Nie byłam do tej pory wielką miłośniczką muffinków, choć obecnie coraz bardziej się do nich przekonuję, nawet nabyłam 2 formyJ Przepis na rabarbarowe babeczki znalazłam tutaj i trochę zmodyfikowałam. Są naprawdę dobre i łatwe w przygotowaniu. Smakują też mojemu Mężowi, który nie jest wielkim wielbicielem słodyczy i wszystko co robię jest zawsze za słodkieJ W tym przypadku zażyczył sobie drugi wypiek, więc tym razem na pewno nie wyszły za słodkieJ
Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki orkiszowej
pół szklanki jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego)
1 duże jajko albo 2 małe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
wanilia
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki cukru brązowego
szczypta soli
4-5 łodyg rabarbaru (ok. 1,5 szklanki pokrojonego)
Jak to zrobić?
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Formę do muffinek wysmarować masłem.
- Rozbić jajo i wymieszać z cukrem, wanilią, jogurtem i oliwą.
- Dodać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem i szczyptą soli. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać, ja to robiłam po prostu miskerem.
- Na koniec należy dodać pokrojony drobno rabarbar, wymieszać.
- Przełożyć ciasto do foremek i piec ok. 23 minut.
So far I was not a big fan of muffins, now I am more and more convinced by their flavour, I even bought 2 formsJ A recipe for rhubarb muffins I found here and I modified it a bit. They are really good and easy to make. Even my husband liked them despite the fact that he does not like sweets and everything I am preparing is always too sweet. This time he even requested a second baking so they were not too sweetJ
Ingredients:
1 glass of cake flour
3/4 glass of spelt wholemeal flour
½ glass of natural yoghurt (I used Greek one)
1 big egg or 2 small
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon of soda
2 teaspoons of cinnamon
vanilla
1/3 glass of olive oil
1/3 glass of olive oil
½ glass of brown sugar
A pinch of salt
4-5 stalks of rhubarb
How to make it?
- Preheat the oven to 160 Celsius degrees. Butter the muffin form.
- Beat the egg and mix with sugar, vanilla yoghurt and olive oil.
- Add flour with soda, baking powder, cinnamon and pinch of salt. Add all the ingredients into one bowl, mix everything. I did that with mixer.
- At the end add the rhubarb cut into small pieces. Mix.
- Bake the muffins in a form for app. 23 minutes.
Muffinek z rabarbarem jeszcze nie jadłam. Śliczne są :)
OdpowiedzUsuńwow...what delcious muffins...they look so soft...drooling over the pics dear :-)
OdpowiedzUsuńhttp://www.onlyfishrecipes.com/
Rabarbarowe mają swój nieodparty urok. Korzystajmy z sezonu póki trwa;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Panną Malwinną, korzystajmy z sezonu póki się da. Ja uwielbiam rabarbar wiec takie muffinki też na pewno by mi posmakowały
OdpowiedzUsuńlubię rabarbarowe, bardzo :) a szczególnie jeśli w środku jest dodatkowo budyń :)
OdpowiedzUsuńThat muffins looks really yummy ! I love the use spelt flour so as yogurt !
OdpowiedzUsuńI think this is the perfect recipe for the last of my rhubarb crop :)
OdpowiedzUsuńKaś, to może być ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie próbowałam, a widzę, że najwyższa pora :)
OdpowiedzUsuńzachecam, póki trwa sezon rabarbarowy:)
OdpowiedzUsuńJak z rabarbarem to już mi się podobają:)
OdpowiedzUsuńAm not fond of rhubarb, but this one, I wouldn't mind trying! Ohgawd, they look delicious! :)
OdpowiedzUsuńI like to eat muffins and I LOVE to eat rhubarb. A 5* recipe here.
OdpowiedzUsuń