niedziela, 26 stycznia 2014

Czekoladowe muffiny z pomarańczą/Chocolate muffins with orange


Zasypało nas prawie po kolana. Aż nie chce się wychodzić z domu, co rzadko mi się zdarza. Korzystam więc z wolnego czasu by dom wypełnił się apetycznymi zapachami wypieków, a piekarnik nagrzał kuchnię choć o kilka stopni.

Zima to sezon na pomarańcze. 
I na czekoladę. 
A razem na muffiny czekoladowe z pomarańczą. Smakują trochę jak brownie, wilgotne w środku od czekolady. Moja sugestia-nie trzymać w lodówce, bo czekolada twardnieje i muffiny zaczynają przypominać w konsystencji pierniczki:-)

O wizycie w fabryce czekolady można przeczytać na moim drugim blogu (kliknij tutaj).

Składniki:

200 gram gorzkiej czekolady
100 gram masła
4 jajka
100 gram cukru pudru
5 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
filety z pomarańczy*
kandyzowana skóra pomarańczowa

Jak to zrobić?

  1. Nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  2. Czekoladę kruszymy na kawałki, topimy na patelni z grubym dnem (ew. w kąpieli wodnej) razem z masłem. Studzimy.
  3. Jajka miksujemy z cukrem, łączymy z mąką i masą czekoladową oraz proszkiem do pieczenia i sodą. 
  4. Blachę wykładamy papilotkami, do każdej przekładamy do 2/3 wysokości masę, wtykamy głęboko fileciki z pomarańczy.
  5. Pieczemy ok. 15 minut. 
  6. Dekorujemy filetami z pomarańczy i skórą pomarańczową. 

* pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na części, wyjmujemy z białej błonki poszczególne cząstki


We are having big snowfalls right now in Poland. I do not even want to go out which happens really rarely when it comes to me. I am taking the opportunity and spend time baking, so the house is full of nice smells and the temperature rises at least a few degrees. 

Winter is a season for oranges. 
And for chocolate. 
And together for chocolate & orange muffins.

You can read about my visit in a chocolate factory on my second blog (click here).

Ingredients: 

200 grams dark chocolate 
100 grams butter 
4 eggs 
100 grams icing sugar 
5 full tablespoons flour 
1 teaspoon baking powder 
1/2 teaspoon soda 
orange fillets* 
candid orange peels for decoration 

Method: 

  1. Preheat oven to 200 degrees Celsius. 
  2. Crush the chocolate into pieces, melt together with butter. Cool it down. 
  3. Mix the eggs with sugar, add chocolate with butter, baking powder and soda. 
  4. Line muffin pans with paper liners. Fill the liners with the batter up to 2/3 of their height. Insert deeply an orange fillet to each muffin. 
  5. Bake app. 15 minutes. 
  6. Decorate with orange fillets and candid orange peel. 

* peel the oranges, divide into segments, remove white parts





20 komentarzy:

  1. Great and so delicious combination!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz zjem monitor, zwłaszcza że dopiero co przeczytałam Twój czekoladowy wpis krakowski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak czekolada i pomarańcze:) My dodamy jeszcze cynamon - w tym zestawieniu to nasze ulubione smaki zimy:) Bułeczki przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to połączenie smakowe, w sam raz na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, to połączenie wymarzone na tę pogodę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. babeczki wyglądają obłędnie :) porywam jedną i nawet nie pytam czy mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ola, this is a great combination! Chocolate and orange go so well together and this is a delicious muffin!

    OdpowiedzUsuń
  8. połączenie idealne - rozgrzewające smakiem i zapachem

    OdpowiedzUsuń
  9. boska ta muffina ! ;) i moje smaki czekolada&pomarańcza :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ucieczka, tylko ucieczka ratuje mnie przed łakomstwem tutaj ! a smaki rosną i obrazem i słowem podsycone!
    Oj apetycik muszę poskromić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. :-) zachęcam do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  12. Hello Ola , my grandchildren would love these, they LOVE muffins :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. I love them and see the good side of the bad weather. It obliged you to make these delicious muffins!

    OdpowiedzUsuń
  14. Czekolada i pomarańcze to połączenie, które uwielbiam<3 W muffinach musi się świetnie sprawdzać: )

    OdpowiedzUsuń
  15. Hi Ola, your muffins are beautiful, moist, and delicious with the chocolate and the orange. Lovely photos!
    I will put your blog on my list so I will not forget to check for your latest!
    Sorry for not replying back to you sooner! xo

    OdpowiedzUsuń
  16. czego chcieć więcej, czekolada i pomarańcza duet doskonały

    OdpowiedzUsuń
  17. Still snowing in your side of the world ?! Baking during chilly days sounds wonderful ! Love the chocolate and orange combo in these muffins :)

    OdpowiedzUsuń