Pyszne proste muffinki (czy muffinki mogą być trudne?) w smakach późnego lata. Jeżyny, brzoskwinie, wszystko lekkie i bardzo puszyste. Gdyby nie krem, można by wręcz powiedzieć, że niemalże odchudzające, bo z płatkami owsianymi:) Warto znaleźć te kilka chwil i spróbować osłodzić sobie życie!
Składniki:
100 ml oleju
2 jajka
170 ml mleka (lub jogurtu)
250 gram mąki
150 gram cukru
25 gram płatków owsianych
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jeżyny
Pokrojone drobno brzoskwinie
Krem:
Bita śmietana, mascarpone (mniej więcej w proporcji pół na pół)
Cukier puder do smaku
Owoce do dekoracji
Jak to zrobić?
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Zmiksować olej z całymi jajkami, mlekiem, mąką, cukrem, płatków owsianych, solą, proszkiem oraz sodą.
- Dodać owoce.
- Wysmarować foremki tłuszczem, wysypać bułką tartą i piec ok. 25 minut.
- Ozdobić kremem i owocami.
Przepis inspirowany Kuchnią 8.2012.
Delicious easy muffins (can muffins be uneasy?), the flavour of late summer. Black raspberries, peaches, everything light and very soft. Forgetting the cream, they could even be dietetic, as they contain oatmeal:) Worth to find time and make life sweeter!
Ingredients:
100 ml of oil
2 eggs
170 ml of milk (or yoghurt)
250 grams of flour
150 grams of sugar
25 grams of oatmeal
½ teaspoon of salt
1 teaspoon of soda powder
1 teaspoon of baking powder
Black raspberries
Peaches
Cream:
Whipped cream and mascarpone (1:1)
caster sugar (depending how sweet you wish it to be)
Fruits for decoration
How to prepare them?
- Preheat the oven to 180 Celsius degrees.
- Mix oil with eggs, milk, flour, sugar, oatmeal, slat, baking powder and soda powder.
- Add fruits.
- Coat the forms with oil, breadcrumbs, bake app. 25 minutes.
- Decorate with the cream and fruits.
Recipe inspired with ‘Kitchen’ 8.2012.
Jak fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńtrudne być nie mogą, ale pyszne z pewnością
OdpowiedzUsuńJeżynkowe mniam mniam.Muszę koniecznie upiec jeśli tylko jeżyny na placu dostanę :/
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka leci jak na nie patrzę:)
OdpowiedzUsuńTe z jezynami wygladaja cudownie.
OdpowiedzUsuńYummy, Ola! I want some :)
OdpowiedzUsuńI think muffins usually are easy, cupcakes sometimes are more complicated.. but the point why I make them also cause they can be made easily, fast and are so delicious :)
OdpowiedzUsuńPiękne babeczki!
OdpowiedzUsuńMnóstwo owoców ma dla mnie znaczenie.
Ataner-one wszystkie są i z jeżynami i z brzoskwiniami, tylko niektóre zostały pożarte nie doczekawszy się dekoracji:)
OdpowiedzUsuńmam straszną słabość do połączenia mascarpone z bitą śmietaną...
OdpowiedzUsuńsama bita tak nie smakuje:)
OdpowiedzUsuńI can think of no better words than DELICIOUS and SCRUMPTIOUS. :)
OdpowiedzUsuńMuffins sure are one thing that can be made easily and is so rich in flavor. These muffins Ola have these two qualities in abundance!
OdpowiedzUsuńMmmmm.....delicious..
OdpowiedzUsuńTasty Appetite
No to klops! Cały dzień nie jadłam niczego słodkiego, a tu masz! Łakomym okiem sprawiło, że moje oko nie wytrzymało presji płynącej z Twoich zdjęć i musiało zwalczyć napływającą ślinkę czymś słodkim...Olu, przeszłaś samą siebie tymi cudakami! Dostałaś jeszcze świeże jeżyny czy to już mrożone wspomnienie lata?
OdpowiedzUsuńOla , that muffins look decadent ! Just love the topping ! You've baked it beautifully as well ! :D
OdpowiedzUsuńAle pysznosci! No i prawie, ze dietetyczne...ale jak ja kocham to "prawie"! Bita smietana i mascarpone...o mamo...:)))
OdpowiedzUsuńno właśnie, prawie:)))
OdpowiedzUsuńRenula, u mnie jeszcze są świeże w warzywniaku, ale pewnie to ostatnie podrygi
Pani Olu, rozwija się pani. Gdyby nei to, że mam dziwnym trafem cały zamrażarnik ciasta, pewnie bym wypróbowała:).
OdpowiedzUsuńnastępnym razem:)
OdpowiedzUsuńOlu, polecam szczególnie Mamma Mia (bardzo dobra z kuchnią włoską, ze palce lizać!),bardzo domowa Marchewka z Groszkiem, restauracja-bar Polakowski (pyszne dania domowe jak u mamy, boski żurek i ogromne pierogi),restauracja-bar U Babci Maliny (duze,pyszne porcje w knajpce stylizowanej na starą chatę ) z włoskim jedzonkiem jeszcze Makaroniarnia, z droższych LaScandale jest godne polecenia... Jak cos mi jeszcze przyjdzie do głowy, to oczywiście napiszę.
OdpowiedzUsuńmmm krem palce lizać! bardzo przyjemny sposób na osłodzenie sobie życia
OdpowiedzUsuńCudne, aż buzia się od ich widoku uśmiecha :)
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowane! To mi przypomina, że czas kupić jezyny :)
OdpowiedzUsuńjeżyn w tym roku nie jadłam...
OdpowiedzUsuńhmmmmm.........lecker!!!
OdpowiedzUsuńLg Eva
pięknie wyszły..ale zauważyłam też białe ,,retro-szkło" , które ja lubię :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńma się jeszcze małe zapasy rodzinne:)
OdpowiedzUsuń