Rzadko piekę ciasta marmurkowe, może dlatego, że przygodę z wypiekami domowymi zaczynałam właśnie od takich prostych ciast typu zebra. Obecnie preferuję jesienią i zimą ciasta drożdżowe, ew. ze względu na upodobania moich dzieci, ciasta mocno czekoladowe. Jednak tym razem się skusiłam i nie pożałowałam. Zaletą jest szybkość przygotowania wypieku, ale smak też jest nie do pogardzenia w towarzystwie kubka gorącej herbaty czy kawy. Smak szafranu moim zdaniem nie jest jakoś szczególnie wyczuwalny, jeśli nie macie go w domu, myślę, że z powodzeniem możecie sobie go darować.
Składniki:
125 gram masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 gram cukru
450 gram mąki
220 ml mleka
2 łyżki stołowe śmietany kremówki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta szafranu
Jak to zrobić?
- Wysmaruj tłuszczem formę i posyp bułką tartą.
- Roztop masło, odstaw.
- Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj do jajek mleko i śmietanę oraz masło.
- Zmieszaj wszystkie składniki.
- Odłóż pół ciasta do osobnego naczynia. Dodaj kakao.
- Do drugiej połowy dodaj szafran zmieszany z odrobiną wody.
- Warszawami wlewaj ciasto do formy, wierzch ciasta porysuj widelcem.
- Nagrzej piekarnik do ok. 180 stopni, piecz przez około 1 godzinę.
Lately I have been making such cakes relatively rarely. I started my baking from this type of easy cakes, now, in the autumn and winter time I prefer rather yeast cakes or intensively chocolate cakes that are favorites of my kids. From time to time I still make them as they are very easy and quick to prepare and they taste well with a cup of tea or coffee. If you do not have saffron at home you do not need to add it, in my opnion it is not so noticeable in the whole flavour.
Ingredients:
125 grams butter
1 tsp baking soda
250 grams sugar
450 grams flour
220 ml milk
2 tbsp cream
1 tsp baking powder
1 tbsp cocoa powder
a pinch of saffron
Method:
- Grease the baking form and sprinke it with breadcrumbles.
- Melt the butter, let it cool down.
- Mix flour with baking powder and soda.
- Beat eggs with sugar until smooth. Add milk and cream.
- Add flour and all other ingredients except of saffron and cocoa powder.
- Divide into halves.
- Add cocoa to one half and saffron mixed with small amount of water to the other.
- Pour the batter into the bakin form in two layers.
- Draw patterns the top of the cake with a fork.
- Bake app. 1 hour in 175 degrees Celsius.
Smak mojego dzieciństwa :) Pamiętam, jak się nim zajadałam, kiedy byłam u babci :)
OdpowiedzUsuńThis is interesting as saffron is usually used in savory dishes.
OdpowiedzUsuńPychotka. Uwielbiam ciasto marmurkowe.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto ☺
OdpowiedzUsuńproste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńRównież już długo nie robiłam zwykłych babek :). Tak, jak Ty teraz preferuję drożdżowe, serniki bądź ciasteczka. A babka wygląda bardzo smakowicie :).
OdpowiedzUsuńOj chce się ciast czekoladowych gdy za oknem szaro, buro i zimno;) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takiego typu babki ale nie wiem dlaczego tak dawno nie piekłam. U ciebie piękna i puszysta, super!
OdpowiedzUsuńdziś sobie upichcę:)
OdpowiedzUsuńtaaak, ja też preferuje drożdżowe o tej porze roku, lub ciepłą szarlotkę :D
OdpowiedzUsuńZa babkowatymi ciastami raczej tak średnio, bardziej moi domownicy :)
Smakowita babka Olu. A czy przepis jest bez jajek?
OdpowiedzUsuńTakie ciasta sprawdzają się najlepiej :)
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńWhat a lovely cake! The swirled batters definitely make it a special dessert!
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńWhat an unusual combination of flavors!
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta
OdpowiedzUsuń