środa, 10 sierpnia 2016

Chłodnik jagodowy/Berries cold soup

 
Sezon jagodowy uważam za udany:) Była i niejedna owsianka z jagodami i domowe lody jagodowe i teraz jeszcze ten chłodnik. Najadłam się też jagodzianek za wsze czasy, co prawda w tym roku zabrakło mi wolnego i mocy przerobowych na własną produkcję. Z dwójką małych dzieci uważam się jednak za usprawiedliwioną. 
 
Czasem inspiracje przychodzą z najmniej spodziewanych miejsc. Dzisiejszy przepis na chłodnik pochodzi bowiem z gazetki „hebe”:) Niebo w gębie. Ze względu na dość mocno płynną konsystencję można go też po prostu wypić przez słomkę.
 
Składniki:
 
300 gram jagód
500 ml wody
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
6 łyżek mascarpone
200 ml mleka
Przyprawy: cynamon, wanilia, goździk
1 opakowanie jogurtu (u mnie duży grecki)
 
Jak to zrobić?
  1. Umyte jagody zalać wodą w garnku (można kilka odłożyć do dekoracji), dodać cukier i przyprawy.
  2. Doprawić do wrzenia i odstawić garnek z wody.
  3. Wyjąć goździki, zmiksować. Schłodzić. Dodać ocet balsamiczny, ser mascarpone, mleko i zmiksować ponownie.
  4. Odstawić do lodówki, przed podaniem wymieszać i przybrać jagodami.  
 
  
This blueberry season I have been testing so many ideas. I ate several times berries porridge, home – made berries ice cream and now this cold soup. Eating cold soups, also these made of fruits, it’s a Polish cooking tradition. If they are sweet, they are more like a dessert and are eaten after a main course. In Poland during summer it is also such a culinary tradition to eat small yeast buns filled with berries. My older son had eaten like a myriad of them this year.
 
Ingredients:
 
300 grams berries
500 ml water
2-3 tablespoons cane sugar
1 tablespoon balsamic vinegar
6 łablespoon mascarpone
200 ml milk
Spices: cinnamon, vanilla, clove
1 natural yoghurt
  
Method:
 
  1. Wash berries and add water to a pot (leave some berries for decoration), add sugar and spices.
  2. Bring into boiling and stop cooking.
  3. Remove the clove and mix. Cool down and add balsamic vinegar, mascarpone cheese, milk and mix again.
  4. Put in a fridge, decorate with fresh berries before serving.  You may also just sip it through a straw from a glass:)
 
 
 


23 komentarze:

  1. Wygląda jak deser, więc tym bardziej chce się taki chłodnik zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. How unusual! This is the first time I see soup made with blueberries.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny pomysł na lato!
    Smakuję...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :) Jestem ciekawa czy z borówek amerykańskich też będzie taki dobry ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis w oryginale był właśnie z borówek amerykańskich, ale pewnie takiego koloru sie nie uzyska 😀

      Usuń
  5. This is so inspiring! I love the post:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh Ola, what a creation...and beautiful color!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka zupa na lato to strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jagody, a ten chłodnik wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zjadłam śniadanie, ale na widok Twojej jagodowej pychotki mój żołądek zaczął mnie przekonywać, że śniadanie było liche i dawno temu ;)) Uwielbiam jagody! Właśnie wróciłam z Polski, gdzie przez dwa tygodnie jadłam codziennie na śniadanie pierogi z jagodami;)) Sezon jagodowy uważam za udany! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham jagody i wszystko co z nimi podane :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jagodowego jeszcze nie jadłem :-).

    OdpowiedzUsuń
  12. chłodniki latem to idealny pomysł na obiad! i w dodatku z owoców, mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł na upały:) Muszę zrobić moim dzieciom, one uwielbiają jagody:)

    OdpowiedzUsuń
  14. trochę jagód w tym roku zamroziłam na późniejszy czas ale dzisiaj tak cieplutko, że z ochotą zjadłabym taki chłodniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ten kolor jest magiczny :D piękny i smaczny już sam;p

    OdpowiedzUsuń
  16. Mnóstwo wspaniałych smaków. Ocet mnie zaskoczył i dlatego bardzo chętnie bym posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Boski ma kolor :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń