Wraz z nastaniem jesieni, jest czas by zacząć znów przyrządzać surówki. Latem wystarczył pokrojony pomidor i ogórek. Pora powrócić do cyklu "Testujemy surówki" (tu poprzednie wpisy). Ukraińska surówka bardzo mi zasmakowała, ma lekko słodkawy smak złamany octem, dodatkowo pierwszy raz w surówce użyłam czosnku. Surówkę można z powodzeniem włożyć do słoików i przechowywać przez pewien czas w lodówce, co jest całkiem wygodnym rozwiązaniem, gdy podczas tygodnia roboczego nie ma czasu na przyrządzanie wymyślnych dodatków.
Składniki:
1 mała główka kapusty białej
2 duże marchewki
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
100 ml oliwy
20 ml octu jabłkowego
50 gram cukru
20 gram soli
100 ml wody
Ew. koperek do podania
Jak to zrobić?
- Poszatkować kapustę, zetrzeć na dużej tarce marchewkę, pokroić w cienkie paseczki paprykę.
- Kapustę umieścić w dużym naczyniu, dodać sól i cukier, lekko ugnieść.
- Dodać pozostałe składniki poza koperkiem.
- Przykryć mniejszym talerzem i docisnąć (np. słoikiem z wodą). Odstawić na kilka godzin do lodówki lub w temperaturze pokojowej.
- Surówkę można trzymać w słoikach w lodówce przez ok. tydzień.
When summer ends I come back to a bit more complicated salads, during summer a tomato or a cucumber is sufficient for serving. This cabbage salad is a mixture of sweet and sour flavour mixed with garlic. Perfect as a side dish to serve for example with grilled meat or meatballs.
Ingredients:
1 small cabbage
2 carrots
1 red pepper
2-3 garlic cloves
100 ml olive oil
50 grams sugar
20 grams salt
100 ml water
Dill for serving (optional).
Method:
- Shred the cabbage, grate the carrots and cut in thin stripes the pepper.
- Transfer the cabbage into a bigger pot.
- Add sugar and salt to the cabbage, massage everything lightly.
- Add all other ingredients except of dill.
- Let it stay for a few hours in the refrigerator or in the room temperature.
- You may store the cabbage in jars in the refrigerator for a week or so.
It looks so crunchy and fresh! I just bought a heart shaped cabbage and am planning to make a salad too.
OdpowiedzUsuńU mnie często ta sałatka gości, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńIt is such a colorful salad! I see that there is no vinegar added. Something new to me.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie surówki ☺
OdpowiedzUsuńzrobię sobie taką do kolacji:)
OdpowiedzUsuńPycha :) Uwielbia surówki z kapusty :)
OdpowiedzUsuńJadłabym
OdpowiedzUsuń