wtorek, 6 października 2020

Testujemy surówki - Ukraińska surówka z kapusty/Testing salads - Ukrainian cabbage salad





Wraz z nastaniem jesieni, jest czas by zacząć znów przyrządzać surówki. Latem wystarczył pokrojony pomidor i ogórek. Pora powrócić do cyklu "Testujemy surówki" (tu poprzednie wpisy). Ukraińska surówka bardzo mi zasmakowała, ma lekko słodkawy smak złamany octem, dodatkowo pierwszy raz w surówce użyłam czosnku. Surówkę można z powodzeniem włożyć do słoików i przechowywać przez pewien czas w lodówce, co jest całkiem wygodnym rozwiązaniem, gdy podczas tygodnia roboczego nie ma czasu na przyrządzanie wymyślnych dodatków.

Składniki: 

1 mała główka kapusty białej 
2 duże marchewki 
1 czerwona papryka 
2-3 ząbki czosnku 
100 ml oliwy 
20 ml octu jabłkowego 
50 gram cukru 
20 gram soli 
100 ml wody 
Ew. koperek do podania 

Jak to zrobić? 

  1. Poszatkować kapustę, zetrzeć na dużej tarce marchewkę, pokroić w cienkie paseczki paprykę. 
  2. Kapustę umieścić w dużym naczyniu, dodać sól i cukier, lekko ugnieść. 
  3. Dodać pozostałe składniki poza koperkiem. 
  4. Przykryć mniejszym talerzem i docisnąć (np. słoikiem z wodą). Odstawić na kilka godzin do lodówki lub w temperaturze pokojowej. 
  5. Surówkę można trzymać w słoikach w lodówce przez ok. tydzień. 


When summer ends I come back to a bit more complicated salads, during summer a tomato or a cucumber is sufficient for serving. This cabbage salad is a mixture of sweet and sour flavour mixed with garlic. Perfect as a side dish to serve for example with grilled meat or meatballs. 

Ingredients: 

1 small cabbage 
2 carrots 
1 red pepper 
2-3 garlic cloves 
100 ml olive oil 
50 grams sugar 
20 grams salt 
100 ml water 
Dill for serving (optional). 

Method: 

  1. Shred the cabbage, grate the carrots and cut in thin stripes the pepper. 
  2. Transfer the cabbage into a bigger pot. 
  3. Add sugar and salt to the cabbage, massage everything lightly. 
  4. Add all other ingredients except of dill. 
  5. Let it stay for a few hours in the refrigerator or in the room temperature. 
  6. You may store the cabbage in jars in the refrigerator for a week or so. 

8 komentarzy: