Po muffinach rabarbarowych (tu) nadszedł czas na czekoladowe klasyki z owocami. Są pyszne zwłaszcza na gorąco – kawałki czekolady topią się w ustach, kontrastując ze smakiem owoców. A jeszcze niedawno twierdziłam, że muffiny to nie moja bajkaJ Użyłam mrożonych porzeczek ale pewnie równie dobrze smakowałyby z innymi owocami.
Składniki:
18 dag jogurtu naturalnego
2 jajka
½ szklanki roztopionego masła
13 dag cukru
Wanilia
10 dag mąki ziemniaczanej
20 dag mąki
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki kakao
½ tabliczki gorzkiej czekolady
30 dag porzeczek
Jak to zrobić?
- Nagrzewamy piekarnik do ok. 180 stopni.
- Siekamy drobno czekoladę.
- Mikserem mieszamy po kolei wszystkie składniki, począwszy od tych „mokrych”, dodając je kolejno do siebie.
- Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.
- Osobiście nie używam papierowych papilotek, tylko smaruję formę do muffinów masłem i wysypuję drobiną bułki tartej.
- Pieczemy ok. 25 minut.
Nasza ocena:
Przepis pochodzi z dodatku do „Moje gotowanie” pt. „Truskawki, maliny, jagody” z maja 2012. Uległam pokusie jego zakupu przez piękną truskawkową okładkę i nie jestem zawiedziona – w sezonie owocowym czekają na wypróbowanie kolejne przepisy.
Oryginalny przepis zakłada oddzielne mieszanie składników wilgotnych i suchych, ale muffiny wchodzą idealne bez takiego rozdziału a i zmywania jest wówczas mniejJ
After preparing rhubarb muffins it’s time to make chocolate classic muffins with fruits. They are especially delicious served hot – the pieces of chocolate melt in the mouth, contrasting with the flavour of the fruits. And not so long ago I have been saying that I don’t like muffinsJ I used frozen currants but I guess they would also be good with other fruits.
Ingredients:
180 grams of natural yoghurt
2 eggs
½ glass of melted butter
Vanilla
130 grams of sugar
100 grams of potato flour
200 grams of all purpose flour
2 teaspoons of baking soda
2 spoons of cocoa
½ bar of dark chocolate
300 grams of currants
How to make it?
- Preheat the oven to 180 Celsius degrees.
- Chop the chocolate.
- Mix all the ingredients one by one, beginning from these “wet”.
- Add the currants and mix again.
- Butter the muffins form. Put the dough into the forms.
- Bake app. 25 minutes.
Our opinion:
The recipe comes from „My cooking – strawberries, raspberries, berries” from May 2012. I was tempted by its beautiful cover and I am not disappointed – I am going to try some more.
The original recipe says that you should mix separately dry and wet ingredients but even without out they are perfect and it’s less washing-upJ
Co za rozpusta!
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną babeczkę.
Takie połączenia uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMmmmm...these look delicious!
OdpowiedzUsuńZ porzeczkami...mniam!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie! Porzeczki jak dla mnie są dodatkiem idealnym do wypieków. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńpychotka!
zapraszam do mnie :)
mmm pyszności! muffinki to jak najbardziej Twoja bajka :)
OdpowiedzUsuńmmmmhhhh...wow....mouthwatering muffins....loved the delicious clicks !!!!
OdpowiedzUsuńmafiny robie czasami i zawsze są świetne,lubie takie wilgotne..a czekolada w ciescie pycha , gratuluje udanego wypieku :) Czekamy na porzeczki !
OdpowiedzUsuńPo otworzeniu strony, na widok muffina moje ślinianki zaczęły szaleć ;)
OdpowiedzUsuńMusimy się umówić na wspólne gotowanie po moim remoncie kuchni! :)
OdpowiedzUsuńLooks very fluffy and delicious!
OdpowiedzUsuńAjka-z chęcią:)
OdpowiedzUsuń