Dziś propozycja treściwa i konkretna. Zupa z jagnięciny i ciecierzycy a może raczej z ciecierzycy i jagnięciny, gdyż mięsa w niej nie aż tak wiele. Twórcza impresja na podstawie nowego nabytku „Jagnięcina i baranina”. Jak tylko ją zobaczyłam na wyprzedaży w księgarni na Chmielnej, wiedziałam, że nie raz z niej skorzystam. Ku mojemu zaskoczeniu jest to tłumaczenie z języka rosyjskiego, dzięki czemu znaczna część przepisów pochodzi z takich państw jak Gruzja, Armenia, Mongolia itd. Ponieważ to dla mnie terra incognita, z chęcią będę sięgać do tego albumu z przepisami.
Składniki:
Ok. 500 gram jagnięciny (może być mniej, można też wywar zrobić na kościach i niewielkiej ilości mięsa)
Szklanka ciecierzycy
3 ziemniaki
Marchewka
1 łodyga selera naciowego
Papryka chili
Ząbek czosnku
Pęczek natki pietruszki ew. kolendra do przybrania
2 łyżki oleju
Po ½ łyżeczki kminku i kolendry
Łyżka nasion gorczycy
Łyżka mielonej papryki
Sól
Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
Jak to zrobić?
- Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin.
- Jagnięcinę zalać ok. 2 litrami wody, gotować, szumując przez ok. ½ godziny.
- Dodać ciecierzycę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Gotować pod przykryciem przez godzinę.
- Przesmażyć na oleju pokrojone w kostkę:, seler, czosnek i marchewkę.
- Do zupy dodać ziemniaki i przesmażone warzywa.
- Dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości.
- Podać z siekaną natką lub kolendrą.
Nasza ocena
Fajna zupa na nieco chłodniejsze dni (których oby było jak najmniej w ciągu najbliższych kilku miesięcy ;-)
Today’s proposition is rich and substantial. The soup with lamb and chick peas or rather chick peas and lamb, because there is actually not so much meat in it. A creative impression based upon my newly acquired book about lamb meat. When I saw it on sale I knew that I will use it often. To my surprise this is a translation from Russian and therefore many recipes come from such countries like Georgia, Armenia or Mongolia etc. As their kitchen is terra incognita for me I will taste the recipes will pleasure.
Ingredients:
App. 500 grams of lamb meat (you can use less, you may also prepare broth of lamb’s bones and just small amount of meat)
A glass of chick peas
3 potatoes
1 carrot
1 stalk of celery
1 chili
1 garlic clove
Parsley or coriander for decoration
2 spoons of oil
½ of teaspoon of cumin and coriander seeds
1 spoon of mustard seeds
1 spoon of paprika
Salt
Pimento, pepper, bay leaf
How to make it?
- Soak the chick peas in cold water for 12 hours.
- Cook the lamb in 2 liters of water for about half an hour.
- Add chick peas, pepper, pimento, bay leaf. Cook app. an hour under cover.
- Fry chopped carrot, celery and garlic for a while.
- Add the vegetables and potatoes to the soup.
- Add all other spices. Cook until it becomes soft.
- Serve with fresh coriander or parsley.
Our opinion:
Perfect soup for colder days (I hope there will be not many of them in the nearest future).
Pychota Olu!
OdpowiedzUsuńKompozycja składników bardzo udana.I kolendra.
Mniammmmm
Perfect blend of soup with veggies n non veg !!
OdpowiedzUsuńJoin me in the ONGOING EVENTS-"Ginger & Pepper Corns/powder(EP Series-May) ,
Show me Your HITS 'Iron Rich Foods'
ERIVUM PULIYUM
The photo above just confirms what a delightful form of "art" cooking is. Delicious!
OdpowiedzUsuńOla , the soup looks so refreshing and delicious ! Just love the addition of coriander leaves :)
OdpowiedzUsuńAmber-ja też uwielbiam kolendrę:)
OdpowiedzUsuńthank you!!!
Looks beautiful and delicious. :)
OdpowiedzUsuńwat an enticing dish..gonna try tonight..so delicious..;)
OdpowiedzUsuńTasty Appetite
zupy z cieciorką jeszcze nie jadłam, ale bardzo cieciorkę lubię, więc chętnie bym spróbowała. Poza tym nigdy do zup nie dodawałam selera naciowego. Ale to ciekawe, jak jego smak rozwinie się w zupie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
This really looks wonderful and I'd love to serve this to my family. I hope you have a great day. Blessings...Mary
OdpowiedzUsuńThis looks awesome, bookmarking this for the winter :-)
OdpowiedzUsuń