czwartek, 6 sierpnia 2015

Currywurst - niemiecki fastfood/Currywurst - German fastfood


Dziś kulinarny kicz, jakby to nazwała Nigella L., ale w sezonie grilla może komuś przyda się ten przepis na niemiecki fastfood. Podaję oryginalną recepturę z gazetki PP, choć my w wersji domowej zdecydowaliśmy się drastycznie zmniejszyć ilość przypraw i cebuli – pozostawiam to do Waszej decyzji, w zależności od tego, jak bardzo intensywny smak chcecie uzyskać:-) Świetna propozycja do zimnego piwa, jeśli takowe pijacie.

Składniki:

Ok. ½ kg kiełbasy wieprzowej
1 – 2 cebule
150 ml ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego (ja pominęłam)
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 – 2 łyżki curry (wg mnie jedna w zupełności wystarczyła)
Mielone chili
Sól & pieprz
Olej

Jak to zrobić?
  1. Cebulę siekamy (ew. tniemy w piórka) i szklimy na rozgrzanym oleju. 
  2. Wlewamy ¼ szklanki wody i pozostałe składniki poza kiełbasą i dusimy ok. 20 minut.
  3. Kiełbasę nacinamy, grillujemy lub smażymy na oleju na oddzielnej patelni do zarumienienia.
  4. Podajemy polaną sosem.

Today a culinary kitsch, as Nigella L. would probably call it but during the barbeque period maybe someone would like to try out this typical German fastfood. I have drastically reduced the amount of spices and it was still good but of course it is up to you how intensive flavour you wish to achieve. A good side dish to cold beer if drink such.

Ingredients:

½ kilo of pork sausage
1-2 onions
150 ml ketchup
1 tablespoon tomato puree
1 tablespoon brown sugar
2 tablespoons balsamic vinegar
1-2 tablespoons curry powder (1 should be sufficient in my opinion)
Chili dried and ground
Salt & pepper
Oil

Method:

  1. Chop the onions, fry on oil until soft. Add all the other ingredients except of sausages, let it cook slowly for app. 20 minutes.
  2. Make cuts on the sausages, grill them or fry on a separate frying pan until brown.
  3. Served the sausages with the sauce.


19 komentarzy:

  1. When I look at your sausage dish, I wanted to go out and buy a loaf of bread. It would be so tasty with a hot cup of coffee for my breakfast or even lunch!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne są currywurst :) Najlepiej na bogato, z frytkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. German food is really filling and heavy food :) I don't think I could handle it in summer :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Raz do roku mogę zjeść
    Bez piwa ale z frytkami.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo intryguje mnie ten sos cebulowy

    OdpowiedzUsuń
  6. Ola, the curry sausages look fantastic! I bet they were very tasty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupełnie nie znam kuchni niemieckiej. Na takie kiełbaski chętnie się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja wątroba na mocnym cenzurowanym, a tu takie smakowite kąski, szczególnie ten sosik musi byc fajny:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj przypomina mi się mój zeszłoroczny pobyt w Berlinie. Oczywiście jadłam, choć ani razu nie dostałam cebuli.

    OdpowiedzUsuń
  10. Skąd wiedziałaś, że chodzi za mną kiełbaska na ciepło?

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi dear Ola!
    what a lovely presentation, so appealing and delicous!
    made me starving right away...and I'm having breakfast, so you can figure out how good it looks!
    a big kiss

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak na kicz, całkiem smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale za to jaki znany i lubiany ten "kicz" ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, niby kicz ale jaki pożądany ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mówcie co chcecie, ale to danie nieodmiennie smakuje :)

    Pozdrowienia Olu :)
    Di

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię te niemieckie kiełbaski!! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam się głodna :) oj lubię takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Hello Ola, I love German sausages but not currywurst. My sons and husband love it though.

    OdpowiedzUsuń