Jeszcze jedna sałaka, która ostatnimi czasy wzbudza mój entuzjazm, zarówno ze względu na jej składniki jak i fantastyczny miodowo-musztardowy dressing. Jednym z jej składników są uwielbiane przeze mnie szparagi, których nigdy dość w sezonie. W tym roku nie publikowałam jeszcze żadnego przepisu ze szparagami, więc jest to mój wkład w sezonową szparagomanię, którą powoli z pewnością zastąpi szał na truskawki. Zwłaszcza, że coraz ciężej poruszać się po drogach pod Warszawą, gdyż średnio co km stoi już wózek z łubiankami, do którego sposób dojazdu jest zawsze taki sam - ostro po hamulcach (co tam, że sznur samochodów z tyłu) plus ewentualnie kierunkowskaz i hop po wertepach na pobocze.
Składniki:
Mix sałat
200 - 300 gram surowego filetu z łososia
2 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki
rzodkiewki pokrojone w plasterki
ogórek pokrojony w cienkie plasterki
2-3 pomidory pokrojone w kawałki
ugotowane obrane zielone szparagi
Dressing:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
100 ml oliwy
sól & pieprz
Jak to zrobić?
- Podsmaż na łyżce oliwy lub zgrilluj, ew. ugotuj posypanego solą i pieprzem łososia.
- Rozdrobnij łososia i połącz z pozostałymi składnikami sałatki.
- Zmieszaj miód z musztardą, powoli miksuj z oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
One more salad which I am enthusiastic about lately, which is connected both with its ingredients and fantastic honey & mustard dressing. One of its ingredients are asparagus. This season I have not posted about them lately so this is my contribution to seasonal asparagus madness. Soon we will have in Poland strawberries madness. It is now almost visible as more and more stands offers punnets with strawberries.
Ingredients:
mix of different kind of salads
200-300 grams of raw salmon
2 hard - boiled eggs cut in fourths
sliced radishes
sliced cucumber
2-3 tomatoes cut into pieces
peeled and cooked green asparagus
Dressing:
1 teaspoon of mustard
1 teaspoon of honey
100 ml of olive oils
salt & pepper
How to prepare it?
- Fry on one spoon of olive oil salted and peppered salmon. You may also cook or grill the salmon.
- Flake the salmon, mix with the other ingredients of the salad.
- Mix mustard with honey, slowly mix with olive oil. Season with salt and pepper.