środa, 1 listopada 2017

Ciasto drożdżowe z węgierkami - klasyk/Classical plum yeast cake




Jak widać po zdjęciu, ciasto to robiło u nas furorę jakiś miesiąc temu. Ostatecznie węgierki są dostępne w zasadzie przez cały rok (oczywiście mrożone), a jeśli nawet nie, to zostanie nam przepis na przyszły rok. Tej jesieni piekłam to ciasto co najmniej 3 razy i zawsze znikało do ostatniego okruszka, co wydaje się być dobrą rekomendacją, przy czym zapach pieczonego drożdżowego zawsze kojarzy mi się z miłym weekendem w ciepłym domu, zwłaszcza, gdy za oknami deszcz i zawierucha.

Składniki:

50 dag mąki
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
jajko
1/4 l letniego mleka
10 dag masła
ok 1/2 kg węgierek
łyżeczka cynamonu
łyżeczka cukru
kruszonka (wg dowolnego przepisu), ew. płatki migdałowe
masło do formy

Jak to zrobić?
  1. Drożdże posypujemy łyżeczką cukru, odstawiamy co stopienia się, ucieramy.
  2. Resztę cukru ucieramy z jajkiem, dodajemy do przesianej mąki razem z mlekiem, drożdżami i szczyptą soli, mieszamy.
  3. Masło topimy, odstawiamy do wystudzenia, dodajemy do ciasta.
  4. Mieszamy i zagniatamy ciasto.
  5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Z wymytych, osuszonych i przekrojonych na pół śliwek wyjmujemy pestki.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  8. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem blachy, rozklepujemy ręką na kształt formy.
  9. Na wierzch kładziemy śliwki i posypujemy cukrem i cynamonem.
  10. Posypujemy kruszonką, o ile będziemy jej używać.
  11. Pieczemy około 45 minut.
  12. O ile używamy zaś migdałów, prażymy je na patelni i posypujemy gotowe ciasto.
Przepis z MG 10/17 z moimi modyfikacjami.



Judging by the pictures, you may realize that this post was waiting like a month to be published. In Poland the peak of plum seasons is Sseptember and early October, and Hungarian violet type plums are the most appreciated. Of course, frozen plums can be bought throughout the whole year. I love the smell of yeast cake in the oven, it always remind me of warm family home during autumn or winter weekends.

Ingredients:

500 grams flour
30 grams fresh yeast
3 tbsp sugar
1 egg
1/4 lukewarm milk
100 grams butter
1/2 kilo plums
1tsp sugar
1 tsp cinnamon
almond flakes or any kind of cruble as you wish
butter for the form

Method:
  1. Mix the yeast with sugar, until melted.
  2. The rest of sugar mix with 1 egg, add flour, pinch of salt, mix it.
  3. Melt butter, leave until cold, add to the dough and pug until smooth dough.
  4. Let it rest in warm place so it grows.
  5. In the meantime preheat oven to 180 degrees Celsius.
  6. Wash the plums, halve them and remove seeds.
  7. Transfer the dough to your baking form (butter before using it) and knead it until flat.
  8. Decorate with plums and crumble.
  9. Bake app. 45 minutes.
  10. Decorate with almond flakes, if you use them.


14 komentarzy:

  1. Pychota!szkoda ze nie zamrozilam śliwek:-(

    OdpowiedzUsuń
  2. Miodzio, cudowne ciacho! Mnie także drożdżowiec kojarzy się z ciepłym, bezpiecznym domem i z moją prababcią, która często takie cisto piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnimi czasy moja mama często piekła takie ciasto i przyznam że je uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. I love the aroma of a yeast cake baking in the oven! And so delicious with plums!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym zjadła! Uwielbiam węgierki a ciasto drożdżowe nigdy nie było moją mocną stroną ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciacha :) Podkradam do jutrzejszej porannej kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polubiłęm tego typu ciasta kiedyś nie lubiłem ale ... kawa smakuje lepiej ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda smakowicie. Oby kasztany się do niego nie zaplątały.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta ze śliwkami nigdy się nie znudzą. Nawet ze śliwkami mrożonymi jak piszesz. Pysznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasta drożdżowego nigdy nie odmówię :) Piękne talerzyki posiadasz -:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niebo na talerzu. Drożdżówka ze śliwkami i dużą ilością kruszonki to jest to, co łakomczuchy lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń