Przepisów na babeczki jest mnogość. Każdy zapewne ma jakiś ulubiony. Co jakiś czas warto wypróbować coś zupełnie nowego. Ciasto, które proponuję, po pierwsze nie zawiera w sobie żadnych jajek a po drugie zagniata się niezwykle łatwo, nie trzeba napocić się nad próbą połączenia masła z mąką w gładką masę i to w jak najkrótszym czasie:) U mnie owoce jeszcze z zamrażalnika, z niecierpliwością czekam na możliwość ozdobienia babeczek świeżymi truskawkami:)
Składniki na ciasto:
250 gram mąki
125 gram zimnego masła
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Dekoracja:
250 ml śmietanki
2 łyżki cukru pudru
120 gram mascarpone
Owoce
Jak to zrobić?
- Składniki na ciasto dokładnie połączyć ze sobą, odstawić do lodówki na godzinę.
- Foremki natłuścić, posypać bułką tartą, wyłożyć dość cienką warstwą ciasta, ponakłuwać widelcem.
- Piec w temperaturze 175 stopni do uzyskania złotego koloru.
- Ubić śmietanę, dodać cukier i mascarpone.
- Ozdobić babeczki.
There is a multitude of recipes for cupcakes. Everybody probably has its own favourite one. From time to time however it's worth trying something new. The pastry, I would like to describe, contains no eggs at all and it's easy to prepare - you don't have to spend time cutting flour with butter trying to do it as quickly as possible because the recipe says so:) The fruits are from my refrigerator, I can't really wait for fresh Polish strawberries:)
Ingredients for the pastry:
250 grams of flour
125 grams of cold butter
1/4 cup of cold water
1 spoon of oil
a pinch of salt
Decoration:
250 grams of cream
2 spoons of icing sugar
120 grams of mascarpone
Fruits
How to prepare it?
- Mix the ingredients for the pastry well, put into the fridge for 1 hour.
- Butter the forms, cover with bread crumbles, form the cupcakes from the pastry, puncture them with a fork.
- Bake in 175 Celsius degrees as long as they become gold.
- Prepare the whipped cream, add sugar and mascarpone.
- Decorate the cupcakes.
U mnie przepisy bez jaj na wagę złota, także będę mieć na uwadze i w najbliższym czasie wypróbuję:).
OdpowiedzUsuńWłaśnie przeszukuję Internet w celu odnalezienia jakiejś ciasteczkowej inspiracji, a tymczasem u Ciebie już taka do mnie woła:)
OdpowiedzUsuńthey are like a cross between cupcakes and tarts! look delicious... and such a simple recipe too!
OdpowiedzUsuńzachęcam bo ciasto przede wszystkim naprawdę łatwo się zagniata
OdpowiedzUsuńChcę taką!
OdpowiedzUsuńUrocze.
I like making new cupcakes every time :) I make same thing very rarely :)
OdpowiedzUsuńOla , sort of tarty cake ? :D It looks pretty delicious ! !
OdpowiedzUsuńmmm z kremem i owocami - bardzo letnia propozycja :)
OdpowiedzUsuńa jaki śliczny talerzyk!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, aż żal że człowiek właśnie przechodzi na dietę. Za miesiąc proszona impreza, a sukienka ciśnie, oj ciśnie..
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :-)
I really like cupcakes! Great!
OdpowiedzUsuńwww.gvozdishe.com
Follow gvozdishe on google+
mmm pysznie! :)
OdpowiedzUsuńLubie takie babeczki!
OdpowiedzUsuńNo prosze...proste a pyszne!:)
OdpowiedzUsuńVery refreshing tarts Ola! Strawberries are the best!
OdpowiedzUsuń