Nie jestem wielką miłośniczką naleśników. Ale w tej wersji naleśniki nie smakują jak naleśnikiJ Bardziej przypominają mi doskonałą lasagnę. W daniu wyczuwalna jest nuta białego pieprzu. Proszę nie mówić, że to dekadencja i że zwykły pieprz smakowałby tak samo – nieprawda J Biały nadaje daniu ciekawego charakteru. No i jeszcze jedna niespodzianka – w szpinaku nie ma ani krzty czosnku, a mimo tego smakuje bosko! Słowem – polecam.
Składniki na naleśniki:
50 gram masła
2 jajka
200 ml mleka
100 g mąki
Posiekana natka pietruszki
Posiekany szczypiorek
Olej do smażenia
Sól & pieprz
Składniki na farsz:
40 g masła
300 g szpinaku
200 g małych pieczarek
50 g startego sera o wyrazistym smaku
Sól & pieprz biały
Składniki na sos:
400 ml śmietany
Świeżo starta gałka muszkatołowa
50 g sera
Sól i pieprz biały
Jak to zrobić:
- Masło podgrzać, aż się spieni, ostudzić.
- Ze składników na naleśniki przygotować naleśniki, odłożyć na talerz, przykryć kolejnym talerzem, żeby nabrały elastyczności.
- Szpinak udusić na wolnym ogniu na maśle, doprawić solą i pieprzem. Tak samo postąpić z obranymi i pokrojonymi w plasterki pieczarkami.
- Dodać stary ser do pieczarek, wymieszać ze szpinakiem i odstawić.
- Naleśniki nadziać farszem, ułożyć ściśle w naczyniu do zapiekania.
- Ugotować śmietanę ze składnikami na sos.
- Naleśniki zalać sosem, posypać startym serem i zapiekać ok. 20 minut, aż do zbrązowienia.
Nasza ocena:
Jak już wynika z przydługiego wstępu do posta, danie smakuje wyśmienicie, jest charakterne dzięki ciekawemu smakowi białego pieprzu. Przy okazji też polecam książkę, z której zaczerpnęłam ten przepis – „Łatwa kuchnia francuska” . Tytuł jest adekwatny do treści, a wszystkie dotychczas przygotowane na jej podstawie potrawy okazały się strzałem w dziesiątkę – wypada tylko nadmienić pasztet a’la foie gras, pasztet wiejski czy piersi kacze w wiśniach!
I am not a big fan of pancakes. But in this dish pancakes do not taste like pancakesJ They resemble rather a lasagna. You can also feel a white pepper. Please do not tell me that it is a kind of a decadence and an ordinary pepper would taste the same – it is not trueJ The white one introduces an interesting character to the dish. And one more surprise – there is no garlic in the spinach at all and despite the fact it tastes divine! Briefly speaking – I would like to recommend it!
Ingredients for pancakes:
50 grams of butter
2 eggs
200 ml of milk
100 grams of flour
Parsley
Chive
Oil for frying
Salt and pepper
Ingredients for stuffing:
Salt & white pepper
Ingredients for sauce:
400 ml of cream
Nutmeg
Salt & white pepper
How to make it:
How to make it:
- Warm up the butter and than cool it down.
- Prepare pancakes from the above-mentioned ingredients. Cover them with a plate in order to soften them.
- Stew the spinach, add salt and pepper. Do the same with peeled champignons cut into slices.
- Add the cheese to the champignons and mix with spinach.
- Fill in pancakes with the stuffing, put them closely to each other into the casserole dish.
- Cook the cream with ingredients for the sauce.
- Pour the sauce over the pancakes, cover with cheese and bake it for about 20 minutes until it becomes brown.
Our opinion:
As I have mentioned the dish tastes perfect, especially due to the use of white pepper. I am not sure whether this book is available where you live but I would like to recommend this “Simple French cookery” by Mr. Blanc to everyone. The title is adequate to its content and all the dishes we tried so far were perfect – just to mention pâté de foie gras, cottage pate or a duck in cherries!
Pysznie!
OdpowiedzUsuńI książka mnie bardzo zainteresowała.
Pozdrawiam Cię.
Oh, these look fantastic! A perfect meatless meal...with all my favorite flavors!
OdpowiedzUsuńThat looks really delicious ! Love the mushroom filling ;) The best thing about this recipe is you could add meat or seafood ;D Yummmmm !!!
OdpowiedzUsuńdzięki!
OdpowiedzUsuńthanks girls!
Nie lubisz naleśników, ale za to lubisz szpinak.. U mnie jest zupełnie odwrotnie! Kocham naleśniki! Te na słodko i te na ostro. Najlepsze jakie jadłam były w Ustroniu u stóp Czantorii :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
AsiaB