sobota, 10 marca 2012

Krem z dyni z krewetkami/Pumpkin cream with shrimps



Już kilka razy miałam zrezygnować z prenumeraty „Elle” – polskie wydanie podoba mi się coraz mniej, może wyrosłam już z tego typu gazet, ale też nigdy nie czytałam ich pod kątem porad życiowych (jako wyznawczyni zasady „poradź sobie sama” i klasyczny sceptyk), natomiast sesje modowe na pewno zeszły na psy. To już nie są eleganckie ciuchy, do których kiedyś mogłam tylko powzdychać, ale modowy miszmasz – słowem nic ciekawego. Jednak decyzji o rezygnacji nie podjęłam, gdyż, o dziwo, wszystkie przepisy jakie ostatnio wypróbowałam za Elle, okazały się rewelacyjne. Dziś prezentuję lekko zmodyfikowaną wersję zupy z dyni i batatów z jesiennego wydania.

Składniki:

Miąższ z ½ średniej dyni

1 batat

1 duża cebula

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

Ok. 1 litr bulionu

1 łyżka cukru

Sól

2 ząbki czosnku

Puszka mleka kokosowego

2 czubate łyżki curry w proszku

4 – cm kawałek imbiru

Sok z limonki

Krewetki

Kolendra

Jak to zrobić:

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij ma maśle z wyciśniętym czosnkiem i curry.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę dynie, bataty, imbir.
  3. Po kilku minutach podlej rosołem, tak aby wszystko było przykryte.
  4. Gotuj warzywa do miękkości.
  5. Zmiksuj ugotowane warzywa z mleczkiem kokosowym.
  6. Podawaj posypane kolendrą i ugotowanymi krewetkami oraz doprawione do smaku sokiem z limonki.
Nasza ocena:

Pyszna kremowa zupa z egzotycznymi akcentami – mleko kokosowe i batat czyni ten krem przyjemnym urozmaiceniem wśród innych kremów z dyni. W oryginalnym przepisie zupa wymagała zapiekania i dodania przegrzebków zamiast krewetek. Niestety takowymi nie dysponowałam, a zapiekanie uznałam za zbytnią mitręgęJ


I already wanted to quit subscription of „Elle” – I like the Polish edition less and less, maybe I am too old for this type of magazines but I never read them to obtain some advise (I believe that everyone should manage on its own and I am too skeptical in general) but also fashion sessions are worse than they used to be - they are no more elegant clothes which I used to dream of but a fashion mix of everything – in one word – nothing special.  But I still subscribe Elle because lately they have very good recipes. Each recipe I have tried appeared to be successful. Today I am going to present a bit modified recipe for pumpkin and batats (sweet potatoes) cream from its autumn edition.

Ingredients:

Pulp from ½ of a medium seize pumpkin

1 batat (sweet potato)

1 onion

1 spoon of oil

1 spoon of butter

App. 1 liter of broth

1 spoon of sugar

Salt

2 cloves of garlic

1 can of coconut milk

2 big spoons of curry powder

4 centimeters of fresh ginger

Limon juice

Shrimps

Colander

How to make it:

  1. Cut the onion into cubes and let it fry a bit with butter, garlic and curry.
  2. Add the pumpkin cut also into cubes, the batat and ginger.
  3. Add the broth and boil in the broth until the vegetavles are soft.
  4. Mix the vegetables with the coconut milk. Add some limon juice.
  5. Serve with colander and cooked shrimps.



 Our opinion:

A delicious cream soup with exotic accent – coconut milk and the sweet potato makes a nice difference with other creams. In the original recipe they recommended to bake the soup and add a kind of mules instead of shrimps. As I did not have mules I decided for shrimps, I also considered the baking as unjustifiedJ


14 komentarzy:

  1. Dyniowa i krewetki!
    Uwielbiam ten zestaw.
    Patrzę łakomym okiem...

    OdpowiedzUsuń
  2. That looks really delicious ! Love the soup's creaminess so as that shrimps on top !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy cokolwiek zrobione z dyni może być złe:)?

    OdpowiedzUsuń
  4. tradycyjna zupa na słodko z zacierkami?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hi Ola, thanks for visiting my blog. You have a yummy blog too :-) I have never had pumpkin and shrimps together....bookmarking this recipe...will try this :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Suchi-welcome, nice to see you here!

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe połaczenie. zarówno dynię, jak i krewetki uwielbiam, więc musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. What a beautiful creamy soup...and it looks wonderful topped with those gorgeous shrimp...so yummy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Your soup looks so pretty!

    Perhaps you would like Gourmet Magazine, Ola. At least, you might want to visit their website for ideas. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nancy, I must have a look!

    Kaś-miło Cię widzieć na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis. Zrobiłam jakiś czas temu zupę dyniowo-batatową. Mimo że moja była bez krewetek, bardzo mi smakowała. Z krewetkami byłaby jeszcze ciekawsza.

    OdpowiedzUsuń
  12. I agree with you regarding magazines, they offer nothing special and fashion seems like just wearing anything I can find in my closet with no elegance and style. On the other hand this soup looks exactly the opposite elegant and very carefully prepared!

    OdpowiedzUsuń
  13. Unbelievably delicious in looks and I am sure in taste. Sweet potatoes don't feature much in my food so this would be a new combination of flavours. Thanks for this one.

    OdpowiedzUsuń