środa, 23 maja 2012

Rabarbarowe muffinki/Rhubarb muffins



Nie byłam do tej pory wielką miłośniczką muffinków, choć obecnie coraz bardziej się do nich przekonuję, nawet nabyłam 2 formyJ Przepis na rabarbarowe babeczki znalazłam tutaj i trochę zmodyfikowałam. Są naprawdę dobre i łatwe w przygotowaniu. Smakują też mojemu Mężowi, który nie jest wielkim wielbicielem słodyczy i wszystko co robię jest zawsze za słodkieJ W tym przypadku zażyczył sobie drugi wypiek, więc tym razem na pewno nie wyszły za słodkieJ

Składniki:

1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki orkiszowej
pół szklanki jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego)
1 duże jajko albo 2 małe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
wanilia
1/3 szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki cukru brązowego
szczypta soli
4-5 łodyg rabarbaru (ok. 1,5 szklanki pokrojonego)

Jak to zrobić?
  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Formę do muffinek wysmarować masłem.
  2. Rozbić jajo i wymieszać z cukrem, wanilią, jogurtem i oliwą.
  3. Dodać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem i szczyptą soli. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać, ja to robiłam po prostu miskerem.
  4. Na koniec należy dodać pokrojony drobno rabarbar, wymieszać.
  5. Przełożyć ciasto do foremek i piec ok. 23 minut. 



So far I was not a big fan of muffins, now I am more and more convinced by their flavour, I even bought 2 formsJ A recipe for rhubarb muffins I found here and I modified it a bit. They are really good and easy to make. Even my husband liked them despite the fact that he does not like sweets and everything I am preparing is always too sweet. This time he even requested a second baking so they were not too sweetJ
Ingredients:

1 glass of cake flour
3/4 glass of spelt wholemeal flour
½ glass of natural yoghurt (I used Greek one)
1 big egg or 2 small
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon of soda
2 teaspoons of cinnamon
vanilla
1/3 glass of olive oil
½ glass of brown sugar
A pinch of salt
4-5 stalks of rhubarb

How to make it?
  1. Preheat the oven to 160 Celsius degrees. Butter the muffin form.
  2. Beat the egg and mix with sugar, vanilla yoghurt and olive oil.
  3. Add flour with soda, baking powder, cinnamon and pinch of salt. Add all the ingredients into one bowl, mix everything. I did that with mixer.
  4. At the end add the rhubarb cut into small pieces. Mix.
  5. Bake the muffins in a form for app. 23 minutes.

13 komentarzy:

  1. Muffinek z rabarbarem jeszcze nie jadłam. Śliczne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow...what delcious muffins...they look so soft...drooling over the pics dear :-)

    http://www.onlyfishrecipes.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbarowe mają swój nieodparty urok. Korzystajmy z sezonu póki trwa;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z Panną Malwinną, korzystajmy z sezonu póki się da. Ja uwielbiam rabarbar wiec takie muffinki też na pewno by mi posmakowały

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię rabarbarowe, bardzo :) a szczególnie jeśli w środku jest dodatkowo budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. That muffins looks really yummy ! I love the use spelt flour so as yogurt !

    OdpowiedzUsuń
  7. I think this is the perfect recipe for the last of my rhubarb crop :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kaś, to może być ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich jeszcze nie próbowałam, a widzę, że najwyższa pora :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zachecam, póki trwa sezon rabarbarowy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak z rabarbarem to już mi się podobają:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Am not fond of rhubarb, but this one, I wouldn't mind trying! Ohgawd, they look delicious! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I like to eat muffins and I LOVE to eat rhubarb. A 5* recipe here.

    OdpowiedzUsuń