poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Wołowina w sosie z czarnej fasoli/Beef with black bean sauce


Ostatnio często sięgam po przepisy z „Doskonałej chińszczyzny”. Dziś 2 nowe – makaron z wołowiną i sosem z czarnej fasoli w towarzystwie brokułu z woka z sezamem. Potrawę robi się szybko, a smak jest doskonały! Niestety do potrawy nadaje się głównie polędwica wołowa, co czyni ją dość drogą, ale ostatecznie to tylko 30 deko, resztę można spożytkować na steki i tataraJ

Składniki:

300 g polędwicy wołowej pociętej w cienkie paski
350 g makarony ryżowego
2-3 łyżki oleju (np. arachidowego)
1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
1 zielona papryka pokrojona w cienkie paski
1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
2 łyżki sosu z czarnej fasoli (dostępne w marketach czy w sklepach z orientalną żywnością)
2 – 3 łyżki jasnego sosu sojowego

Składniki na marynatę:

1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki białego pieprzu

Składniki na smażonego brokuła:

2 łyżki oleju roślinnego
1 brokuł
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka startego imbiru
Chili
1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamu

Jak zrobić makaron z wołowiną?

  1. Połączyć wszystkie składniki w marynatę, dodać wołowinę i zostawić w marynacie na co najmniej 20 minut.
  2. Ugotować makaron, przelać zimną wodą, odstawić do odcieknięcia.
  3. Smażyć wołowinę na rozgrzanym oleju. Wyjąć z patelni i odsączyć.
  4. Następnie na tym samym oleju smażyć cebulę i papryki. Dodać sos z czarnej fasoli, następnie sos sojowy. Dołożyć makaron a następnie wołowinę i smażyć do dogrzania wszystkich składników.

Jak zrobić brokuły?

  1. Blanszować brokuł, odkroić same różyczki.
  2. Smażyć na bardzo rozgrzanym oleju ok. 5-6 minut.
  3. Wymieszać pozostałe składniki poza sezamem, dodać do woka i dalej smażyć 2-3 minuty.
  4. Przed podaniem posypać sezamem.


Nasza ocena:

„Doskonała chińszczyzna” okazała się znów doskonałaJ Po niezbyt udanej przygodzie z rybą z orzeszkami piniowymi i doskonałej wołowinie z brokułami, a także smacznej wołowinie z papryką znów jestem na takJ Moim zdaniem, wbrew temu, co twierdzą autorzy książki, potrawa smakuje najlepiej odgrzewana po 1-2 dniach, jak wszystkie składniki się dobrze przegryzą. Przepis na brokuł nieco zmodyfikowałam, wersja oryginalna zakłada smażenie surowego, jest jednak wtedy za twardy jak dla nas, może to też kwestia „wieku” warzywa.



Lately I often use recipes of “Perfect Chinese food” . Today 2 new - noodles with beef and black bean sauce accompanied by broccoli with sesame seeds. You can prepare it quickly and the taste is perfect! Unfortunately you need the most delicate beef – sirloin which makes it rather expensive but it is only 300 grams, the rest you can use for steaks and tartareJ

Ingredients:

300 grams of beef sirloin cut into thin stripes
350 grams of rice noodles
2-3 spoons of oli (for example peanut oil)
1 small onion cut into thin stripes
1 green pepper cut into thin stripes
1 red pepper cut into thin stripes
2 spoons of black bean sauce

Ingredients for marinade:

1 spoon of dark soya sauce
1 spoon of rice wine
½ teaspoon of sugar
½ teaspoon of white pepper

2 – 3 spoons of light soya sauce


Ingredients for fried broccoli:

2 spoons of oil
1 broccoli
2 spoons of soya sauce
1 spoon of corn flour
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon of grated ginger
Chili
1 spoon of roasted sesame seeds

How to make beef with noodles?

  1. Mix all the ingredients for marinade, add the beef and leave it for at least 20 minutes.
  2. Cook the noodles, pour some cold water, put it away.
  3. Fry the beef on hot oil. Take it out from the wok.  
  4. Fry onion and peppers on the same oil. Add the black bean sauce and soya sauce. Add the noodles and beef, fry until all ingredients become warm.

How to make the broccoli?

  1. Blanch the broccoli, cut all the flowers.
  2. Fry on very hot oil for 5 – 6 minutes.
  3. Add all the other ingredients mixed, except sesame seeds. Fry another 2-3 minutes.
  4. Serve with sesame seeds.
Our opinion:

„Perfect Chinese cooking” appeared once again perfectJ After not very perfect fish with pine nuts and perfect beef with broccoli and good beef withpepper, I am against a fan of this bookJ In my opinion, despite what the book I saying, the beef tastes best after 1-2 days when all the ingredients mix with each other. I modified a bit the broccoli recipe – the original one uses raw broccoli – for us it was too hard, maybe this is a question of the “age” of the broccoli.

8 komentarzy: