środa, 14 marca 2012

Wieprzowina z papryką po syczuańsku/Sichuan pork with pepper



Kolejny przepis z książeczki „Doskonała chińszczyzna” i znów pełna satysfakcja. Lubię receptury proste – idealnie nadają się na szybkie przygotowanie nawet w ostatniej chwili. Ta potrawa powstała w przeciągu 45 minut przed wyjściem do pracy (wliczając czas marynowania);-) Przy okazji ten przepis przemyca całą masę warzyw, co przy wyżywieniu mięsożercy w domu jest przecież dość istotneJ

Składniki na marynatę:

Sos sojowy

Papryczka chilli

Składniki na potrawę:

2 średnie polędwiczki wieprzowe

1 czerwona papryka

2 pory

1 marchewka

1 cukinia

Oliwa do smażenia (w oryginale olej arachidowy)

Sos sojowy

Wino ryżowe (1 łyżka)

Ocet ryżowy (1 łyżka)

2 łyżki mąki kukurydzianej

275 ml wody

Biały pieprz

Jak to zrobić:

  1. Zamarynować pokrojoną wieprzowinę przez ok. ½ godziny.
  2. Pokroić warzywa.
  3. Podsmażyć zamarynowaną wieprzowinę na patelni na rumiano. Wyjąć łyżką cedzakową.
  4. Podsmażyć ok. 2 - 3 minuty pora oraz paprykę.
  5. Następnie dołożyć cukinię i marchewkę, smażyć nadal.
  6. Dodać ponownie wieprzowinę. Dodać sól i pieprz.
  7. Rozpuścić w wodzie mąkę kukurydzianą, dodać wino, ocet. Wymieszać z zawartością patelni i podawać.

Nasza ocena:

Bardzo smaczne, masa warzyw idealnie uzupełnia przedwiosenny niedobór witamin i kolorówJ  Już szykuję się na wypróbowanie kolejnych smakowitości z tej książeczki - w ścisłej czołówce są krewetki z boczniakami oraz ryba z orzeszkami piniowymi.


Another recipe from the book called „Perfect Chinese Food” and again full satisfaction. I like simple recipes – they are good for quick cooking, even last minute cooking. This recipe also ‘smuggles’ a lot of vegetables which is very important in a diet if you have a ‘carnivorous' at home which is rather important;-)

Ingredients for a marinade:

Soya souse

Chili pepper

Ingredients for the dish:

2 medium seize pork sirloin

1 red pepper

2 leeks

1 carrot

1 zucchini

Olive oil for frying (in the original recipe there was sesame oil instead)

Soya souse

1 spoon of rice wine

1 spoon of rice vinegar

2 spoons of conflour

275 ml of water

White pepper




How to make it:

  1. Marinade the cut pork meat for about half an hour.
  2. Cut the vegetables.
  3. Fry the pork until it becomes brown. Take it out from the wok.
  4. Fry the pepper and the leeks 2-3 minutes.
  5. Add the zucchini & carrot, keep frying.
  6. Add the pork meat again, add some salt and pepper.
  7. Melt in water the cornflour, add wine, vinegar. Mix it with the dish and serve hot.

Our opinion:

Very tasty with a lot of vegetables which is important in early spring. I am already planning new dishes from this book – shrimps with mushrooms and fish with nuts. 

8 komentarzy:

  1. Very delicious ! It seems that you love Chinese food ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Your spicy pork looks fabulous! Such a delicious meal~

    OdpowiedzUsuń
  3. szybko, smacznie, zdrowo - idealnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, w takim sosie mięso musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie dania. Świetnie to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  6. You know as a kid I hated veggies, only ate them when my mom made simple Chinese dishes like this! Till date my favourite way to eat veggies is cooked the Chinese way...the pork looks yum :-)

    OdpowiedzUsuń