czwartek, 1 marca 2012

Piątkowa zapiekanka/Friday casserole



Nie jestem wielką miłośniczką naleśników. Ale w tej wersji naleśniki nie smakują jak naleśnikiJ Bardziej przypominają mi doskonałą lasagnę. W daniu wyczuwalna jest nuta białego pieprzu. Proszę nie mówić, że to dekadencja i że zwykły pieprz smakowałby tak samo – nieprawda J Biały nadaje daniu ciekawego charakteru. No i jeszcze jedna niespodzianka – w szpinaku nie ma ani krzty czosnku, a mimo tego smakuje bosko! Słowem – polecam. 

Składniki na naleśniki:

50 gram masła

2 jajka

200 ml mleka

100 g mąki

Posiekana natka pietruszki

Posiekany szczypiorek

Olej do smażenia

Sól & pieprz

Składniki na farsz:

40 g masła

300 g szpinaku

200 g małych pieczarek

50 g startego sera o wyrazistym smaku

Sól & pieprz biały

Składniki na sos:

400 ml śmietany

Świeżo starta gałka muszkatołowa

50 g sera

Sól i pieprz biały

Jak to zrobić:
  1. Masło podgrzać, aż się spieni, ostudzić.
  2. Ze składników na naleśniki przygotować naleśniki, odłożyć na talerz, przykryć kolejnym talerzem, żeby nabrały elastyczności.
  3. Szpinak udusić na wolnym ogniu na maśle, doprawić solą i pieprzem. Tak samo postąpić z obranymi i pokrojonymi w plasterki pieczarkami.
  4. Dodać stary ser do pieczarek, wymieszać ze szpinakiem i odstawić.
  5. Naleśniki nadziać farszem, ułożyć ściśle w naczyniu do zapiekania.
  6. Ugotować śmietanę ze składnikami na sos.
  7. Naleśniki zalać sosem, posypać startym serem i zapiekać ok. 20 minut, aż do zbrązowienia. 
Nasza ocena:

Jak już wynika z przydługiego wstępu do posta, danie smakuje wyśmienicie, jest charakterne dzięki ciekawemu smakowi białego pieprzu. Przy okazji też polecam książkę, z której zaczerpnęłam ten przepis – „Łatwa kuchnia francuska” . Tytuł jest adekwatny do treści, a wszystkie dotychczas przygotowane na jej podstawie potrawy okazały się strzałem w dziesiątkę – wypada tylko nadmienić pasztet a’la foie gras, pasztet wiejski czy piersi kacze w wiśniach! 

  

I am not a big fan of pancakes. But in this dish pancakes do not taste like pancakesJ They resemble rather a lasagna. You can also feel a white pepper. Please do not tell me that it is a kind of a decadence and an ordinary pepper would taste the same – it is not trueJ The white one introduces an interesting character to the dish. And one more surprise – there is no garlic in the spinach at all and despite the fact it tastes divine! Briefly speaking – I would like to recommend it!

Ingredients for pancakes:

50 grams of butter

2 eggs

200 ml of milk

100 grams of flour

Parsley

Chive

Oil for frying

Salt and pepper 

Ingredients for stuffing:

40 grams of butter

300 grams of spinach

200 grams of small champignons

50 grams of grated cheese

Salt & white pepper

Ingredients for sauce:

400 ml of cream

Nutmeg

50 grams of cheese

Salt & white pepper


How to make it:

  1. Warm up the butter and than cool it down.
  2. Prepare pancakes from the above-mentioned ingredients. Cover them with a plate in order to soften them.
  3. Stew the spinach, add salt and pepper. Do the same with peeled champignons cut into slices.
  4. Add the cheese to the champignons and mix with spinach.
  5. Fill in pancakes with the stuffing, put them closely to each other into the casserole dish.
  6. Cook the cream with ingredients for the sauce.
  7. Pour the sauce over the pancakes, cover with cheese and bake it for about 20 minutes until it becomes brown.


Our opinion:

As I have mentioned the dish tastes perfect, especially due to the use of white pepper. I am not sure whether this book is available where you live but I would like to recommend this “Simple French cookery” by Mr. Blanc to everyone. The title is adequate to its content and all the dishes we tried so far were perfect – just to mention pâté de foie gras, cottage pate or a duck in cherries!




5 komentarzy:

  1. Pysznie!
    I książka mnie bardzo zainteresowała.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, these look fantastic! A perfect meatless meal...with all my favorite flavors!

    OdpowiedzUsuń
  3. That looks really delicious ! Love the mushroom filling ;) The best thing about this recipe is you could add meat or seafood ;D Yummmmm !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubisz naleśników, ale za to lubisz szpinak.. U mnie jest zupełnie odwrotnie! Kocham naleśniki! Te na słodko i te na ostro. Najlepsze jakie jadłam były w Ustroniu u stóp Czantorii :)

    Pozdrawiam
    AsiaB

    OdpowiedzUsuń