Ostatki dyni zostały wykorzystane przeze mnie dość chyba nietypowo – powstał z niej jeden z najdelikatniejszych serników, jaki kiedykolwiek próbowałam. Przepis na ten sernik kusił mnie już od dawna, pisałam o nim swego czasu tutaj. Warto było na pewno spróbować, szkoda, że serniczek nie jest raczej ciastem całorocznym, bo z chęcią bym go powtórzyła w najbliższej przyszłościJ
Składniki spód:
200 gram biszkoptów
150 g masła
1 jajko
Składniki masa:
Składniki masa:
500 g miąższu z dyni bez pestek
2 łyżki skrobi spożywczej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
750 gram mascarpone
200 g cukru
5 lyżek koniaku
125 ml kwaśnej śmietany
Wanilia
4 jajka
Jak to zrobić:
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Rozdrobnić dobrze biszkopty, masło stopić, lekko ostudzić, wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami na gęstą masę, zlepić rozbitym jajkiem.
- Przełożyć do tortownicy, dokładnie ugnieść. Piec ok. 10 minut, odstawić do ostygnięcia.
- Miąższ dyni pokroić w kostkę, ugotować w niewielkiej ilości wody, zmiksować na gładką masę. Zmieszać puree ze skrobią spożywczą, cynamonem, solą.
- Wymieszać mascarpone, koniak, miąższ wanilii, śmietanę, jaja, cukier, połączyć z puree dyniowym, napełnić formę.
- Piec ok. 60 minut, aż lekko zbrązowieje. Zostawić jeszcze 60 minut w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce 6 godzin.
Nasza ocena:
Bardzo kremowy i delikatny. Zmieniłam nieco przepis odnośnie warstwy biszkoptowej – w oryginale było zaledwie 60 g masła. Ja dałam o wiele więcej oraz 1 jajko dla zlepienia warstwy – bez tego byłyby to jedynie pokruszone biszkopciki.
I used the rest of the pumpkin in a rather unusual manner – I prepared one of the most delicate cheesecakes which I ever tried. I was tempted by this cake for a long time – I wrote about it here. It was worth trying, pity that this cheesecake is rather not a whole year’s recipe because I would love to repeat it in the nearest futureJ
Ingredients for bottom layer:
200 grams of sponge fingers
150 grams of butter
1 egg
Ingredients for cheese layer:
Ingredients for cheese layer:
500 grams of pumpkin pulp
2 spoons of potato flour
1 teaspoon of cinnamon
½ teaspoon of salt
750 grams of mascarpone cheese
200 grams of sugar
5 spoons of cognac
125 ml of sour cream
Vanilla
4 eggs
How to make it:
- Set the oven on 180 degrees.
- Crumble well the sponge fingers, melt butter in the frying pan, add the crumbled sponge fingers, add the egg.
- Put everything into the cake tin, bake about 10 minutes. Let it get cold.
- Cut the pumpkin pulp into cubes, boil it in water, mix and add potato flour, cinnamon and salt.
- Add mascarpone, cognac, vanilla, cream, eggs, sugar and pumpkin puree. Put everything into the cake tin.
- Bake about 1 hour until it becomes brown. Leave it for another 1 hour with the oven set off. Let it get cold in a fridge for about 6 hours.
Our opinion:
Very creamy and delicate. I changed a bit the original recipe when it comes to the sponge fingers layer – in the original they recommended 60 grams of butter. I added more and 1 egg to stick together everything – without this we would have only crumbled sponge fingers.
może podziel składniki na spód i masę?
OdpowiedzUsuńBo początkowo zgłupialam jak zobaczylam 2 razy jajka:).
Na taki serniczek to ja się piszę od razu!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie smacznie.
racja Izydorze, słuszna uwaga!
OdpowiedzUsuńPrześliczny! Dyniowego jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńLooks good...I prefer baked cheese cake rather than other with gelatin.
OdpowiedzUsuńОбичам Чийзкейк,а този е прекрасен!Браво!
OdpowiedzUsuńSylvvia-dzięki
OdpowiedzUsuńJasna-this is without gelatine and is baked:)
Milena-thanks!nice to see you here
takiego to i ja nie jadłam..tylko czy ja dostanę dynie ?
OdpowiedzUsuńsą jeszcze w warzywniakach:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale. w sezonie na pewno wypróbuję, bo często nie mam pomysłu na wysyp działkowych dyń
OdpowiedzUsuńKaś-wątróbka nastawiona, ziemniaki w piecu, buraczki w garnku-dam znać jak wyszło:)
OdpowiedzUsuńI like cheesecake!!!!
OdpowiedzUsuńI follow
xoxo
besosmulticolor.blogspot.com
Looks very fluffy and airy. The addition of cognac must have given it a very unique flavor!
OdpowiedzUsuńOh my goodness Ola how your recipes make me feel so hungry. I will keep this until pumpkins are available here. So yummy.
OdpowiedzUsuńTo prawda, lakomczuch jestem, wiec i na mnie wrazenie robia takie frykasy!
OdpowiedzUsuń