Nadchodzi koniec roku - pora podsumowań i planów na przyszłość. Na pewno dobrym bloggerem ostatnimi czasy nie byłam:) Ilość postów wynikała z dwóch okoliczności - małe dzieci w domu plus praca zawodowa, powodowały, że powtarzałam znane i lubiane w domu klasyki w moim repertuarze, które albo już były na blogu albo według mnie nie zasługują na specjalny post. Jest jednak lepiej, przynajmniej odzyskałam chęć na próbowanie nowości, a to już coś.
Na Boże Narodzenie zostawiam Was z karmelowymi babeczkami. Przepis pochodzi ze świątecznego wydania Mojego Gotowania, zrezygnowałam jednak z dekorowania orzechami, w zamian za co udekorowałam babeczki kremowym serkiem ze startą skórką cytrynową i masłem wg proporcji, jakie lubicie. Babeczki mają delikatnie wyczuwalny karmelowy smak.
Kochani, wesołych Świąt Wam życzę i do zobaczenia wkrótce!
Składniki:
15 dag krówek
60 ml kremówki
125 ml mleka
10 dag miękkiego masła
20 dag cukru
3 jajka
35 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Krówki wkładamy do rondelka ze śmietaną i mlekiem, podgrzewamy, stale mieszając i roztapiamy na gładki sos. Lekko studzimy.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka jedno po drugim, stale ucierając.
- Powoli dodajemy sos karmelowy, stale mieszając.
- Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Przygotowujemy formę na muffiny.
- Pieczemy ok 15 minut.
It is almost the end of the year - time to summarize what happened in my life and on the blog. I must admit I have not been a good blogger this year. Posts were not regular or I would even say seldom. For my excuse I would say that working and having two little kids home do not give me a lot of free time. The second reason is that I have not been trying many new recipes this year, I chose rather old good classics that are already on the blog or in my opinion are not enought interestng for you. Anwyay, at least I feel more now like checking new recipes and having fun in the kitchen.
I am leaving you for Christmas with this easy muffins recipe. In the magazine they were decorated with nuts but I chose to decorate them with a cream based on cream cheese, lemon zest and butter.
Merry Christmas and see you all soon!
Ingredients:
150 grams fudges
60 ml cream
125 ml milk
100 grams soft butter
200 grams sugar
3 eggs
350 grams flour
1 tsp baking powder
Method:
- Put the fudges together with milk and cream in a saucepan, heat it mixing all the time until the candies melt and the sauce becomes smooth.
- Mix butter with sugar until smooth, add eggs one by one, still mixing.
- Add caramel sauce, continue mixing.
- Add flour and baking powder, mix.
- Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
- Bake for app. 15 minutes.
Moja rodzina uwielbia krówki, muszę im takie babeczki zrobić 😊 Wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! Oddechu od zabieganej codzienności i dużo, dużo zdrowia i radości! 🎄
OdpowiedzUsuńYour muffins are very festive!
OdpowiedzUsuńomom głodna jestem:)
OdpowiedzUsuńO rety Olu, pyszności! ALe po przesycie świąteczno-noworocznym to trzeba trochę odpocząć od słodkości i pyszności :-), ale smak krówkowy uwielbiam, więc przy najbliżej okazji wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńOlu życzę Ci szczęścia i zdrowia w nowym 2019 roku :-)
Pychotka! ;) w sam raz do po południowej herbatki ;)
OdpowiedzUsuń