Witam po przerwie i zapraszam na bakłażany po ormiańsku. Idealne na wykorzystanie darów jesieni, z których możemy się teraz cieszyć. O ile nie cierpię jesieni, a jestem fanatyczką lata, o tyle doceniam radość kupowania tych wszystkich wspaniałości. Na zdjęciu jedynie dynia ma charakter ozdobny, reszta jak najbardziej, wchodzi w skład przepisu. Ponieważ to sałatka, nie trzeba się jakoś kurczowo trzymać proporcji. Smaku potrawie nadaje przyprawa chmeli-suneli, bez trudu odnajdziecie ją w internetowych sklepach. Jeśli nie uda Wam się kupić, spróbujcie z oregano. Nie będzie to na pewno to samo danie, ale jest to w sumie dość klasyczne połączenie smaków.
Składniki:
3 bakłażany
cebula
1 papryczka chili
1 zwykła papryka
3 pomidory
pietruszka
przyprawa chmeli-suneli
oliwa do smażenia
Sól i pieprz
Jak to zrobić?
- Pokrój bakłażany w plasterki, posyp solą, odstaw.
- W tym czasie pokrój cebulę w piórka, oczyść z pestek chili, pokrój drobno.
- Pokrój w paski paprykę.
- Pokrój pomidory w kostkę, posiekaj natkę pietruszki.
- Odcedź bakłażany z sosu, który puściły, usmaż je do pełnej miękkości na oliwie. Połóż na ręczniku kuchennym by oddały nadmiar tłuszczu. Wystudź.
- Dodaj wszystkie składniki, przypraw solą, pieprzem i chmeli-suneli (około łyżki kuchennej).
Welcome after a break. Let's use the richness of the autumn and make this Armenian dish. As much as I hate autumn and love summer, I appreciate the abundance of veggies this time of the year. As this is a salad you do not need to obey strictly the proportions. Use chmeli-suneli o which should be available in the Armenian or Georgian shops. If you cannot find it, try some oregano, perhaps. It will not be the same but it is a classic combination.
Ingredients:
3 aubergines
onion
1 chili
3 tomatoes
1 pepper
parsley
chmeli-suneli seasoning
olive oil
salt & pepper
Method:
- Slice the aubergnies, mix with salt and set aside.
- Chop the onion and seed chili, slice it.
- Cut tomatoes into cubes.
- Chop parsley.
- Grill the aubergine slices with olive oil until soft, set aside on a kitchen towel so it absorbs the oil. Cool it down.
- Mix the remaining ingredients, add salt, pepper and chmeli-suneli (1 tbsp).
Simplicity at its best. The salad looks super yummy and fresh.
OdpowiedzUsuńRzadko jem bakłażany, a szkoda, bo lubię.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania z bakłażanem :)
OdpowiedzUsuńoj dawno nie jadłam tych warzywek:)
OdpowiedzUsuńMniam,ależ aromatycznie!
OdpowiedzUsuńProste i pyszne danie :) Dawno nie jadłam bakłażanów :)
OdpowiedzUsuń