Zachwyca mnie kolor tego sernika. Już gdy zobaczyłam zdjęcie w „Polska gotuje” wiedziałam, że będzie to następne ciasto, które zrobię. Moje wyszło jeszcze bardziej fioletowe, gdyż podwoiłam ilość jagód i wcale tej decyzji nie żałujęJ Jeśli chcecie mieć białe akcenty w masie, wystarczy szklanka jagód. Choć sama nie byłam w tym roku na jagodach i pewnie nie będę z braku czasu, zaspakajam swoje jagodowe zachcianki w okolicznym warzywniaku. I choć zaspakajanie zachcianek, jak zwykle, jest dość kosztowne, to raz się żyjeJ Zachwycam się zatem i smakiem i kolorem, póki sezon trwa…
Składniki na ciasto:
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
Szczypta soli
Składniki na masę:
½ kg jagód
200 ml jogurtu naturalnego (jak zwykle użyłam bałkańskiego)
200 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie galaretki (jagodowej lub owoców leśnych)
300 ml wody
Jak to zrobić?
- Nagrzej piecyk do 180 stopni.
- Ubij białka na sztywno.
- Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę i sól, wymieszaj z białkami.
- Wyłóż okrągłą tortownicę papierem do pieczenia, wylej ciasto, piecz ok. 10 minut. Ciasto nie wyrośnie, będzie płaskim blacikiem.
- Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody.
- Ubij śmietanę.
- Zmiksuj jagody, ok. ¾ szklanki zostaw jednak w całości do dekoracji.
- Utrzyj ser z jogurtem, dodaj jagody i śmietanę.
- Na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszaj.
- Odstaw do ostudzenia.
- Rozpuść kolorową galaretkę w gorącej wodzie. Udekoruj ciasto jagodami i zalej tężejącą galaretką.
I am enchanted with the color of this cheesecake. When I only saw the picture of it in a magazine “Poland cooks”, I knew it would be the next cake that I am going to prepare. Mine was even more violet because I doubled the amount of blueberries and I don’t regret this decision at allJ If you wish white accents in the cake, it is enough to use one glass of blueberries. I have not been berring this year due to the lack of time, so I have to fulfill my caprices in the local grocery. And this is expensive, as always, but you live only onceJ I will be delighted both with the color and the taste as long as the season lasts…
Ingredients for the cake:
2 eggs
2 tablespoons of flour
2 tablespoons of sugar
A pinch of salt
Ingredients for the cheese layer:
½ kilo of blueberries
200 ml of natural yoghurt
200 ml of cream
4 teaspoons of gelatin
1 package of jelly (preferably blueberry or forest fruits)
How to make it?
- Preheat the oven to 180 degrees.
- Whisk the whites.
- Grind the yolks with sugar. Add flour, salt and mix with the whites.
- For baking use baking paper in the form, bake app. 10 minutes. The cake won’t grow, it will be rather flat but that’s ok.
- Dissolve the gelatin in the hot water and mix well. Leave it for cooling.
- Prepare the ready jelly in accordance with the instruction.
- Beat the cream.
- Mix the blueberries, leaving however ¾ of a glass for decoration.
- Grind the cheese with yoghurt, add the blueberries and cream.
- At the end add the gelatin and mix well.
- Decorate the cake with blueberries and cover with the setting jelly.
Świetne, letnie ciacho. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńThis cheesecake is definitely worth the splurge on berries...it looks so amazing and delicious!!!
OdpowiedzUsuńNie dziwię się - mnie też zachwyca jest bardzo intensywny i sugestywny, chętnie bym zjadła kawałek
OdpowiedzUsuńNie dziwię się - mnie też zachwyca jest bardzo intensywny i sugestywny, chętnie bym zjadła kawałek
OdpowiedzUsuńOla, I love the color of your cake. It looks so tasty with the berries topping. Would love to have a taste!
OdpowiedzUsuńTen kolor jest cudowny;)
OdpowiedzUsuńdzięki Dziewczyny/thanks Girls!
OdpowiedzUsuńOoo jakie jagodowe cudo! Orzeźwiające i słodyczą tchnące! Piękny Ci wyszedł ten serniczek! Olu, czy do serników zawsze dodajesz tłusty twaróg? ;)
OdpowiedzUsuńTak, czasem ricottę lub mascarpone:) nie lubię "odchudzonych" produktów, nie są dla mnie smaczne żadne lighty, chude, półtłuste czy półchude itd:)ale oczywiście pewnie można zrobić i z chudego
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik i kolor!
OdpowiedzUsuńMasz rację,wszystko co odchudzone i light jest niesmaczne i ...niezdrowe.
Mnóstwo w tym chemii i niektórzy się łudzą,że będą zdrowsi.
Fresh berries are worth to splurge sometimes ! And your cheesecake looks sensational ! By the look of that I know it must taste pretty delicious ! Yummmm !
OdpowiedzUsuńSmaczny i ładny. Przepis do wykorzystania :) Akurat jagody czekają w lodówce. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAmber, półtłusty twaróg jeszcze użyję, jak akurat taki jest w sklepie, ale do wszystkiego z napisem light podchodzę z dużą niechęcią (pewnie słodzik jest w środku i tym podobne rarytasy;)raczej też nie kupuję gotowych zmielonych serów
OdpowiedzUsuńOdchudzone produkty nie wchodzą w grę w mojej kuchni! Pytałam o tłusty twaróg, bo właśnie ja najczęściej dodaję półtłusty z domieszka mascarpone. Zastanawiam się, bo może tłusty nadaje bardziej kremową konsystencję...Dziękuje za odpowiedź! ;)
OdpowiedzUsuńto się nie zrozumiałyśmy:)tłusty wydaje się być bardziej kremowy, choć ze względu w sumie i na obecność śmietany i jogurtu, myślę, że tu można wiele zmienić:)
OdpowiedzUsuńps. grderliwa dziś jestem, siedzę w pracy, wszystko mnie boli i jeszcze pogoda się psuje:)
OdpowiedzUsuńTo poczęstuj sie swoim jagodowym rarytasem! :) Wszystko przejdzie jak jagodą odjął;)))
OdpowiedzUsuńZbyszek, polecam!
OdpowiedzUsuńRenula, właśnie dokładnie to zrobiłam, wyjęłam zapas z lodóweczki w firmie i się zajadam, byle do końca dnia:)
Ależ niesamowite ciacho , gratuluje !
OdpowiedzUsuńI pozdrawiam :)
dzięki!
OdpowiedzUsuńlatem zdecydowanie preferuję tego typu ciasta
OdpowiedzUsuńLooks soooo delicious!
OdpowiedzUsuńwygląda przepyszne!
OdpowiedzUsuńdzięki!:)
OdpowiedzUsuńZaszalałaś z tym ciastem. Genialne warstwy!
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Beautiful berry cake...perfect for the hot summer days for dessert! Love the texture, and color, very light, and creamy:D
OdpowiedzUsuń