zapomniany smak dzieciństwa/A forgotten taste of a childhood



Czy pamiętacie jak smakował domowy kisiel? Ja niestety nie bardzo, bo lata świetlne nie jadłam tego wynalazku, tylko od czasu do czasu chemiczną maź z papierkaJ Ostatnio, robiąc deser z kaszy manny z kuchni rosyjskiej, przypomniał mi się smak prawdziwego kisielu. A że pokłady owoców w zamrażalce zdają się być niewyczerpane, musiałam sobie tylko przypomnieć proporcję składników. Wyszło obłędnie smaczne.


Sładniki:

25 dag owoców (w moim wypadku były porzeczki, ważne by puszczały sok)

2 szklanki wody

2-3 łyżki cukru (proporcja na kwaskowate owoce)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Bita śmietana do dekoracji

Jak to zrobić:

  1. W połowie szklanki zimnej wody dokładnie rozprowadź mąkę.
  2. Ręsztę wody zagotuj z owocami i cukrem.
  3. Po kilku minutach gotowania zmniejszy ogień i powoli, ciągle mieszając, dodaj roztwór wody z mąką, żeby się nie porobiły grudki.
  4. Schłódź i podawaj z bitą śmietaną.

Nasza ocena:

Deser kwaśno – słodki, więc nawet prawdziwemu maczo powinien odpowiadać:) Nawet się nie spostrzegłam jak zeskrobywaliśmy resztki z dna miseczekJ



Do you remember the taste of dessert made from fruit juice and cornflour or potato flour, kind of fruit jelly? It is called in Polish “kisiel”. I guess you probably don’t as this is a typical dessert for Eastern Europe, I guess. Later on it was produced by industry as a powder but still…the best is home made. When I was preparing this dessert, it reminded me somehow about a fruit jelly. And when I discovered how much frozen fruits I still have, the only thing I had to do was to remind myself the recipe.

Ingredients:

250 grams of currants (or other juicy fruits)

2 glasses of water

2-3 spoons of sugar

Whipped cream for decoration

Potato flour

How to make it:

  1. Dilute the flour in half a glass of cold water.
  2. Cook the fruits with rest of the water and sugar for several minutes.
  3. Cooking slowly add the water with flour, mixing it all the time.
  4. Cool it down and serve with whipped cream.



Our opinion:

The dessert is sour rand sweet at the same time so even a real macho should like itJ It disappears very quicklyJ

9 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, a ja własnie nie dawno wspominałam domowy kisiel..:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pamiętam.
    Prawdziwy kisiel ze świeżymi owocami.
    Mmmmmmmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. I absolutely love berries of any kind.We grow red and black currants and gather wild blackberries from the hedges. This dessert sounds delicious and unlike anything eaten here.

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy najlepszy:). Oczywiście, że pamiętam, najlepszy był truskawkowy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I love homemade jelly ! Much Much better than store-bought ones which are full of sugar and preservatives ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. So beautiful and vibrant in color! I love the sweet and tart flavors...sounds yummy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda. Nabrałam ochoty na taki domowy kisiel.

    OdpowiedzUsuń