Maj to mój ulubiony miesiąc, uwielbiam bez, konwalie, cieszę się, że z reguły właśnie je dostaję na imieninyJ Ale lubię też maj od strony kulinarnej – przede wszystkim dzięki szparagom. Czerwcowe truskawki przechodzą nam z reguły bokiem ze względu na urlop, ale ze szparagów na pewno dobrowolnie bym nie zrezygnowała. Poniżej smaczna zapiekanka ze szparagami - idealna na majowe śniadanie.
Składniki na jedną porcję:
2-3 zielone szparagi
Garść ugotowanego zielonego groszku
Plasterek boczku przesmażonego na patelni, pokrojonego w paseczki
3 – 4 łyżki śmietany
Tarty żółty ser
Jajko
Sól i pieprz
Jak to zrobić?
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Ugotować obrane szparagi, pokroić na kawałki.
- Do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania włożyć szparagi, groszek, boczek, zalać śmietaną, wymieszaną z serem, solą i pieprzem.
- Na wierzch wybić jajko.
- Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku.
Nasza ocena:
Przepis zmodyfikowany na podstawie „Kuchni” z maja 2006 roku. Dla mnie super!
May is my favourite month, I love lilac, I love lilies of the valley, I am happy to get them on my name-dayJ But I also like May in the kitchen – especially because of asparagus. June with its strawberries we spend usually on holiday and don’t have the opportunity to use them but from asparagus I would rather not like to resign. Underneath a tasty recipe for a casserole with asparagus.
Ingredients for one portion:
2-3 green asparagus
A handful of cooked green peas
A slice of bacon fried and cut into stripes
Grated cheese
1 egg
Salt & pepper
How to make it?
- Preheat the oven to 200 Celsius degrees.
- Cook the peeled asparagus.
- Butter the casserole form. Put into the form the peas, asparagus, bacon, add cream mixed with salt & pepper and grated cheese.
- Break the egg on the top of the casserole.
- Bake for app. 20 minutes in the oven.
Our opinion:
A modified recipe from „Kitchen” magazine of May 2006. Super!
Pewnie że czas!
OdpowiedzUsuńPysznie zaczęłaś.
U mnie sezon na szparagi w pełni.
Very delicious n new to me!
OdpowiedzUsuńJoin me(Erivum Puliyum)
in the following ongoing events-
Show me Your HITS -Iron Rich Foods
EP Series-Ginger or Pepper Corns
My favourite is April...in my birth town is spring, here in Australia is autumn. If I had daughter I would call her April :-)
OdpowiedzUsuńNice dish...and photos!
Asparagus are delicious!
OdpowiedzUsuńhttp://fashion-gourmet.blogspot.com/
Muszę i ja rozejrzeć się za szparagami. Zapiekanka pyszna!
OdpowiedzUsuńBuonissimo!! Felice giornata...ciao
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze!
OdpowiedzUsuńszkoda, ze sezon jest taki krótki, bo uwielbiam...
OdpowiedzUsuńVanilla, miło Cię tu zobaczyć i dziękuję za taką ilość komentarzy:)
OdpowiedzUsuńSince I don't cook I am not sure I have seen fresh asparagus before. But I always order asparagus soup when I'm with my family. That... and Bird's Nest.
OdpowiedzUsuńAnd once again, that food looks salivating. Haha
Moje ostatnie szparagi sie zmarnowaly- gdyz nie wiedzialam jak je ugotowac :D
OdpowiedzUsuńnastepnym razem sprobuje twoj sposob :)
Eye in the sky-thanks:) nice to find out how the vegetable looks like when it's not already in the cream soup:)
OdpowiedzUsuńJusta-dziękiuję za odwiedziny:)
Też robię takie jajka w kokilkach ze szparagami. W taki sposób godnie można powitać sezon :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. W takiej wersji szczególnie :)
OdpowiedzUsuńThis recipe looks delicious, I love asparagus too!
OdpowiedzUsuńwow..fantastic recipe..love to taste now.
OdpowiedzUsuńTasty Appetite
wygladaja cudownie :)
OdpowiedzUsuńja tez lubie szparagi, ale kurcze... czy one musza byc takie drogie?
pozdrawiam :)
jeszcze nigdy nie jadłam szparagów... może w tym sezonie sie to zmieni :)
OdpowiedzUsuńMałgosia-racja, 10 zł za pęczek to szaleństwo!
OdpowiedzUsuńWhat a yummy breakfast...and I always love individual servings :)
OdpowiedzUsuńWhat a yummy breakfast...and I always love individual servings :)
OdpowiedzUsuńWhat a coincidence! I made an asparagus salad yesterday! This is such a great appetizer Ola!
OdpowiedzUsuń°♪¸.♫♫♪
OdpowiedzUsuńOlá, amiga!
Passei para apreciar essa culinária tão diferente!
O problema que não temos os ingredientes que vocês usam... aspargos, só vi enlatados... não temos aspargos naturais.
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil
❤♪¸.•°`♡