Dziś 2 w jednym. Bitki z kopytkami dyniowymi. Efekt fascynacji wszystkim co dyniowate. Uwielbiam dynie jako dekorację mieszkania, ale już na przedwiośniu najwyższa pora się ich pozbyć, choć prawda jest taka, że kiedyś leżały u mnie aż do WielkanocyJ Danie stanowi pomieszanie włoskich smaków z typowo polskimi. Warto spróbować!
Sładniki na bitki:
60 dag miękkiej wołowiny (może być udziec)
Pół papryki czerownej i poł zielonej
1 cebula
Olej
Mąka
Sól i pieprz
Wódka
Suszony grzybek
Jak zrobić bitki:
- Grzybka namoczyć.
- Mięso pokroić w cienkie plastry, rozbić, posypać solą i pieprzem.
- Obtoczone w mące smażyć na oleju wraz z pokrojoną cebulką.
- Kiedy się zarumieni, zalać chlustem wódki oraz wodą, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem wraz z namoczonym grzybkiem.
- Pod koniec duszenia, na ok. 30 minut wcześniej, dodać pokrojoną w paski paprykę.
Składniki na kopytka dyniowe:
½ kg dynii
1 jajko
1 łyżka oliwy
Sól & pieprz
400 g mąki
30 g masła
Jak zrobić kopytka dyniowe:
- Obraną dynię pokroić w kostkę i ugotować do miękkości zalaną wodą.
- Dynię odsączyć, zmiksować na puree. Dodać jajko, oliwę, sól i pieprz.
- Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać.
- Ciasto uformować w wałeczki, ciąć jak na kopytka, gotować w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.
- Można podawać z szałwią podsmażoną w maśle i z parmezanem.
Nasza ocena:
Przepis na kopytka pochodzi z książki „Dynia, melon, arbuz i cukinia”, którą dawno dawno temu dostałam w prezencie. Jako jedyna, z niewiadomych przyczyn, znajduje się w stojaku na gazety, zamiast w biblioteczce. Stała tam i stała, od czasu do czasu przeglądana przeze mnie, dopominała się o coś więcej niż podziwianie zdjęć. No i w końcu się udało! Kuszące są zwłaszcza desery, a przede wszystkim dyniowy sernikJ Kopytka dyniowe chodziły za mną od dawna. Te są smaczne, choć wydaje mi się, że powinny powstać z nieco większej ilości mąki. Nie mam wyrzutów sumienia, że polecam je nie w dyniowym sezonie, bo w warzywniaku nadal widziałam zabłąkaną wielką dynię turbanową czekającą na swojego nabywcę:)
Today 2 recipes. Beef with pumpkin gnocchi. A result of my fascination with everything about pumpkins. I love pumpkins as an apartment decoration, but this season is the latest time to get rid of them – of course not by throwing them away. To be honest, once the pumpkins stayed with me until EasterJ The dish is a combination of Polish and Italian flavors. Worth trying!
Ingredients for beef:
600 grams of delicate beef
½ of red and green pepper
1 onion
Oil
Flour
Salt and pepper
Vodka
One dried mushroom
How to make the beef:
- Soak the mashroom.
- Cut the beef into thin slices, beat the beef, sprinkle the meat with salt and pepper.
- Coat the beef with flour and fry it on oil with the onion cut into slices.
- When the meat becomes fried, add some vodka (50 grams) and water. Stew slowly under the with the mushroom.
- At the end of stewing about 30 minutes before the end, add the pepper cut into stripes.
Ingredients for pumpkin gnocchi:
½ kilo of pumpkin
1 egg
1 spoon of olive oil
Salt and pepper
400 grams of flour
30 grams of butter
How to make pumpkin gnocchi:
- Cut a peeled pumpkin into cubes, cook them.
- Stain, mix into puree. Add egg, olive oil and pepper.
- Continue mixing and add flour. Prepare the cake.
- Form little gnocchi, cook in water with salt until they swim out.
- You can serve it with salvia fried on butter and parmiggiano.
Our opionion:
The recipe comes from the above book about all kinds of pumpkins which I got long time ago. Finally I used it for other purposes than watching the photos. And it was really good! I am ready to try other recipes, for example for pumpkin cheesecakeJ I am not feeling guilty that it is not a pumpkin season as I have seen lately a pumpkin in a grocery nearbyJ In my opinion the gnocchi can be made of more flour.
Pumpkin gnocchi?! Wow... sounds fantastic :) I havent tried my hand at making gnocchi yet... get too intimidated! But this totally looks worth a try.
OdpowiedzUsuńthanks!
OdpowiedzUsuńPumpkin gnocchi, now that does sound very interesting and relatively easy, yummy too. Love your recipes. :)
OdpowiedzUsuńWhat a lovely meal! The beef looks delicious...and I'd love to sample your pumpkin gnocchi~
OdpowiedzUsuńLizzy, nice to see you here!
OdpowiedzUsuńHey Ola ! Your site looks fab ! This dish looks really delicious !
OdpowiedzUsuńLove your recipe - cooking with vodka! - must be good.
OdpowiedzUsuńCooking with vodka...must be good!
OdpowiedzUsuńCooking with vodka...must be good!
OdpowiedzUsuńthanks:)
OdpowiedzUsuń