Ta zima upływa nam pod znakiem testowania receptur na śledzie w różnych odmianach i aranżacjachJ Dziś wersja, którą można nazwać orzeźwiającą – dodatek w postaci klasycznej surówki z marchewką i jabłkiem łagodzi śledziowy smak i jednocześnie daje zastrzyk witamin na prawie że przednówkuJ
Składniki:
Śledzie
Marchew
Jabłko
Sok z cytryny
Cukier
Majonez/śmietana/ketchup
Szczypiorek
Świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
- Namoczone śledzie pokroić wzdłuż w wąskie paski.
- Utrzeć marchewkę z jabłkiem, dodać trochę soku z cytryny i cukru do smaku. Włożyć na dno salaterki.
- Śledzie uformować na kształt ślimaków, pospinać wykałaczkami.
- Śledzie udekorować keksem ze śmietany bądź majonezu z dodatkiem ketchupu – jak kto lubi.
- Całość oprószyć szczypiorkiem i zmielonym pieprzem.
Nasza opinia:
To ostatnio mój ulubiony przepis na śledzie. W każdym razie znikają z zawrotną prędkością.
Przepis zainspirowany Przyślij przepis 2/2012.
This winter for us is time for herrings of different types and using different recipes. Today a version which could be called a refreshing one – a salad made of carrot with apple makes the taste of herrings less sharp and gives us vitamins in this part of the year.
Ingredients:
Herrings
Carrot
Apple
Lemon juice
Sugar
Mayonnaise/Cream/Ketchup
Chive
Black pepper
How to make it:
- Soak the herrings and cut along into slim stripes.
- Grind carrot with apple, add some lemon juice and sugar. Put it into the salad bowl.
- Form snails from herrings using toothpicks.
- Decorate the herrings with a bit of cream or mayonnaise with ketchup – whichever you prefer.
- Sprinkle it with chive and pepper.
Our opnion:
Lately it is my favorite herrings recipe. Anyway they disappear with blistering swiftness.
Olu,pyszny widok!
OdpowiedzUsuńBardzo nabrałam ochoty na śledzie...
zapewniam, ze są godne wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńThis is such a healthy meal. Simple and tasty. I love it!
OdpowiedzUsuńthank you!
OdpowiedzUsuńLife and travelling
Cooking
Uwielbiam wszystko co śledziowe! A do tego jeszcze takie dowitaminowanie! Idealne tuż przed przedwiośniem!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń