Kolejny przepis z książeczki „Doskonała chińszczyzna” i znów pełna satysfakcja. Lubię receptury proste – idealnie nadają się na szybkie przygotowanie nawet w ostatniej chwili. Ta potrawa powstała w przeciągu 45 minut przed wyjściem do pracy (wliczając czas marynowania);-) Przy okazji ten przepis przemyca całą masę warzyw, co przy wyżywieniu mięsożercy w domu jest przecież dość istotneJ
Składniki na marynatę:
Sos sojowy
Papryczka chilli
Składniki na potrawę:
2 średnie polędwiczki wieprzowe
1 czerwona papryka
2 pory
1 marchewka
1 cukinia
Oliwa do smażenia (w oryginale olej arachidowy)
Sos sojowy
Wino ryżowe (1 łyżka)
Ocet ryżowy (1 łyżka)
2 łyżki mąki kukurydzianej
275 ml wody
Biały pieprz
Jak to zrobić:
- Zamarynować pokrojoną wieprzowinę przez ok. ½ godziny.
- Pokroić warzywa.
- Podsmażyć zamarynowaną wieprzowinę na patelni na rumiano. Wyjąć łyżką cedzakową.
- Podsmażyć ok. 2 - 3 minuty pora oraz paprykę.
- Następnie dołożyć cukinię i marchewkę, smażyć nadal.
- Dodać ponownie wieprzowinę. Dodać sól i pieprz.
- Rozpuścić w wodzie mąkę kukurydzianą, dodać wino, ocet. Wymieszać z zawartością patelni i podawać.
Nasza ocena:
Bardzo smaczne, masa warzyw idealnie uzupełnia przedwiosenny niedobór witamin i kolorówJ Już szykuję się na wypróbowanie kolejnych smakowitości z tej książeczki - w ścisłej czołówce są krewetki z boczniakami oraz ryba z orzeszkami piniowymi.
Another recipe from the book called „Perfect Chinese Food” and again full satisfaction. I like simple recipes – they are good for quick cooking, even last minute cooking. This recipe also ‘smuggles’ a lot of vegetables which is very important in a diet if you have a ‘carnivorous' at home which is rather important;-)
Ingredients for a marinade:
Soya souse
Chili pepper
Ingredients for the dish:
2 medium seize pork sirloin
1 red pepper
2 leeks
1 carrot
1 zucchini
Olive oil for frying (in the original recipe there was sesame oil instead)
Soya souse
1 spoon of rice wine
1 spoon of rice vinegar
2 spoons of conflour
275 ml of water
White pepper
How to make it:
- Marinade the cut pork meat for about half an hour.
- Cut the vegetables.
- Fry the pork until it becomes brown. Take it out from the wok.
- Fry the pepper and the leeks 2-3 minutes.
- Add the zucchini & carrot, keep frying.
- Add the pork meat again, add some salt and pepper.
- Melt in water the cornflour, add wine, vinegar. Mix it with the dish and serve hot.
Our opinion:
Very tasty with a lot of vegetables which is important in early spring. I am already planning new dishes from this book – shrimps with mushrooms and fish with nuts.
Very delicious ! It seems that you love Chinese food ! ;D
OdpowiedzUsuńyes!:)
OdpowiedzUsuńYour spicy pork looks fabulous! Such a delicious meal~
OdpowiedzUsuńszybko, smacznie, zdrowo - idealnie
OdpowiedzUsuńSuper, w takim sosie mięso musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńVery tasty, looks delicious.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Świetnie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńYou know as a kid I hated veggies, only ate them when my mom made simple Chinese dishes like this! Till date my favourite way to eat veggies is cooked the Chinese way...the pork looks yum :-)
OdpowiedzUsuń