Ostatnio mam tak ciemno w mieszkaniu, że zdjęcia, jakie robię, są po prostu do niczego. Żeby jako tako sfotografować tą sałatkę musiałam skorzystać aż z okna – przepraszam z góry za tą okropną scenerię, ale chciałam podzielić się tym przepisem, bo jest naprawdę smaczny i wiosenny! Poza tym przydatny na przedwielkanocny postJ
Składniki:
Wymoczone filety śledziowe (6 sztuk)
Składniki na sos:
Szklanka dobrej kwaśnej śmietany
Posiekany szczypiorek, a jeszcze lepiej dymka
Posiekana natka pietruszki
Starte 2 pęczki rzodkiewek
Sól & pieprz
Jak to zrobić?
Pokrojone filety śledziowe umieścić na dnie salaterki.
Wymieszać wszystkie składniki na sos.
Zalać śledzie, żeby się wszystko przegryzło.
Nasza ocena:
Świetna sałatka postna! Sos należy dobrze dosolić i dopieprzyć, bo inaczej sałatka będzie zbyt mdła.
Lately it is so dark in my apartment that the pictures I am trying to take are terrible! To make a picture of this salad on a tolerably well level I had to use a window – I would like to apologize for this terrible scenery but I wanted to share this recipe as it is really tasty and good for spring! Anyway it is also useful if you fast before Easter.
Ingredients:
Soaked herring fillets (6 pieces)
Ingredients for the sauce:
A glass of good sour cream
Chive or scallion chopped
Parsley leafs chopped
2 bunches of grated radish (about 10 pieces)
Salt & pepper
Our opinion:
Good fast salad! Use salt and pepper to the sauce otherwise the salad would be too delicate!
Może spróbuję. Wszystko co jest fast i nie wymaga roboty ma u mnie plusa.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Izydorze, robi się to w 5 minut:) zwłaszcza jak rzodkiewki przepuścisz przez robota:) Zyczen jeszcze nie składam, zrobię to oddzielnie:)
OdpowiedzUsuńYummy recipe , Ola ! I usually take photos near the window as it's where I can get a decent light hahaha
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śledzie i wszystkie wariacje smakowe z nimi.
Radosnych świąt Olu!
apetyczna! jak ja lubię śledzie :)
OdpowiedzUsuńWesołych i Smacznych Świąt!
Oh, this does sound yummy! And would be perfect for this Lenten Friday. Happy Easter~
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny!
OdpowiedzUsuńHappy Easter Lizzy!
This is a really lovely salad. I am very fond of herring and I know I'll love this. I hope you have a wonderful Easter holiday. Blessings...Mary
OdpowiedzUsuńSałatkę zrobię, bo bardzo lubię śledzie w takiej postaci. Skorzystałem już, Olu, z przepisu na białą kiełbasę, rewelacyjna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajnie, że Ci smakowała! My dojadamy jej resztki poświąteczne:)
OdpowiedzUsuń