niedziela, 6 maja 2012

Grecka pieczeń z nadzieniem/Greek meatloaf with stuffing

Choć Grecja to mój ulubiony kierunek podróży i uwielbiam wszystko co greckie, w tym oczywiście kuchnię, potrawy z tamtego regionu rzadko trafiają na nasz stół. Ilekroć wracam z wakacji, obiecuję sobie solennie, że zaczniemy odżywiać się jak Grecy, będzie dużo warzyw, musaki, baklavy, kawy mrożonej, owoców morza. A potem przychodzi jesień i w miejsce tych ambitnych planów wchodzą nasze krajowe zawiesiste zupy i wielkie porcje mięsaJ Kiedy dostałam pod choinkę AD 2011 „Kuchnia grecka – Eleni poleca”, po początkowym zachwycie, wydawnictwo trafiło z innymi na półkę. Z nadejściem wiosny postanowiłam jednak spróbować znów implementować na nadwiślański grunt trochę greckich smakołyków i to tych mniej typowych. Kuchnia grecka to w końcu nie tylko musaka. I tak dziś - dobra rolada z dość nieoczekiwanym farszem…

Składniki:

500 gram mielonej cielęciny
500 gram mielonej wieprzowiny
1 starta cebula
2 jajka
4 łyżki tartej bułki
Ok. 5 plastrów surowego boczku
8 łyżek oliwy
Sól & pieprz
Oregano

Składniki na nadzienie:

4 jajka
250 gram startego sera mozzarella
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki suszonego estragonu
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka oregano

Jak to zrobić?
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Mięso wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj 3 łyżki oliwy i zagnieć.
  3. Wyłóż masę na pergamin tak, aby powstał prostokątny placek.
  4. Z jajek usmaż jajecznicę, rozłóż na masie mięsnej, tak aby po jej brzegach zostało wolne miejsce. Posyp serem i ziołami.
  5. Masę zroluj i włóż w pergaminie do formy do pieczenia. Obłóż plasterkami boczku, polej pozostałą oliwą i piecz w 180 stopniach około 1,5 godziny.


Nasza ocena:
Pieczeń można serwować na zimno do pieczywa lub jako danie obiadowe np. z sosem pomidorowym. Podobna do pieczeni rzymskiej, ale stanowi jej miłe urozmaicenie, które doceni na pewno każdy mężczyzna niewegetarianinJ



However Greece is my favorite travel destination and I just love everything that is Greek, including of course the cooking, dishes from this region of Europe rarely are on our table. Whenever I come from holidays, I promise to myself that we start eating like Greeks, we will use a lot of vegetables, eat mousaka, baklava,  frutti di mare, drink ice coffee. And then the autumn comes instead of these ambitious plans we begin to prepare Polish soups and huge meat portionsJ When I got for Christmas 2011 “Greek cooking – recommended by Eleni” after an initial enthusiasm, the book found its place among others. However this spring I decided to practice some of the recipes and these that are less popular or known abroad. After all - Greek cooking is not only mousaka. And today - a good roulade with unusual stuffing.

Ingredients:

500 grams of minced veal
500 grams of minced pork meat
1 grated onion
2 eggs
4 spoons of breadcrumbs
App. 5 slices of raw bacon
8 spoons of olive oil
Salt & pepper
Oregano

Ingredients for stuffing:

4 eggs
250 grams of grated mozzarella cheese
4 spoons of chopped parsley
2 spoons of dried tarragon
1 spoon of thyme
1 teaspoon of oregano      

How to make it?
  1. Preheat the oven to 180 Celsius degrees.
  2. Mix the meat with all the other ingredients, add 3 spoons of olive oil and knead.
  3. Place the meat on a waxed paper forming a rectangle.
  4. Prepare scrambled eggs, place them on the meat in such a manner that there would be some free space along edges of the rectangle. Add the cheese and herbs on the top.
  5. Roll up the meat and place it in the waxed paper to a baking pan. Cover with bacon slices and with the remaining olive oil, bake app. 1,5 hour.

Our opinion:

The meatloaf can be served both cold and warm for example with tomato sauce. It will be appreciated by every non-vegetarian manJ



12 komentarzy:

  1. Brzmi wspaniale!
    I tak wygląda.
    Mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Your meatloaf looks lovely and making is not too complicated - what more could you wish for?!

    OdpowiedzUsuń
  3. Your meatloaf looks lovely and making is not too complicated - what more could you wish for?!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh, I need to make a stuffed meatloaf...this looks fabulous!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. I am sure this tastes scrummy but I am not a great lover of meatloaf, too meaty for me!

    OdpowiedzUsuń
  6. That is why I wrote that it is pefrect menu for men who likes to eat meat:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Grecję i ich jedzenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. kuchnia gracka jest mi raczej obca, ale chętnie poznam ja choć trochę zaglądając tu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow....stuffed meat loafs!!!absolutely yummm!!!!

    http://onlyfishrecipes.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. It is true and since you have been visiting Greece for several times you know that moussaka is not the only dish that is worth trying. Your meatloaf looks delicious. This type of dish was very much in fashions during the 90's. I remember my mom made this once every two weeks. You brought so many beautiful memories to me!

    OdpowiedzUsuń
  11. Katerina, this is exactly the type of home made food:)

    OdpowiedzUsuń