poniedziałek, 16 lipca 2012

Sernik bez jajek za to z melonem/Cheesecake without eggs but with melon


Jeszcze jeden sernik na zimno, tym razem zaskakujący mnie składem. Po melona pobiegłam do sklepu osiedlowego, gdzie zaoferowano mi aż trzy gatunki, oczywiście nie pamiętałam, jaki ma być, ale w końcu okazało się, że kupiłam właściwy i w dodatku bardzo dojrzały, pachnący słońcem. Nie dość, że melon, to pierwszy raz spróbowałam wafli ryżowych, jakkolwiek nieprawdopodobnie może to brzmiećJ Miłośnikiem wafli „na żywo” na pewno nie zostanę ale do sernika kiedyś z chęcią powrócę. Doskonały do jedzenia nad wodą (o czym można przeczytać tutaj).


Składniki:

Opakowanie wafli ryżowych w czekoladzie
Tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki roztopionego masła
50 dag mielonego twarogu
3 łyżki cukru pudru
Mały melon żółty lub pomarańczowy
Limonka
3 galaretki agrestowe
2 łyżki żelatyny
Owoce do dekoracji

Jak to zrobić?
  1. Wafle rozkruszamy, czekoladę roztapiamy, dodajemy do wafli, mieszamy z masłem.
  2. Masę wkładamy do tortownicy, dociskamy łyżką, chłodzimy w lodówce.
  3. Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, dobrze mieszamy, studzimy. Oddzielnie przygotowujemy trzecia galaretkę dodajemy 2 łyżki żelatyny .
  4. Miąższ melona miksujemy, skrapiamy sokiem z limonki.
  5. Twaróg miksujemy z melonem, cukrem pudrem i melonem, wlewamy 1 galaretkę (250 mililitrów), delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy. Jak zastygnie, ozdabiamy owocami i zalewamy resztą galaretki.

Nasza ocena:

Bardzo delikatny, kremowy. Doskonała alternatywa dla osób nie mogących jeść jajek. Smak melona nie jest za bardzo wyczuwalny, nadaje jednak masie kremowej miłego dla oka koloru. Zmodyfikowany przepis pochodzi z „Przyślij przepis” 7/2012.



One more cheesecake without baking, this time surprising with its taste. In order to buy the melon, I had to run to the local shop where I was offered 3 sorts, of course I forgot which one I should have bought but finally I chose the right one and additionally a very ripe one, smelling with sun. Not only the melon but I first time tried rise waffles however impossible it may soundJ I won’t become the lover of the waffles but I will surely repeat this cheesecake. Perfect to serve by the water (you can read about it here on my second blog).

Ingredients:

Package of rise waffles
A bar of chocolate
2 spoons of melted butter
500 grams of milled white cheese
3 spoons of caster sugar
Small yellow or orange melon
1 lime
3 gooseberry jellies
2 spoons of gelatin


How to make t? 
  1. Crumble the waffles, melt chocolate, add to the waffles with butter, mix.
  2. Put the waffles into the form, Press tight with the spoon, cool down in a fridge.
  3. Two jellies melt in 500 ml of water, mix well, cool it. Prepare separately the third jelly  add 2 spoons of gelatin.
  4. Mix the pulp of the melon, add lime juice.
  5. Mix the white cheese, caster sugar and melon, add 1 jelly, mix. Pour everything into the form. When it is set, decorate with the fruits and the rest of the jelly.

Our opinion:

Very delicate, creamy. Perfect alternative if you can’t eat eggs. The taste of the melon is not very strong, it gives however a nice color. The modified recipe comes from “Send a recipe” 7/2012.




23 komentarze:

  1. O mój Boże... to brzmi bosko :) ja kocham serniki!!!! Ale.. nie przepadam za galaretką na ciastach... myślisz, że można ją czymś zastąpić? Lub pominąć??? :) Co myślisz Sernikowa Królowo??? :)


    P.S. Myślałam o tym właśnie, żeby kino zostawić na jesień, jednak ostatnio u mnie pogoda jest różna i bez wyrzutów sumienia mogę sobie oglądać filmy. A jeśli czekasz do jesieni... możesz zacząć tworzyć listę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak, że miałaby ochotę go zjeść. I to natychmiast:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mnie zaskoczyłaś!
    Wafle ryżowe z czekoladą ,melon,porzeczki i ser.
    Intrygujące.

    OdpowiedzUsuń
  4. I've never made a cheesecake without eggs, but yours certainly looks creamy and delectable! Love the idea of a subtle melon taste :)

    OdpowiedzUsuń
  5. What a funky looking cheesecake! Very catchy colors and looks quiet delicious.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł z tymi waflami;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mała Mi, chyba można pozostać na warstwie serowej i np. polać stopioną czekoladą
    dzięki!/thanks!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo intrygujący przepis...

    OdpowiedzUsuń
  9. Very intriguing cheesecake combo , Ola ! I just love the texture of that cream cheese filling and it looks really quiet delicious !

    OdpowiedzUsuń
  10. To może nawet wykorzystam, zbieram przepisy bez jaj, tylko muszę pokombinować czym zastąpić czekoladę, żeby jednak to miało jakiś smak:).

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne połączenie smaków - na listę do spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  12. Iza, może z herbatników z masłem
    Kats-dzięki za wizytę, spróbuj koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię ciasta bez jajek, podobno zdrowsze, no i można jeść i jeść wówczas. I zielona galaretka jest urocza.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglada bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze do Izy-albo klasyk-biszkopty nasączysz herbatą jak ma być dla dzieci
    Ataner,Polypop-dzieki

    OdpowiedzUsuń
  16. I need this cheesecake right now Ola! Looks seriously delicious!

    OdpowiedzUsuń
  17. ale fajny przepis..:) ja wafle lubie..ale te bez czekolady .

    OdpowiedzUsuń
  18. Drooling over the cheesecake....it looks fabulous....all that green, red and cream :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gorgeous no bake cheesecake...I think these are boysenberries, which we cannot get here, in S. Florida. The cool gelatin topping is so refreshing, and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  20. O tak, ten pomysł zdecydowanie bardziej mi się podoba :) z czekoladą!

    A tarta z kurkami wywołała u mnie ślinotok :)


    P.S. Lubię spać, ale bez przesady - to tak ogólnie. Jednak dziś rano moje powieki ważyły tony! Ostatnie parę dni mam właśnie takie... Liczę na to, że niebawem mi minie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Absolutnie cudowny. To ja zabieram kawałek do popołudniowej kawy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń