poniedziałek, 19 marca 2012

Delikatny serniczek/Delicate cheesecake

Ostatki dyni zostały wykorzystane przeze mnie dość chyba nietypowo – powstał z niej jeden z najdelikatniejszych serników, jaki kiedykolwiek próbowałam. Przepis na ten sernik kusił mnie już od dawna, pisałam o nim swego czasu tutaj. Warto było na pewno spróbować, szkoda, że serniczek nie jest raczej ciastem całorocznym, bo z chęcią bym go powtórzyła w najbliższej przyszłościJ

Składniki spód:

200 gram biszkoptów

150 g masła

1 jajko


Składniki masa:

500 g miąższu z dyni bez pestek

2 łyżki skrobi spożywczej

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki soli

750 gram mascarpone

200 g cukru

5 lyżek koniaku

125 ml kwaśnej śmietany

Wanilia

4 jajka

Jak to zrobić:

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Rozdrobnić dobrze biszkopty, masło stopić, lekko ostudzić, wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami na gęstą masę, zlepić rozbitym jajkiem.
  3. Przełożyć do tortownicy, dokładnie ugnieść. Piec ok. 10 minut, odstawić do ostygnięcia.
  4. Miąższ dyni pokroić w kostkę, ugotować w niewielkiej ilości wody, zmiksować na gładką masę. Zmieszać puree ze skrobią spożywczą, cynamonem, solą.
  5. Wymieszać mascarpone, koniak, miąższ wanilii, śmietanę, jaja, cukier, połączyć z puree dyniowym, napełnić formę.
  6. Piec ok. 60 minut, aż lekko zbrązowieje. Zostawić jeszcze 60 minut w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce 6 godzin.

Nasza ocena:

Bardzo kremowy i delikatny. Zmieniłam nieco przepis odnośnie warstwy biszkoptowej – w oryginale było zaledwie 60 g masła. Ja dałam o wiele więcej oraz 1 jajko dla zlepienia warstwy – bez tego byłyby to jedynie pokruszone biszkopciki. 




I used the rest of the pumpkin in a rather unusual manner – I prepared one of the most delicate cheesecakes which I ever tried. I was tempted by this cake for a long time – I wrote about it here. It was worth trying, pity that this cheesecake is rather not a whole year’s recipe because I would love to repeat it in the nearest futureJ  



Ingredients for bottom layer:


200 grams of sponge fingers

150 grams of butter

1 egg


Ingredients for cheese layer:


500 grams of pumpkin pulp

2 spoons of potato flour

1 teaspoon of cinnamon

½ teaspoon of salt

750 grams of mascarpone cheese

200 grams of sugar

5 spoons of cognac

125 ml of sour cream

Vanilla

4 eggs

How to make it:

  1. Set the oven on 180 degrees.
  2. Crumble well the sponge fingers, melt butter in the frying pan, add the crumbled sponge fingers, add the egg.
  3. Put everything into the cake tin, bake about 10 minutes. Let it get cold.
  4. Cut the pumpkin pulp into cubes, boil it in water, mix and add potato flour, cinnamon and salt.
  5. Add mascarpone, cognac, vanilla, cream, eggs, sugar and pumpkin puree. Put everything into the cake tin.
  6. Bake about 1 hour until it becomes brown. Leave it for another 1 hour with the oven set off. Let it get cold in a fridge for about 6 hours.

Our opinion:

Very creamy and delicate. I changed a bit the original recipe when it comes to the sponge fingers layer – in the original they recommended 60 grams of butter. I added more and 1 egg to stick together everything – without this we would have only crumbled sponge fingers.  




15 komentarzy:

  1. może podziel składniki na spód i masę?
    Bo początkowo zgłupialam jak zobaczylam 2 razy jajka:).

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taki serniczek to ja się piszę od razu!
    Wygląda niesamowicie smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. racja Izydorze, słuszna uwaga!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczny! Dyniowego jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks good...I prefer baked cheese cake rather than other with gelatin.

    OdpowiedzUsuń
  6. Обичам Чийзкейк,а този е прекрасен!Браво!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sylvvia-dzięki

    Jasna-this is without gelatine and is baked:)

    Milena-thanks!nice to see you here

    OdpowiedzUsuń
  8. takiego to i ja nie jadłam..tylko czy ja dostanę dynie ?

    OdpowiedzUsuń
  9. są jeszcze w warzywniakach:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda wspaniale. w sezonie na pewno wypróbuję, bo często nie mam pomysłu na wysyp działkowych dyń

    OdpowiedzUsuń
  11. Kaś-wątróbka nastawiona, ziemniaki w piecu, buraczki w garnku-dam znać jak wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  12. I like cheesecake!!!!
    I follow
    xoxo

    besosmulticolor.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Looks very fluffy and airy. The addition of cognac must have given it a very unique flavor!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh my goodness Ola how your recipes make me feel so hungry. I will keep this until pumpkins are available here. So yummy.

    OdpowiedzUsuń
  15. To prawda, lakomczuch jestem, wiec i na mnie wrazenie robia takie frykasy!

    OdpowiedzUsuń