Dziś prezentuję przepis na klasyczne ciasto drożdżowe, bez żadnych udziwnień, po prostu drożdżowe z kruszonką. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Warmii i Mazur", gdzie funkcjonuje pod lokalną nazwą "kuch". Wg mnie idealne ciasto na niedzielny obiad, kiedy nie chcecie eksperymentować, tylko podać takie ciasto, które będzie smakować i osobom starszym, ale i dzieciom (moje domagały się dokładek). Ciasto zachowuje spokojnie świeżość przez kilka dni. Nie dodajcie jednak więcej mąki niż przewiduje przepis, gdyż szybciej straci świeżość i po prostu będzie zbyt suche.
Sekretem udanego ciasta drożdżowego, które Wam na pewno wyrośnie, jest niedopuszczenie do zabicia drożdży, a dzieje się to wtedy, gdy rozpuścicie drożdże w niedostatecznie wystudzonym po podgrzaniu mlekiem. Mleko powinno być takiej temperatury, by móc swobodnie włożyć do niego palec.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
15 dag masła
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki letniego mleka
2,5 dag świeżych drożdży
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 cukru
1/2 masła
Jak to zrobić?
- Mleko połączyć z łyżeczką cukru i z drożdżami, rozpuścić drożdże ucierając je łyżką.
- Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać jajka, pozostałe cukry i mąkę i szczyptę soli.
- Dokładnie wymieszać (ja robiłam to zwykłą łyżką).
- Roztopić masło, dodać do ciasta przechłodzone, wymieszać, aż masło się wchłonie.
- Przykryć ściereczka i wstawić do lodówki na 8 godzin (można zostawić na noc).
- Ciasto przelać do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 100 stopni na 15 minut.
- Przygotować kruszonkę - stopić masło, połączyć składniki palcami aż do otrzymania grudek.
- Placek posypać kruszonką, piec 50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia, żeby wierzch się nie przypalił, przykryć papierem do pieczenia.
Yeast cake is considered usually not to be easy to prepared. In my opinion the secret is not to kill the yeast. It happens when you are trying to melt the yeast in too warm milk or you add too hot melted butter. The temperature should allow you to put a finger into it.
This cake is a Sunday dinner classic in Poland, it is liked both by the older generation and kids.
Ingredients:
2 cups all-purpose flour
2 eggs
150 grams butter
1/2 cup sugar
vanilla sugar
1/3 cup warm but not hot milk
25 grams fresh yeast
pinch of salt
butter to grease the form
Ingredients for crumbles
1 cup flour
1/2 cup sugar
1/2 cup butter
Method:
- Add 1 teaspoon sugar to warm milk and melt the yeast blending it with a spoon.
- Let it stay 15 minutes in a warm place.
- When the leaven gets double, add eggs, remaining sugar and a pinch of salt.
- Mix well (I make it with a tablespoon).
- Add melted (cooled) butter, mix until the leaven absorbs the butter.
- Cover with a kitchen cloth and leave in the fridge for 8 hours (it can stay overnight).
- Pour the dough into the greased form and transfer to the oven preheat to 100 degrees Celsius for 15 minutes.
- Prepare the crumbles - melt the butter, mix the ingredients with fingers until you obtain proper crumbles.
- Dot the cake with crumbles and bake 50 minutes in 180 degrees Celsius. At the end you may cover it with a baking paper otherwise it may overburn.
Takiego przepisu szukałam, robię to ciacho! 😍
OdpowiedzUsuńJa, niestety, ciast drożdżowych piec nie umiem ;(
OdpowiedzUsuńja jeszcze nie piekłam nigdy:D
Usuńmmm pyszne i tradycyjne ciasto :)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta☺☺
OdpowiedzUsuńThis is interesting as I have not had cake made with yeast.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie lekkie ciasta! wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńthis looks so appealing dear Ola!
OdpowiedzUsuńmy mom and grandma used to back yeast bread slightly different way in clay oven back in village
this one sounds easy and better :)
Drożdżowego dawno u mnie nie było...
OdpowiedzUsuńQue buena pinta! Feliz fin de semana precios@!🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńdrożdżowe to jest to!!!
OdpowiedzUsuńWhat a delightful unusual cake!
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy na kruszonkę potrzeba 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki masła?
OdpowiedzUsuńWg przepisu tak, zależy ile użyjesz, w jakiej formie pieczesz, mi z tego z reguły z połowa zostaje, idzie do zamrażalnika i na następne jak znalazł:)
UsuńUwielbiam, szczególnie z kubkiem mleka :)
OdpowiedzUsuńNasze strony rodzinne i nasze klimaty:) drożdżówka z kruszinką a do tego domowe masło to ulubione ciasto męża a dla mnie bez dodatków smakuje najbardziej. Pyszota... mniam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń