Ostatnio obijałam się ze spisywaniem przepisów, po części prze urlop, po części przez brak natchnienia, wreszcie przez upał, który nie skłania do siedzenia przy rozgrzanym piecu. Nastał jednak sezon owocowy, a zatem i sezon na mój ulubiony rodzaj ciast – z owocami.
Składniki:
3 jajka
Niecała szklanka cukru
20 dag masło
3 łyżki żelatyny
½ szklanki mleka
2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
Duża paczka podłużnych biszkoptów
Owoce
Czerwona galaretka
Jak to zrobić?
- Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopione, przestudzone masło, mieszamy.
- Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do żółtek.
- Dodajemy serki, mieszamy.
- Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej. W tortownicy na dnie i po bokach układamy biszkopty.
- Chłodzimy w lodówce do stężenia.
- Układamy na wierzchu owoce, zalewamy czerwoną galaretką.
Nasza ocena:
Przepis pochodzi z dodatku do Moje Gotowanie – Truskawki, maliny, jagody. Nie wymaga zbytniego myślenia ani nakładów pracy, a, jak dla mnie, smakuje prawdziwym latem.
Lately I was lazing about with making recipe posts. Partly because of my holidays in Greece, partly because of the lack of inspiration, finally because it is too hot to seat by the oven. Anyway – it is time of fruit cakes – my favourite type of cakes.
Ingredients:
3 eggs
1 glass of sugar
200 grams of butter
3 spoons of gelatin
½ glass of milk
2 packages of homogenized cheese (or other creamy cheese)
A big packages of sponge fingers
Red jelly
How to make it?
- Mash the yolks with sugar, add slowly melted cold butter, mix.
- Melt the gelatin in warm milk, add to the yolks,
- Add the cheese, mix everything.
- Add the whisked whites. Put the sponge fingers into the form and add the cheese layer.
- Cool it down in the fridge.
- Decorate with fruits and pour over the setting jelly.
Our opinion:
The recipe is from “My cooking – Strawberries, raspberries and berries”. It does not require much thinking and efforts and for me it tastes with real summer.
Pyszny,lekki owocowy!
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze wygrywa.
Od dzieciństwa lubię.
Pozdrowienia.
Bardzo lubię serniki na zimno. Wygląda znakomicie :D
OdpowiedzUsuńpoproszę o kawałek :) boski jest
OdpowiedzUsuńTempting cheesecake!!
OdpowiedzUsuńOngoing Events of Erivum Puliyum @ Palakkad Chamayal-Fenugreek Leaves OR Green Chillies
Very summery indeed ! Love the fresh fruits so as the vibrant color of that delicious dessert :D
OdpowiedzUsuńWhat a gorgeous cheesecake! I love the ladyfinger border and the stunning red topping! YUMMY!
OdpowiedzUsuńSmakowity! Idealny rodzaj deseru na lato:)
OdpowiedzUsuńSmakowity! Idealny rodzaj deseru na lato:)
OdpowiedzUsuńOlu, przecież te proste serniki daja dużo radości!
OdpowiedzUsuńOh, I have to steal this recipe ; looks very attractive - perfect summer dessert!
OdpowiedzUsuńpyszotka, moje kubki smakowe zaczynają pracować, jak patrzę się na to zdjęcie ...
OdpowiedzUsuńOlu, dziękuję za Twoje wpisy na moim blogu - dlatego chciałabym Cię zaprosić na warsztaty kosmetyczne, które organizuję i prowadzę - będzie mi niezmiernie miło, jeśli będziesz moim GOściem.
OdpowiedzUsuńProszę o informację, który dzień w przyszłym tygodniu Ci najbardziej odpowiada. Pisanie bloga wymaga sporej pracy i zaangażowania, a Ty prowadzisz az DWA - dla mnie to mistrzostwo.
Kontakt do mnie mailowy: ekuszyk@o2.pl
Beautiful cake! Love the jelly on top.
OdpowiedzUsuńdzięki Dziewczyny! wkrótce sernik z melonem:)
OdpowiedzUsuńPerfect sweet especially with the high temperatures we have these days in Greece!
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smakowicie, chetnie skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńWitam Ola,
OdpowiedzUsuńja tez lubię serniki - po polsku z twarogem :)!
pozdrawiam Senna
Ciasta z owocami kocham i ja a Twoje wydaje się idealne na lato
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne..nie ma wyjścia:)))
OdpowiedzUsuńŚwietny ten Twój serniczek! poza tym uwielbiam ciasta, które mają boki z biszkoptów ;)
OdpowiedzUsuńna taki sernik się pisze...:))))
OdpowiedzUsuńAnother, light, and gorgeous cheesecake! I'm so glad that I was able to catch up with your missed posts:D
OdpowiedzUsuńHugs,