Uwielbiam serniki. Uwielbiam też ciasta z owocami. Ten sernik stanowi zatem idealne połączenie. Nie robi się go długo, bo ricotty nie trzeba mielić. Ilość cukru podaję orientacyjnie na średnio słodki sernik.
Składniki:
½ kg ricotty lub innego kremowego białego sera
½ szklanki cukru (w zależności w jakim stopniu słodki sernik się lubi)
10 dag biszkoptów
2 łyżki masła
Łyżka śmietany
4 jajka
Wanilia
30 dag truskawek
Konfitura morelowa
Płatki migdałowe
Jak to zrobić?
- Biszkopty pokruszyć, ugnieść widelcem z masłem i śmietaną. Masę biszkoptową włożyć do tortownicy (moja okrągła, 26 cm).
- Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem. Dodać serek, wanilię, wymieszać.
- Białka dobrze ubić, wymieszać z masą.
- Piec ok. godzinę w 180 stopniach. Sernik ostudzić.
- Uprażyć płatki migdałowe.
- Konfiturę podgrzać.
- Sernik posmarować ciepłą konfiturą, posypać płatkami migdałowymi, ozdobić pokrojonymi truskawkami.
I love cheesecakes. I love also fruit cakes. This cheesecake combines ideally these two flavours. The preparations are not long as you do not need to grind ricotta.
Ingredients:
½ kilo of ricotta cheese
½ glass of sugar (or more, depending how sweet you wish to have the cheesecake)
100 grams of sponge fingers
2 spoons of butter
1 spoon of cream
4 eggs
Vanilla
300 grams of strawberries
Almond flakes
Apricot jam
How to make it?
- Preheat the oven to 180 degrees.
- Crumble the sponge fingers, mix with butter and cream with a fork. Put inside a cake form (mine was round, 26 centimeters).
- Separate yolks from the whites, mix with sugar, add cheese, vanilla and mix.
- Beat the whites and add to the rest.
- Bake for app. 1 hour in an oven. Cool down the cheesecake.
- Roast the almond flakes.
- Heat the jam.
- Decorate the cheesecake with the jam, almond flakes and strawberries.
Looking so delicious...
OdpowiedzUsuńEvent: Dish Name Starts With M
Learning-to-cook
Regards,
Akila
nice to see you on my blog:)
OdpowiedzUsuńco za kombinacaj! aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPyszności Olu!
OdpowiedzUsuńO tej porze mogę zadowolić się jedynie samymi truskawkami...
Pozdrawiam.
Чудесен десерт!Комбинирала си любими мои продукти,а и така прекрасно е сервиран....Браво!
OdpowiedzUsuńThe photos says it all ! It looks gorgeous and drool worthy ! Ola , throw me some of that , pretty please ?! :D
OdpowiedzUsuńAlthough I am a chocolate lover I love cheesecakes and this one is certainly right up my alley!
OdpowiedzUsuńI love fruit cakes with cheese; simply perfect dessert!
OdpowiedzUsuńThis is amazing, Ola. Yum!
OdpowiedzUsuńabsolutely delicious!
OdpowiedzUsuńthank you all
OdpowiedzUsuńMilena, always nice to see your comments
Elena, nice to see you here, I hope not the last time:)
Uwielbiam wszelkie serniki! Ten bardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńależ on wygląda. Niby za duża ilość dodatków zwykle mnie odstrasza, ale tu? Wszystki idealnie się łączy. Perfetto!!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, że aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńKolejny sernik z truskawkami.
OdpowiedzUsuńTo chyba znak, że trzeba go w końcu upiec;)
Pysznie wygląda!
Looks all very delicious...... thanks for the recepts.
OdpowiedzUsuńGreetings, Joop
Very beautiful cheesecake. I wish I could have a slice.
OdpowiedzUsuń