Korzystam z sezonu na szparagi. Przez ostatnie dwa tygodnie w zasadzie codziennie robimy coś ze szparagów - dziś i wczoraj zupa krem z białych, wcześniej dziś prezentowana przystawka, w weekend bardzo prosty dodatek do drugiego – gotowane szparagi ze smażonym boczkiem i orzeszkami pinii. A i tak mam wrażenie, że sezon wkrótce się skończy a my go ciągle nie w pełni wykorzystaliśmyJTą sałatkę – przystawkę polecam z czystym sumieniem – jest banalnie prosta a smakuje i wygląda bardzo dobrze.
Składniki:
Obrane i ugotowane zielone szparagi
Czarne oliwki
Pomidor
Awokado
Sok z cytryny
Składniki na sos:
5 łyżek oliwy
2 łyżki czerwonego octu
Sól & pieprz
Ew. ząbek czosnku (jak nie planujecie się całować po spożyciu)
Jak to zrobić:
- Sparzyć pomidora, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ (będzie niepotrzebny) i pokroić w kostkę.
- Obrać awokado, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
- Zmiksować składniki na sos.
- Składniki sałatki ułożyć na półmisku i polać sosem.
Przepis na podstawie „”Kuchni” maj 2007.
I am trying to take advantage of the asparagus season as much as possible. For the last two weeks we had a lot of asparagus dishes – today and yesterday cream soup made of white ones, earlier this appetizer, during the weekend a very simple addition to the main dish – cooked green asparagus with fried bacon and pine nuts. And still I am having this impression that we have not fully taken advantage of this season:) This salad – appetizer I can honestly recommend – it is truly easy and tastes and looks very well.
Ingredients:
Cooked peeled green asparagus
Black olives
1 tomato
1 avocado
Lemon juice
Ingredients for the dressing:
5 spoons of olive oil
2 spoons of red vinegar
Salt & pepper
1 garlic clove - if you are not planning kissing after eatingJ
How to make it?
- Peel the tomato, get rid of the pulp (we won’t use it), dice.
- Peel the avocado, dice it, sprinkle it with lemon juice.
- Mix the ingredients for the dressing.
- Arrange everything on a platter and add the dressing.
Recipe from “Kitchen” May 2007
Interesująca ,awanturka'.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakują szparagi w tak urozmaiconym towarzystwie.
Great appetizer!!
OdpowiedzUsuńLubię takie proste i jakże smaczne połączenia:)
OdpowiedzUsuńAber-bardzo fajnie -razem jakoś wszystko pasuje:)
OdpowiedzUsuńThis salad looks awesome...two weeks of asparagus...you need a lot of recipes for that don't you? :-)
OdpowiedzUsuńwyśmienite składniki, więc musi być boska :)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią skusiłabym się na taką przystawkę :)
OdpowiedzUsuńWow, what a wonderful salad!
OdpowiedzUsuńSimple and very refreshing ! Love it !
OdpowiedzUsuńThis appetizer looks wonderful. I like the colors in it.
OdpowiedzUsuń