sobota, 12 września 2020

Bakłażany po ormiańsku/Armenian aubergines


Witam po przerwie i zapraszam na bakłażany po ormiańsku. Idealne na wykorzystanie darów jesieni, z których możemy się teraz cieszyć. O ile nie cierpię jesieni, a jestem fanatyczką lata, o tyle doceniam radość kupowania tych wszystkich wspaniałości. Na zdjęciu jedynie dynia ma charakter ozdobny, reszta jak najbardziej, wchodzi w skład przepisu. Ponieważ to sałatka, nie trzeba się jakoś kurczowo trzymać proporcji. Smaku potrawie nadaje przyprawa chmeli-suneli, bez trudu odnajdziecie ją w internetowych sklepach. Jeśli nie uda Wam się kupić, spróbujcie z oregano. Nie będzie to na pewno to samo danie, ale jest to w sumie dość klasyczne połączenie smaków. 

Składniki:

3 bakłażany
cebula
1 papryczka chili
1 zwykła papryka
3 pomidory
pietruszka
przyprawa chmeli-suneli
oliwa do smażenia
Sól i pieprz

Jak to zrobić?

  1. Pokrój bakłażany w plasterki, posyp solą, odstaw. 
  2. W tym czasie pokrój cebulę w piórka, oczyść z pestek chili, pokrój drobno.
  3. Pokrój w paski paprykę.
  4. Pokrój pomidory w kostkę, posiekaj natkę pietruszki.
  5. Odcedź bakłażany z sosu, który puściły, usmaż je do pełnej miękkości na oliwie. Połóż na ręczniku kuchennym by oddały nadmiar tłuszczu. Wystudź.
  6. Dodaj wszystkie składniki, przypraw solą, pieprzem i chmeli-suneli (około łyżki kuchennej).



Welcome after a break. Let's use the richness of the autumn and make this Armenian dish. As much as I hate autumn and love summer, I appreciate the abundance of veggies this time of the year. As this is a salad you do not need to obey strictly the proportions. Use chmeli-suneli o which should be available in the Armenian or Georgian shops. If you cannot find it, try some oregano, perhaps. It will not be the same but it is a classic combination. 

Ingredients:

3 aubergines
onion
1 chili
3 tomatoes
1 pepper
parsley
chmeli-suneli seasoning
olive oil
salt & pepper

Method:

  1. Slice the aubergnies, mix with salt and set aside.
  2. Chop the onion and seed chili, slice it.
  3. Cut tomatoes into cubes.
  4. Chop parsley.
  5. Grill the aubergine slices with olive oil until soft, set aside on a kitchen towel so it absorbs the oil. Cool it down.
  6. Mix the remaining ingredients, add salt, pepper and chmeli-suneli (1 tbsp).
 

 

6 komentarzy: