Dziś z pleneru. Cały weekend majowy spędzamy na wodzie. Mamy takie miejsce w trzcinach na Narwi – prawdziwa ptaszarnia. Naszemu pobytowi towarzyszą wszelkie możliwe ptasie śpiewy a w oddali jeszcze kląskanie żab. Prawdziwy raj dla mieszczucha! Jakoś nie wypada tam konsumować zatem kurczakówJ Jak pisałam, przy tych południowoeuropejskich temperaturach nie chce mi się długo siedzieć w kuchni. Liczą się proste dania, które zabierzemy ze sobą w termosach na wodę, uniezależniając się od lokalnej gastronomii. Dlatego proponuję prosty ale bardzo smaczny makaron z łososiem na szybko. To jedna z pierwszych potraw, którą potrafiłam zrobić. Na pewno nie jest zatem skomplikowana. Znów nie podam dokładnej proporcji, pozostawiam ją do uznania.
Składniki:
Dowolny makaron, u mnie muszelki
Śmietana
Wędzony łosoś
Koniak
Śmietana
Cebula
Odrobina soku z cytryny
Sól & pieprz
Oliwa
Masło
Posiekana natka pietruszki, ewentualnie kapary
Jak to zrobić?
- Makaron ugotować w osolone wodzie, wymieszać z odrobiną masła.
- Połowę łososia pokroić w paski, cebulę posiekać. Cebulę z łososiem przesmażyć na oliwie, na koniec dodać trochę koniaku i soku z cytryny.
- Pozostałą część pokrojonego łososia ugotować ze śmietaną.
- Oba sosy wymieszać z makaronem, przybrać pietruszką i kaparami.
- Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Nasza ocena:
Pycha! Uwielbiam ten makaron! Lubię śmietanowe sosy, a ten ma dla mnie smak doskonały!
Today the open air restaurant. The whole long weekend we have been spending on the water. We have such a place in canes on the Narew river – a real birds’ paradise –when we are staying there we can hear all the birds’ and fogs’ song. It would not be a right thing there to eat chicken dishes J As I have written – when we are having now really southern European temperatures I don’t feel like spending long hours in the kitchen. Simple dishes are what counts and we can prepare them quickly and take away on the boat. Therefore I am writing today about simple but delicious salmon pasta. It’s one of first dishes that I learnt how to prepare. It can’t be complicated. Again, I won’t give you exact proportions, they are upon your discretion.
Ingredients:
Pasta (type of your choice)
Cream
Smoked salmon
Cognac
Onion
Some lemon juice
Olive oil
Butter
Salt & pepper
Finally chopped parsley, capers if you like
How to make it?
- Cook the pasta in salty water, mix with some butter.
- Cut half of the salmon in thin slices, chop the onion. Fry the salmon with the onion on the olive oil, at the end add some cognac and lemon juice.
- Cook the rest of the cut salmon in the cream.
- Mix both sauces with the pasta.
- Serve with the parsley and capers.
- Season the pasta with pepper.
Our opinion:
Delicious! I love this pasta. I like creamy sauces and this one has a perfect taste for me!
Olu,
OdpowiedzUsuńbyłam ,na ptakach' na Narwi.
Cudownie spędzasz czas.
I ten makaron pełen smaków.Mmmmmmmmmmmmmmm
Love dishes with salmon...Perfect picture, with sea in background!
OdpowiedzUsuńAmber, można wypocząć:)
OdpowiedzUsuńActually it's a river:)
I love pasta with creamy sauce ! This looks definitely my cup of tea ;D Delish !
OdpowiedzUsuńQuesto deve essere un piatto squisito!!felice giornata a Te....ciao
OdpowiedzUsuńMój żołądek by umarł niestety... szkoda, bo lubie to połączenie smaków, dodałabym odrobinę rukoli dla koloru i wyostrzenia smaku :)
OdpowiedzUsuńJacek nie przepada za ruccolą, więc pozostaje pietruszka i kapary:)
OdpowiedzUsuńja bym z chęcią z ruccola zjadła, może zacznę robić na 2 patelnie:)
z kieliszkiem białego wina nie powinno zagrażać żołądkowi:)
Oh, this looks lovely! And I love that you've added cognac...yum :) Have a lovely weekend!
OdpowiedzUsuńA amizade é a doce canção da vida é a poesia da eternidade.
OdpowiedzUsuńO Amigo é a outra metade da gente.
O lado claro e melhor.
Sempre que encontramos um amigo, encontramos um pouco mais de nós mesmos.
O Amigo revela, desvenda, conforta.
É uma porta sempre aberta em qualquer situação.
Um lindo e abençoado final de semana .
Um Domingo na paz e na luz..
Beijos no coração com carinho.
Evanir..
Hi Ola, thanks for dropping by on my blog. Although I don't understand what's written on your posts, but the pictures are very lovely and I do enjoy looking at them. I will drop by often when I have the time. Cheers.
OdpowiedzUsuńhttp://lady-g-blog.blogspot.com/
This is my kind of pasta! Love it!
OdpowiedzUsuńkremowy sos, makaron i salmon - to zawsze dobra opcja :)
OdpowiedzUsuń